Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 19 Sty, 2011
canon 1000d + helios 44-2
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 03 Lut, 2011   

Usjwo napisał/a:
Co to jest ten pomiar skupiony AF?

Pomiar światła. Oj, nie pamiętam dokładnie, który poza punktowym ma najmniejsze pole.
W 1000D są trzy, bez punktowego przecież.

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk, pomiar światła nie ma nic wspólnego z AF... :smile:

muzyk 

Nie o to mi chodzi. Coś pomieszałem funkcje... sorry.

Ustawić jeden punkt AF, np. środkowy i zrobić zdjęcie, najlepiej jakiejś tablicy testowej.

panopticon 
Początkujący

Wysłany: Wto 15 Lut, 2011   

wysłałem do serwisu, body i obiektyw, wróciło skalibrowane.... niestety gorzej niż poprzednio, serwis pogłębił wadę i teraz zupełnie nie trafiam z ostrością, im dalej tym większa tragedia.
twierdzą, że skalibrowali do wzorca. wysyłam jeszcze raz, mam nadzieję, że tym razem wróci poprawnie ustawiony. AF testowałem przy użyciu tablicy testowej i statywu + samowyzwalacz, ciągle ostrzy przed obiektem, powtarza się błąd.

btw czy jest soft do kalibracji body, który mógłbym zakupić i sam ją przeprowadzić?
jaki to soft?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

panopticon napisał/a:
btw czy jest soft do kalibracji body, który mógłbym zakupić i sam ją przeprowadzić?
Zakupic sie nie da.

panopticon 
Początkujący

a w inny sposób wejść w posiadanie? w jaki? no i jak nazywa się taki soft?

MC 

Soft serwisowy, który nie jest na sprzedaż.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

panopticon, soft którym serwisy kalibrują puszki etc jest do użytku tylko dla nich samych i nie ma charakteru komercyjnego. dostarczony jest zapewne od samego producenta.

panopticon napisał/a:
a w inny sposób wejść w posiadanie?
z tym to raczej ciezko...

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 12:32 ]
MC mnie ubiegł ;)

panopticon 
Początkujący

co w tej sytuacji zrobić? sprzęt już wysłany, jeśli nie poprawią wady to nie będzie się nadawał do czegokolwiek. gwarancja do końca miesiąca (12miesięcy) potem kolejne 12 od sprzedawcy, ale ten jest nieosiągalny - allegro zawiesiło konto.
w Lublinie nie znalazłem serwisu, który zajmuje się kalibracją, ogólnie słabe nastroje...

MC 

Reklamacja naprawy, potem pozostaje droga sądowa.

bnmnb 
Nowy

helios i 40D, działa fajnie, tylko trzeba się pomęczyć przy ustawianiu ostrosci, pozdr.

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 23:09 ]
http://www.fotosik.pl/pok...919a742b9e.html

http://www.fotosik.pl/pok...9777379df3.html

komor 
Moderator

bnmnb napisał/a:
helios i 40D, działa fajnie, tylko trzeba się pomęczyć przy ustawianiu ostrosci, pozdr.

Albo trzeba kupić to: Matówka Ef-S do Canona 40D/50D a potem ewentualnie jeszcze to: Konwerter na wizjer 1,35x lub coś podobnego. :)

panopticon 
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011   

serwis nic nie poprawił - twierdzi, że to wina obiektywu 1.8 50 II - że nie można go wyregulować.
w tej chwili nie da się poprawnie złapać ostrości.
na gwarancji jet do końca lutego, czy mogę reklamować u sprzedawcy po upływie gwarancji (12m)? podobno jest 24m ustawowo. Ale czy zostanie uznana reklamacja?
czy serwis mnie nie zbywa? twierdzi, że mogę co tydzień wysyłać obiektyw, a i tak tego nie naprawią, bo "te obiektywy tak mają".
czy mogę się powoływać na niezgodność towaru z umową?
przed kalibracją sprzęt lepiej ostrzył :(

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011   

panopticon, masz możliwość podpięcia innego obiektywu AF i sprawdzenia czy jest ok?

panopticon 
Początkujący

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

po ostatniej kalibracji jest trochę lepiej - czasem trafi ;) . inne szkło to kit 18-55 is, nie jest źle z trafianiem.
co do argumentu serwisu dotyczącego luzów na pierścieniu ostrzenia to fakt, są i rzeczywiście mają wpływ - przetestowałem.

no więc teraz problem w tym, czy mogę samodzielnie te luzy zniwelować?
czy są one na samym pierścieniu (tam są odczuwalne), czy może gdzieś w środku na zębatkach, albo w silniku?
szukałem dokumentów jak rozebrać obiektyw, ale jeszcze nie zdecydowałem się na operację, może ktoś tutaj bawił się w naprawę 50 1.8? niby tani obiektyw, ale nie dla mnie.

Odpowiedz do tematu