Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 Pomocy!! Canon EOS 5D Mark II
Kochani. proszę o Waszą profesjonalną poradę.
Kupuję zawodowy zestaw fotograficzny.
Polecono mi taki zestaw:
Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM ( i jestem na niego zdecydowana)
Lampa błyskowa Canon Speedlite 580 EX II
Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM
Pojemnik na baterie z gripem Canon BG-E6
Bateria Canon LP-E6
Moi drodzy, czy coś byście zmienili w tym zestawie, czy nie wymaga Waszym zdaniem dodatkowej karty pamięci, a może t[b]en drugi obiektyw jest niepotrzebny? [/b]
Całość oszacowano na 18 tys 152 zł.
PROSZĘ POMÓŻCIE
No wszystko pięknie, ale widzę że nie masz żadnego pojęcia o sprzęcie który masz zamiar kupić i nawet nie zadałaś sobie trudu poszukania na forach podstawowych informacji...
Po kiego grzyba jednocześnie 24-70 i 24-105? Grip będzie Ci faktycznie niezbędny? Jakie zdjęcia masz zamiar zrobić?
Na cholerę dublujesz zoomy o podobnym zakresie ?
Nie wiem kto Ci to polecił, ale raczej Ci dobrze nie życzy.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Lut, 2011
MC, znam się na fotografii, pracowałam w telewizji, ale nie będę udawała, że w swoim życiu miałam 105 różnych aparatów, jest to zbyt drogi sprzęt, aby wymieniać go co miesiąc. Pytam, aby potwierdzić swoje przypuszczenia. Sprzęt został mi polecony przez znajomych, którzy długo siedzą w tej branży. Gdybym tak wszystko "łykała" jak sądzisz, to nie byłoby mnie tu.
A sprzęt jest mi potrzebny do robienia zdjęć na imprezach okolicznościowych i integracyjnych, jak np. wesela, dyskoteki.
Czyli nie są mi potrzebne dwa obiektywy , tak? Za aparat z obiektywem daję ok 11 tys.
czy nie wymaga Waszym zdaniem dodatkowej karty pamięci
Lepiej mieć conajmniej dwie.
Cytat:
może t[b]en drugi obiektyw jest niepotrzebny? [/
Tak jak poprzednicy napisali-skoro chcesz 24-105L, to średnio sensownie jest kupować 24-70L jednocześnie z nim.
Cytat:
Pojemnik na baterie z gripem Canon BG-E6
Czy jesteś pewna, że 5dmkII z gripem będzie Ci się wygodnie trzymało?Może wystarczy kupić na początek drugi LP-E6?
Cytat:
czy coś byście zmienili w tym zestawie
Jak widać wiele
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 13 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
skasowany [Usunięty]
weszłam na te forum w celu merytorycznej odpowiedzi, a nie obelg. Mm więc rozumiec, że jak mam Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM to już nie potrzebuję Obiektywu Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM ?
I proszę o wyrozumiałość, gdyby nie było pytań i wszyscy byliby "wielkimi" specjalistami , to te forum nie miałoby sensu, a jak widzę cieszy się coraz większym powodzeniem.
Czyli nie są mi potrzebne dwa obiektywy , tak? Za aparat z obiektywem daję ok 11 tys.
Drugi obiektyw na pewno też się przyda, ale nie ten który wymieniłaś. Ja dokupiłbym obietyw stałoogniskowy.
[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:17 ]
Cytat:
weszłam na te forum w celu merytorycznej odpowiedzi, a nie obelg
Gdzie widzisz te "obelgi"
Cytat:
jak mam Canon EOS 5 D Mark II z obiektywem Canon EF 24-105 mm f/4 IS USM to już nie potrzebuję Obiektywu Canon EF 24-70 mm f/2 8L USM ?
Na pewno nie ma sensu kupowania ich obydwu na raz.Kup jeden z nich i oceń czego Ci w nim będzie brakować-wtedy uzupełnisz jego braki następnym obiektywem/-ami/
skasowany [Usunięty]
Sunders, dziękuję za sensowne i merytoryczne odpowiedz
Ale po cholerę kupować z 24-105L, lepiej kupić tylko body i 24-70L, zwłaszcza do zadań o których mowa... 24-105L to ciemnica, na imprezy się mało nadaje.
Sunders, tyle, że automatem na wyższej czułości lub z mniejszą ilością zastanego i krótszą żywotnością baterii...
skasowany [Usunięty]
Sundersie, więc na początek wystarczy ten Cano z obiektywem 24-70 mm? (chodzi mi o zdjęcia w plenerze i wewnątrz)
wiesz, aż boję się zapytać bo te "Mądre głowy" powyżej mnie wyśmieją - czym się różnią te dwa obiektywy i jaką baterię oraz karty pamięci byś mi radził ?
A co ma się do wiedzy fotograficznej to że koleżanka pracowała w telewizji ? Jak widać nic...
Wymieniłaś dwa obiektywy o zbliżonym zakresie a przez to i zastosowaniu) różniące się głownie jasnością. Dodatkowo bardziej zdecydowana byłaś na ten, który do wymienionych zastosowań będzie gorszy.
Wejdź w dział "Obiektywy fotograficzne", znajdziesz tam temat "Jaki obiektyw na ślub". Powinien pomóc, choć ostrzegam, że jest trochę czytania.
Różnią się kątem widzenia na długim końcu (105 vs. 70mm), ale różnią się przede wszystkim światłem, a raczej maksymalną zdolnością jego wpuszczenia (obiektyw na przysłonie f/2.8 wpuści w tej samej jednostce czasu 2x więcej światła niż obiektyw na przysłonie f/4). Dlatego na imprezie zamiast użyć ISO1600 i f/2.8, będziesz musiała w przypadku 24-105L użyć f/4 i ISO3200, co oczywiście wiąże się ze spadkiem jakości zdjęcia.
Najistotniejsze różnice między tymi obiektywami to zakres ogniskowych i jasność.
[quotejaką baterię oraz karty pamięci [/quote]
Sanyo XX Eneloop 2500 mAh UWX R6/AA
[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:46 ]
Cytat:
karty pamięci
SanDisk Extreme CF 16GB
[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 21:49 ]
jaad75 napisał/a:
na imprezie zamiast użyć ISO1600 i f/2.8, będziesz musiała w przypadku 24-105L użyć f/4 i ISO3200, co oczywiście wiąże się ze spadkiem jakości zdjęcia.
jaad75, a nie będzie mogła użyć lampy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13