Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jedyne co nie będzie miało af-u to 50/1.8(tanie), czy uwazasz że totalny amator(nastawiony na zestaw kitowy) kupi 85/1.8 nikkora a nawet jak tak ......to co - nie zdąży ustawić ostrości podczas portretu manualnie.
bez względu na to czy dorzuci do nikkora czy będzie chciał tanią i lubianą 50/1.8 mocno się zdziwi, że ostrzyć musi ręcznie
jeśli to ma być cecha która wg Ciebie uzasadnia wybór tej puszki to wypada mi tylko przyklasnąć panie doświadczony
kozidron napisał/a:
Amator, który będzie myślał o tanich stałkach nie bedzie kupował d5000, cos ty się tak slepo uparł na ten silnik a jaką masz alternatywę w sony z tanim 85/2.8 - co to za alternatywa - bo moim zdaniem nie taką swiatłosiłe powinien mieć obiektyw 85mm.
jeśli boli Cię światłosiła, a plastyka jest priorytetem to możesz sobie sprawić Planara 85F14
budżetowe 85/2.8 od Sony jest do amatorki bardzo dobrą propozycją
tyle że autorka wyraźnie zaznaczyła, iż nie bierze tej marki pod uwagę więc zastanawiam się o co bijesz pianę panie merytoryczny
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Wto 15 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jesli 85/2.8 mialoby byc budzetowa alternatywa dla jasnych 85-ek no to przeciez jest jeszcze T 90/2.8 po przystepnej cenie, tym bardziej ze sie zlapie 2 sroki za ogon
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Lut, 2011
moronica napisał/a:
jesli 85/2.8 mialoby byc budzetowa alternatywa dla jasnych 85-ek no to przeciez jest jeszcze T 90/2.8 po przystepnej cenie, tym bardziej ze sie zlapie 2 sroki za ogon
a słusznie czyli wybór jest jeszcze większy jeśli kozi ma opory, a chciałby przeskoczyć na bagnet A
jesli nie jest za Nikonem to tak samo nie jest za Sony. jest to budzetowa portretowka wg twojego toku myslenia wyposazona w silnik. wiec wychodzi na to, ze owszem odpada jedno zmartwienie w postaci braku AF w 85/1.8 bo jest alternatywa
pan.tadeusz [Usunięty]
raczej nie ma wyboru chcesz AF zapomnij o jasnym systemowym 85 i taniej 50-tce
ale co kto woli
ja już swoje uzasadnienie przedstawiłem i życzę udanych zakupów
pan.tadeusz, sam juz sie gubisz w tym co piszesz. skoro w Sony za budzetowa portretowke uwazasz 85/2.8 no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal
pan.tadeusz [Usunięty]
moronica napisał/a:
pan.tadeusz, sam juz sie gubisz w tym co piszesz. skoro w Sony za budzetowa portretowke uwazasz 85/2.8 no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal
nie gubię się
mówimy o szkłach systemowych
AF w Sony nie gubi się ani z budżetowym 2.8 czy highendowym 1.4, a do tego można jeszcze szukać alternatyw poza systemem, tak? więc nie odwracajmy kota ogonem
brak silnika AF nie przemawia na korzyść tej puchy, a poza niskoszumiącą matrycą raczej nie widzę cech które skłaniają do takiej inwestycji. zwłaszcza teraz kiedy w planowanym budżecie jest spory wybór.
Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki?
A ja do portretu bym proponował takiego Tamrona 28-75/2.8 ostry na pełnej dziurze, ładnie rozmywa tło, a jak do końca nie rozmyje to i nauczy patrzeć na drugi plan - co wyjdzie na zdrowie fotografii bardziej niż bezmyślne rozmazywanie wszystkiego poza pierwszym planem
pan.tadeusz napisał/a:
chcesz AF zapomnij o jasnym systemowym 85 i taniej 50-tce
Jasny systemowy 85 jest z silnikiem a 50 z silnikiem też jest i też jest tania.
pan.tadeusz napisał/a:
ja już swoje uzasadnienie przedstawiłem i życzę udanych zakupów
Taaaaa.. że brak silnika to brak 50/1.8D i to jest waaaaaaaaaaaadaaaaa
[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 17:06 ]
pan.tadeusz napisał/a:
mówimy o szkłach systemowych
Do Sony 28-75/2.8, a w innych systemach Tamek 28-75... Taaaa.. mówmy o systeeeeeemachhhhh
pan.tadeusz [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
Taaaaa.. że brak silnika to brak 50/1.8D i to jest waaaaaaaaaaaadaaaaa
a zaleta? może więcej takich zalet w tej puszce?
powtórzę to co już zostało napisane:
komor napisał/a:
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać.
nikt nie twierdzi, ze brak silnika jest zaleta. byloby to rownie bzdurne jak twierdzenie, ze brak wizjera optycznego jest zaleta, no nie?
obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane. nikt nie ocenial predkosci AF tylko czy on bedzie czy nie, ty o tym teraz wspomniales udajac ze ci o cos innego wczesniej chodzilo. ode mnie to na tyle bo krecimy sie w kolko a mi sie juz zaczyna w glowie krecic. dobrej zabawy zycze
brak silnika AF nie przemawia na korzyść tej puchy, a poza niskoszumiącą matrycą raczej nie widzę cech które skłaniają do takiej inwestycji. zwłaszcza teraz kiedy w planowanym budżecie jest spory wybór.
No ale skoro A55 obrazuje tak samo jak D5000, to po co przepłacać za A55?
[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 17:10 ]
moronica napisał/a:
obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane.
I robią to też inni co się choć trochę na rzeczy znają.
pan.tadeusz [Usunięty]
moronica napisał/a:
no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal
o szybkości AF nie wspominałem, a owszem u Tnikona będzie działał - udowodniłaś sobie
jakość to nie tylko światłosiła, ostrość i plastyka, a serwis T jest ponoć znany
dla mnie brak silnika tych tańszych puszkach Nikona to po prostu kolejne sztuczne ograniczanie użytkownika i takiego w innych systemach jednak próżno szukać
jeśli ktoś ceni rzucanie kłód pod nogi, proszę bardzo
czasem gdy czytam te wypowiedzi to zastanawiam się po co Nikon wkłada jeszcze te silniki do droższych puszek
hijax_pl napisał/a:
No ale skoro A55 obrazuje tak samo jak D5000, to po co przepłacać za A55?
mój pierwszy post w tym temacie uzasadniał propozycję
jednak A55 z uwagi na przekonania nie wchodzi w grę więc nie widzę pola do dyskusji
tyle z mojej strony, eot
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Wto 15 Lut, 2011, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11