Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozbudowa systemu - komercyjnie czy ma to sens ?
Autor Wiadomość
jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   Rozbudowa systemu - komercyjnie czy ma to sens ?

Witam.

Jestem na etapie planowania rozbudowy systemu - planuje wcześniej zmianę sigmy 70-200/2.8 II HSM na Nikkora 70-200/2.8 VR, i chciałbym:

Zakupić: D700 + N85/1.8 (myślałem o D3 ale za bardzo boli)
oraz pozostawić zestaw który mam

Zdjęcia w zakresie standardowej ogniskowej realizowane były by na D300+ N17-55/2.8, portret na 85/1.4 podłączonym do D700 i tutaj Nikkor 70-200 sprawdzi się na 2-ch puszkach w zależności od sytuacji i będzie pełne pokrycie ogniskowej ze światłem 2.8.

Mam jeszcze 35/1.8DX, który ponoć na FX działa całkiem dobrze.

A szerokie kadry robione będą na Sigmie 10-20, z której naprawdę jestem zadowolony i u mnie sprawdza się znakomicie.

Nie chce się pozbywać D300 bo bardzo się do niego przyzwyczaiłem i jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza przy fotografii sportowej, ostatnimi dniami zakupiłem Nikkora 17-55/2.8 DX i ten zestaw na pewno zostaje.

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

jarecki_jg, widzę obszerny opis co masz ale nie widzę w czym problem? Bo to, czy ma sens to się okaże co dla Ciebie będzie wygodne :P
Ja zostawiłem APS-C ale prawie z niego nie korzystam. Druga sprawa, że nie mam za bardzo do czego :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Ok - wiec uzupełnię:

1. Obecnie fotografia reportażowa (imprezy masowe, sport przeważnie na "świeżym powietrzu", rajdy samochodowe) i to zostaje na pewno.

2. w planach jak się dogadam z jedną z firm foto-video (bo oni chcą) - fotografia okolicznościowa w tym śluby, ale bardziej same wesela, komunie, studniówki, chrzciny (w zależności od zlecenia - 2-gi fotograf lub fotograf dla ludzi o mniejszym "portfelu").

Wiec nowy sprzęt, o który było pytanie w pierwszym poście będzie do realizacji pkt 2 z postu obecnego. Jak się już pokryje nowo zakupiony sprzęt (D700 + 85/1.8) i nazbiera się dodatkowych luźnych funduszy to się jeszcze zmieni Sigmę 10-20 na Nikkora 14-24/2.8.

tak z ciekawości u nas się praktykuje tak, ze do kościoła idą ludzie z większym doświadczeniem (czyt. dłużej współpracujący) lub są oni przy ołtarzu w przypadku komuń świętych i chrztów a 2-gi foto robi inne zdjęcia, a później samodzielnie wykonuje reportaż z części nieoficjalnej w lokalu - wesele lub tp.
Bo ci "lepsi" z większym stażem i na pewno też doświadczeniem nie są już zainteresowani samą częścią nieoficjalną i chcą spędzić czas inaczej (wyspać się), a kasa za całe zlecenie jest dzielona każdy po równo: 1/3 szefostwo, 1/3 kościół, 1/3 impreza.

maput 
Optyczny

Moim zdaniem całkiem spoko jest. Tylko ta 85 to w końcu 1.8 czy 1.4 ma być ? Obie dobre ;)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

pod uwagę biorę Nikona ze światłem 1.8 lub Sigmę 1.4, stad rozbieżności w opisach.

A mój "chytry" plan spowodowany jest kombinowaniem, a mianowicie:

D700 z 85/1.8 i 35/1.8 DX + 70-200/2.8
D300 z 17-55/2.8 i w/w stałkami oraz długim tele

Reasumując 85mm na D700 będzie idealną krótką porterówką zas te same 85mm na DX da portretówkę odpowiednika 135 mm na FX'ie :) - ze światłem 1.8 !!.

35mm będzie szeroką stalką na D700 i standardem na D300.

Zaś 70-200 jest reporterskim zakresem z D700 a na D300 sportowym tele - ala konwerter bez utraty światła :) .

Sigma 10-20 została już opisana, na razie zostanie z D300 a później się okaże :) .

Dobry plan?

maput 
Optyczny

Zakres masz pokryty sensownie, a co Ci będzie "leżeć" podczas pracy, to dopiero sam zobaczysz. Każdy ma inne wymaganie i przyzwyczajenia.
W każdym razie spokojnie tym wszystko obskoczysz ;)

Odpowiedz do tematu