Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 16 Lut, 2011
Nikon D3100 czy D5000
Autor Wiadomość
ewam 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   Nikon D3100 czy D5000

Gdyby darować sobie czekanie na obmacanie tego nowego Canona 1100D (a na 600D mnie chyba nie stać), to lepiej wziąć Nikona D3100 czy D5000 (oba z opcją 18-105VR). Filmowanie ma 2-rzędne znaczenie, ale który ma lepszy wizjer, jest szybszy, dokładniejszy, niezawodniejszy, ma tańszą baterię zapasową, itp??? No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?
A może lepiej kupić Canona 500D bo ponoć w 550D odpadają okleiny, choć leży w ręce bardzo fajnie.
Do niedawna (już prawie kupiłam :cry: ) chciałam Pentaxa Kr ale gdzieś poczytałam, że dyskwalifikuje go "front-focus" :roll: nawet z firmowym obiektywem i "mikroregulacja" :roll: nie jest w stanie sobie z nim poradzić. A powiem że najbardziej ze wszystkich mi się podobał i dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły.
Jestem kompletnie skołowana i posłuchałam znajomej żeby przyjrzeć się tym Nikonom.
(Wiem, że Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych dla początkujących czy choćby jednozdaniowych podpowiedzi jak w Canonach które widziałam)
Podpowiedzcie i nakierujcie "głupią babę" :oops: :lol:

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   

Bierz pentaxa k-r :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ewam napisał/a:
który ma lepszy wizjer,
Wizjer jest taki sam...
ewam napisał/a:
dokładniejszy
W czym?
ewam napisał/a:
niezawodniejszy
Tu chyba też trudno o odpowiedź, bo przecież D3100 to świeżutki modelik.
ewam napisał/a:
ma tańszą baterię zapasową
Jeśli chodzi o firmową to D5000, bo do D3100 jeszcze nie ma w sprzedaży ;-) A niefirmowe - do D5000 są, do D3100 jeszcze nie widziałem...
ewam napisał/a:
No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?
Przez adapter M42, ale nie będzie pomiaru światła no i adapter musi być z soczewką korekcyją jeśli chcesz ostrzyć na nieskończoność.
ewam napisał/a:
Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych
A to program: portret, sport, widok, macro, zdjęcia nocne - to za mało?

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   Re: Nikon D3100 czy D5000

ewam napisał/a:
lepiej wziąć Nikona D3100 czy D5000 (oba z opcją 18-105VR). Filmowanie ma 2-rzędne znaczenie, ale który ma lepszy wizjer, jest szybszy, dokładniejszy, niezawodniejszy, ma tańszą baterię zapasową, itp???

Pod względem wymienionych kryteriów to oba wypadają raczej identycznie.
ewam napisał/a:

No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?

Chodzi Ci ogólnie o szkła M42? Są lepsze korpusy do tego...
ewam napisał/a:

A może lepiej kupić Canona 500D bo ponoć w 550D odpadają okleiny, choć leży w ręce bardzo fajnie.
Do niedawna (już prawie kupiłam :cry: ) chciałam Pentaxa Kr ale gdzieś poczytałam, że dyskwalifikuje go "front-focus" :roll: nawet z firmowym obiektywem i "mikroregulacja" :roll: nie jest w stanie sobie z nim poradzić. A powiem że najbardziej ze wszystkich mi się podobał i dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły.

Co za bzdety... Skąd bierzesz takie ploty?
ewam napisał/a:

(Wiem, że Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych dla początkujących czy choćby jednozdaniowych podpowiedzi jak w Canonach które widziałam)

Nauka podstaw fotografii i ustawianie ekspozycji w trybach półautomatycznych i ręcznym nie gryzie, nie boli, nie grozi chorobą psychiczną ani dekapitacją. Skądinąd D90 ma chyba jakieś programy tematyczne - przydatność jak zwykle dyskusyjna. Już widzę jak czytasz te podpowiedzi a kadr ucieka :D

ewam 
Nowy

Sunders, nie kuś :sad:
A co ja zrobię z tym "front-focusem". Da się to jakoś naprawić? Czy czekać aż wypuszczą naprawione egzemplarze? Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać? :wink:

Sunders 

ewam napisał/a:
A co ja zrobię z tym "front-focusem".

