Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Lut, 2011 Canon 10-22 vs Canon 550D
Witajcie,
wybor moze troche dziwny, ale juz tlumacze skad taki.
Posiadam obecnie Canona 1000D. Musze przyznac ze jestem z niego bardzo zadowolny. Znajac jego ograniczenia udalo mi sie nim zrobic pare fajnych fotek (albo nawet wiecej niz pare...).
Puszke kupilem uzywana i stwierdzilem ze zamiast brac co nowsze body, wole kupic kilka szkielek i jak juz bede mial ich kilka, wymienie sobie sam aparat. W tej chwili mam kita 18-55 IS, stalke 50/1,8, oraz sigme 70-300.
Obecnie mysle nad UWA, takim jak w temacie: Canon 10-22
Z drugiej strony niedlugo pojawi sie w sklepach 600D, wiec 550D moze choc troche stanieje.
W kazdym badz razie, czy dalej isc w obiektywy czy moze jednak wziac tym razem lepsza puszke (i czy wtedy wogole zauwaze roznice)?
UWA to bardzo dobry pomysł, bo otwiera nową 'perspektywę'. Może się okazać, że poczciwego kita będziesz trzymać głównie w szufladzie, bo pejzaże i wnętrza obskoczysz UWA, do szerszych portretów będziesz mieć 50/1.8, a wąskie kąty obskoczysz tele.
A korpusy... cały czas robią nowe. Moim zdaniem chyba nie warto przesiadać się z 1000D na 550D (nie mówię o bajerach i matrycy, tylko o ergonomii) - tu dobrym skokiem było by minimum 60D.
Z drugiej strony niedlugo pojawi sie w sklepach 600D, wiec 550D moze choc troche stanieje.
Nie liczyłbym na istotne potanienie 550D.IMO gdybyś zmieniał puszkę, to większy sens miała by zamiana na 40D lub jeszcze lepiej 50.
Telehubis napisał/a:
Obecnie mysle nad UWA, takim jak w temacie: Canon 10-22
Ten canon, to jak napisał Baku, dobry obiektyw, ale warto wziąść pod uwagę jeszcze "zamienniki"-jaśniejsze jak sigma 10-20/3,5 i tokina 11-16/2,8 lub szersze jak sigma 8-16. Canon 10-22 to coś jakby kompromis pomiędzy nimi-ani najjaśniejszy, ani najszerszy, ale za to jaśniejszy od sigmy a szerszy od tokiny = trzeba się zastanowić do jakiego rodzaju zdjęć ma służyć, a co za tym idzie co w jego parametrach jest dla Ciebie najistotniejsze
Oczywiście, że lepiej wziąć 10-22 do 1000D niż 550D do kita No chyba, że chcesz filmować.
Jak kupiłem 10-22 pod 350D, świat nabrał zupełnie innych kształtów Najpierw wszystko poszło w trapezy, potem sporo nauki używania UWA ale się opłaciło i nadal lubię używać UWA
Canon jest przede wszystkim Canonem. Nie dla każdego ma to znaczenie, ale dla mnie (nie mam ochoty bawić się w kalibracje z serwisami) ma.
Z tych, Sunders, które wymieniłeś, jedynie Tokina 11-16 wzbudza mój entuzjazm.
Sigma 8-16... Chyba jednak wybrałbym 10-22 Canona; jakoś bardziej "zrównoważony" optycznie.
Nie dla każdego ma to znaczenie, ale dla mnie (nie mam ochoty bawić się w kalibracje z serwisami) ma.
Baku, słyszałeś żeby sigma 10-20/3,5 lub 8-16 wymagały kalibracji
Poza tym kupując sigmę oprócz lepszych parametrów obiektywu zyskujesz też dłuższą gwarancję oraz osłonę przeciwsłoneczną i futerał na obiektyw w zblizonej do "gołego" canona cenie.
Pewnie nie wymagają ze względu na dużą GO a nie ze względu na świetny AF, ale kto ich tam wie. Ja tam Sigmy 10-20 bym sobie po prostu nie kupił, bo parametry optyczne ma niewiele lepsze od Canona, a mając do wyboru obiektyw systemowy w podobnej cenie, zdecydowanie bardziej wolę systemowy.
Sunders, to nie jest stereotyp tylko moja osobista preferencja zakupowa I w moim przypadku sprawdza się znakomicie. Stereotyp to by był gdybym napisał: "mając do wyboru obiektyw systemowy w podobnej cenie, zdecydowanie lepiej jest kupić systemowy". A to co jest 'teoretycznie' lepsze nie zawsze pokrywa się z tym co chciałbym mieć
Do Canona --> brać Canona. Taka moja rada.
Też miałem kita 18-55. Sprzedałem.
10-22 to świetne i jedyne godne uwagi szkło UWA do APS-C.
Mam i praktykuję. Tobie też polecam.
Powtórzę zgodnie za kolegami: bierz obiektyw. UWA jest niezastąpione przy zdjęciach w pomieszczeniach, o krajobrazach nie wspominając.
Od roku używam sigmy 10-20 4,0-5,6. Nie mam porównania z canonem 10-22 ale o sigmie nie powiem złego słowa.
Telehubis [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011
Dzieki za rady. Zatem bede "biegl" za obiektywem.
Jesli zas chodzi o wybor samego szkla, to rozgladalem sie za roznymi i czytalem mnostwo artykulow i opinii.
Na pewno chce cos szerokiego pod cropa (mam wrazenie ze 12mm to za wasko...). W kazdym badz razie,
porownojac ceny nowych obiektywow doszedlem do wniosku ze niewiele musze dokladac do Canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.
Ew. zastanowie sie nad Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, i lampa.
Moze zrobie tak ze wypozycze Sigme, pobawie sie i zdecyduje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10