Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Lut, 2011 Teleobiektyw do wycieczek i sportu, Nikon
Witam, Jestem nowy na tym forum mam pytanie odnośnie obiektywu , posiadam aparat nikon d5000 18-55 , potrzebuje obiektywu który zrobi mi ładne przybliżenie dobrej jakości myślałem nad nikkorem 70-300 vr lub nikkorem 55-300 vr co wy na to , ostatnio robiłem zdjęcia meczu koszykówki zdjęcia wyszły w hali takie dość ciemne ehh, proszę o poradę
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 15 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
napisałeś wcześniej, że masz 2kzł do dyspozycji. za tą cenę pożądany jest telezoom ze światłosiłą 2.8 - szczególnie do sportu.
taki jest np. tamron 70-200/2.8. dobry teleobiektyw, ale AF do sportu może nie wystarczać. może ktoś inny się wypowie, bo ja znam tylko ten
to ze wyszly za ciemne to raczej zalezalo od ustawien aparatu, widac dobrales zbyt krotki czas naswietlania dla uzytej wartosci przyslony. by nie ryzykowac uzyskaniem rozmazanych zdjec mozna bylo podbic ISO
a odnosnie wyboru obiektywu to jaki budzet? niestety tak jest, ze im dluzsze i jasniejsze szklo tym drozsze i na to sie nic nie poradzi
2000-2500zł czytałem bardziej szkło systemowe wolał bym podobno jest dużo lepsze
owszem, przeważnie są lepsze,z tym ze rówznież odpowiednio droższe. obiektyw 70-300 VR jest ok i w codziennym użytkowaniu nie będzie sprawiał problemu, ale w hali gdzie światła mało może byc problem. będziesz musiał mocno podbijać iso a to i tak może nie zagwarantować tego ze postacie nie będą rozmazane , bo czas przy f5,6 będzie za długi.
za te pieniadze to albo ten wspomniany Tamron z wolnym AF, albo z systemowych staruszek Nikon AF 300mm f/4 ale ten rowniez nie jest demonem szybkosci, no i nie dostaniesz go nowego, albo rowniez uzywanego Nikona 80-200 AF-D dwupierscieniowego, albo ciemne zoomy 70-300 czyli wracasz do punktu wyjscia. ja bym jednak stawiala na tego Nikona 70-300 mimo wszystko. i rozeznaj sie przede wszystkim w mozliwosciach twojego korpusu, jak zaczniesz bardziej swiadomie dobierac parametry ekspozycji to i zdjecia beda lepsze
aha rozumiem a jak bym miał powiedzmy 3000 tysiace? na obiektyw ? najbardziej zalezy mi na dobrym przybliżeniu i dobrej jakości zdjęcia, bardziej chce nowy obiektyw
Barteczek22, odpowiedz sobie na pytanie ile % Twoich zdjęć będzie robionych w ciemnej hali. jeśli będzie to większość albo dość spory procent to warto rozważyć np tego tamrona,a jeśli będziesz je robił od czasu do czasu to wtedy chyba lepiej wziąć nikorra 70-300.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11