Pyt.nr 1.Gdzie o tym przeczytałaś :?:
ewam napisał/a:
dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły

Pyt.nr.2.Czy ten, który trzymałaś miał FF :?:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ewam napisał/a:
Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać?
Po pierwsze nie ufać plotkom. Po drugie w zestawie z kitowym obiektywem raczej nawet gdyby - nie będzie Ci doskwierać.

lotofag 
Optyczny

ewam napisał/a:

A co ja zrobię z tym "front-focusem". Da się to jakoś naprawić? Czy czekać aż wypuszczą naprawione egzemplarze? Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać? :wink:

Nie da się!
Poczynając od 01.01.2011 wszystkie nowe modele Pentaksa wyposażone zostały w permanentny i niemożliwy do skorygowania front-focus :mrgreen:
Podobnie Canon wprowadza sukcesywnie odpadające okleiny...
Prekursorem był zapewne Nikon z wadliwym układem zasilania w D5000, niestety w kolejnych partiach usunięto ten nieoceniony ficzer :evil:
Czekamy na ruch Sony i Olympusa w tym temacie, możliwe że zwłaszcza pierwsza z tych firm wprowadzi w życie coś spektakularnego...

;)

ewam 
Nowy

hijax_pl (dziękując za podpowiedź) przyznam się że wybór Nikona byłby wyborem przez eliminację Pentaxa i Canona 550D z powodów o których się gdzieś naczytałam i niestety mocno siedzą mi w głowie :oops: A co do D90 to nie wiem, czy aż takiej maszynerii bym potrzebowała :lol: Wygląda bardzo zawodowo. Miałam go w rękach z 18-55VR - cena by mi bardzo odpowiadała i ten wizjerek z innej bajki, chociaż wydaje się cięższy, a może masywniejszy w sensie bardziej... skumulowany (wiem niewłaściwe słowo :lol: ). Już sama nie wiem.

lotofag 
Optyczny

ewam napisał/a:
i ten wizjerek z innej bajki,

No to już powoli do Ciebie dociera za co się m.in. płaci w wyższych modelach korpusów :)

Sunders 

ewam napisał/a:
wybór Nikona byłby wyborem przez eliminację Pentaxa i Canona 550D z powodów o których się gdzieś naczytałam i niestety mocno siedzą mi w głowie

To może poczytaj testy optyczne.pl nt. tych aparatów żeby wyprzeć z głowy te dziwne nieudokumentowane powody :???: :smile:

ewam 
Nowy

lotofag :evil: ja wiem że jestem osobnikiem kompletnie zielonym w materii lustrzanek i stąd łatwowiernym. Jednak nie wydaję tysiąca złotych na tydzień na waciki, więc kupowanie czegoś co może pachnieć bublem (i nie chodzi tu o Leszka :razz: ) raczej mi się nie uśmiecha, bo latanie po serwisach to nie jogging i na sylwetkę mi się nie przełoży :wink:
OK?

lotofag 
Optyczny

A widziałaś emotki w mojej wypowiedzi? ;) Tekst był w założeniu humorystyczny, także nie bierz go bardzo do siebie :)

Kwoty o jakich piszesz w przypadku sprzętu foto to jak na waciki właśnie, witaj w świecie lustrzanek! Nie bez powodu zestaw typu korpus EL + podstawowe szkło jest obecnie tani, zabawa zaczyna się jak szukamy czegoś konkretnego... To nie jest tanie hobby, choć można kombinować w różne strony.

ewam 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Lut, 2011   

lotofag ten Twój komentarz
lotofag napisał/a:
No to już powoli do Ciebie dociera za co się m.in. płaci w wyższych modelach korpusów :)
jest od czapy. Bo gdzie ja napisałam coś w stylu "i za co tu tyle płacić w tym D90, za ten wizjerek z innej bajki?"
Człowieku pomóż, a nie wypisuj semi-cynicznych zwrotów pod moim adresem. :wink:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 14 Lut, 2011   

Myślałem że to o poście jeszcze wyżej...

Napisałaś "i ten wizjerek z innej bajki", co skomentowałem właśnie w ten sposób. Dostrzegłaś lepszy wizjer w D90 i m.in. dlatego ten model pozycjonowany jest wyżej i więcej kosztuje. Nie dopatruj się nie wiadomo czego. :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi