Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 16 Lut, 2011 Lustrzanka dla rodziny! K-X vs. K-R vs. D3100 + stare szkła
Witam.
Planuję zakup lustrzanki głównie do „zastosowań rodzinnyh” tj. zdjęcia krajobrazowe (weekendowe wypady w góry), architektura, przyroda, makro, no i przede wszystkim fotki dzieciaka Również od czasu do czasu jakieś foty na maratonach MTB, żużlu, snowboardzie. Możliwość kręcenia filmów będzie miłym dodatkiem, ale tylko dodatkiem!
Czyli jak widać potrzebuję czegoś uniwersalnego, z szybkim AF (dziecko, sport) z użytecznym wysokim ISO (foty w pomieszczeniach przy kiepskim świetle)
Po przeczytaniu mnóstwa porównań, recenzji itp. itd. swój wybór zawęziłem do takich typów:
1. PENATX K-X + kit18-55 ok. 1800zł
2. PENTAX K-R + kit 18-55 ok. 2350zł
3. NIKON D3100 + kit 18-105 ok. 2350zł
Budżet jaki mogę przeznaczyć to max. 2400 na body+obiektyw! Z tego powodu odpadł m.in. Nikon D90 i proszę mi go nie polecać Zresztą nie owijając w bawełnę, raczej zaliczam siebie do foto amatorów więc nawet nie wiem czy wykorzystałbym w pełni jego możliwości! Raczej nie są mi potrzebne wyciągnięte na wierzch wszystkie możliwe funkcje. A i wielkościowo jakoś nie specjalnie mi pasuje.
Dodam, że interesują mnie raczej sprzęty nowe!
Nie chcę także hybrydy, miałem fuji hs10 i nie wchodząc w szczegóły nie przypasował mi!
Byłem nastawiony na Pentaxa. K-X głównie dlatego, że najtańszy i wypadał w testach przyzwoicie, ale wszedł K-R i tak się zastanawiam czy warto do niego dorzucić te 550zł?? W Nikonie pasuje mi jak cholera kit 18-105. Uniwersalny, chwalony i chyba w sam raz do moich zastosowań.
Generalnie bardziej pasowałoby mi takie rozwiązanie niż 2 kity Pentaxa 18-55 i 50-200.
Czyli ideałem byłby Pentax K-R z kitem nikona za 2400
Podejrzewam, że najbliższe dwa lata albo i dłużej popstrykam na kicie, dlatego bardzo zależy mi żeby był w miarę przyzwoity i uniwersalny.
Więc co wybrać? 1, 2, 3 a może jeszcze coś innego? Jestem otwarty na wszystkie sensowne propozycje;)
Jeszcze takie pytanko. Robiąc porządki w szafach dziadka natrafiłem na Prakticę PLC3 i 2 obiektywy: PANCOLAR CARL ZEISS 50mm; 1.8; electric oraz VIVITAR 55mm; 1.4 auto.
Jak wyglądałaby współpraca tych obiektywów z powyższymi puszkami?? Jest w ogóle możliwa?
Warto sobie zawracać głowę tymi obiektywami czy może od razu wystawić je na alledrogo? W Vivitarze zauważyłem, że pojawił się w środku grzyb?? Ile mniej więcej będzie kosztowało czyszczenie w zakładzie foto??
Z tego co się orientuję to najlepiej do tych szkiel pasują Pentaxy, ale nie chciałbym żeby tylko z tego powodu polecano mi ten system Jeszcze jakieś inne "za" też by się przydały! No chyba, że te szkiełka są tego warte
Z góry dziękuję za wszystkie porady!
P.S. Jako, że jestem nowy na forum, to witam wszystkich serdecznie
Wydaje mi się, że z wskazanych zestawów największe możliwości będzie miał korpus K-r. Do tego dokup za 40 zł przejściówkę na M42 i będziesz miał całkiem fajny zestaw do portretów z tym Pancolarem, o którym wspomniałeś. O ile wiem to jest jeden z lepszych "kitów" sprzedawanych z Praktikami i o jego jakość optyczną martwić się nie powinieneś. Czyszczenie obiektywu z grzybka trzeba by powierzyć jakiemuś naprawdę kompetentnemu zakładowi, bo raz rozkręcony układ optyczny ciężko potem poprawnie poskładać do kupy Jeśli jednak nie zamierzasz kupować w przyszłości dodatkowych obiektywów, to faktycznie najlepsze szkło będzie w tych zestawach, którymi jesteś zainteresowany miał Nikon. Ewentualnie dokup do tego stałkę 35 f1.8 coby mieć zamiennik takiej jasnej pięćdziesiątki jak te szpeje, które znalazłeś u dziadka
Grzyba usuniesz myjac izopropanolem, ale czy da sie odtworzyc powloki, ktore zostaly zjedzone? Bez wymiany soczewek chyba sie nie obejdzie.
Jak ktos chce bawic sie manualnymi szklami, to ja nie widze przeciwskazan, ale trzeba sobie zdawac sprawe z faktu, ze ostrzenia z takimi nedznymi wizjerami to meka.
No i zdaloby sie zaprzyjaznic z wyszukiwarka.
Generalnie nikt nie wspominał, że chce się bawić z manualami. Pytam czy są na tyle dobre, żeby to pod nie dokupić puszkę pentaxa z kitem 18-55? Czy będę bardziej zadowolony z K-R +18-55 + Pancolar 50mm 1.8 czy z nikona d3100 z kitem 18-105 i może z czasem nikkora 35 czy 50mm 1.8? Z którego zestawu będą lepsze jakościowo foty? Głównie chodzi o jpg, bo w rawy raczej się nie będę bawił.
Wyszukiwarkę "przetrzepalem", wiem jest pełno takich wątków, ale nikt nie zastanawiał się nad puchą mając takie manuale jak ja, a po drugie 90% tych wątków kończyła się opiniami "że lepiej dołożyć 500zł i kupić D90";-)
Bo faktycznie lepiej dołożyć pińcet i kupic D90 ale jeśli chcesz jpgi, i nie straszne Ci manuale... to z K-r do portretu będą jak znalazł. W Nikonie niestety do pełnego funkcjonowania starych manualnych szkieł potrzebna jest przejściówka z soczewką, która degraduje jakość obrazu.
Brałbym Pentaxa k-r.
Występuje także w dualkicie ( http://www.ceneo.pl/8650558 ) za 2900 zł. Wiem, że przekracza budżet, ale to ciekawa oferta. Pentaxy dobrze współpracują z manualnymi obiektywami M42, ale panuje dość mylne przeświadczenie, że można kupić świetne i tanie stałki M42 na allegro za grosze. Owszem, ale trzeba mieć szczęście i cierpliwość. Za grosze zwykle idą popularne i średnie egzemplarze. Niemniej dysponując już kwotą kilkuset złotych można stać się posiadaczem zadbanego i jasnego szkiełka. Fakt, że manualnego, ale zakup współczesnego produktu z AFem to często wydatek kilkukrotnie większy. Ostrzenie w wizjerze faktycznie może być problematyczne, ale można się posiłkować LV, a poza tym Pentax daje (jak sądzę) potwierdzenie ostrości z obiektywami M42.
Generalnie nikt nie wspominał, że chce się bawić z manualami. Pytam czy są na tyle dobre, żeby to pod nie dokupić puszkę pentaxa z kitem 18-55? Czy będę bardziej zadowolony z K-R +18-55 + Pancolar 50mm 1.8 czy z nikona d3100 z kitem 18-105 i może z czasem nikkora 35 czy 50mm 1.8? Z którego zestawu będą lepsze jakościowo foty? Głównie chodzi o jpg, bo w rawy raczej się nie będę bawił.
Wyszukiwarkę "przetrzepalem", wiem jest pełno takich wątków, ale nikt nie zastanawiał się nad puchą mając takie manuale jak ja, a po drugie 90% tych wątków kończyła się opiniami "że lepiej dołożyć 500zł i kupić D90";-)
Jesli rozwazasz puszke pdo manuale, to chyba chcesz sie nimi bawic, bo jaki mialoby to sens?
Uwazam, ze zakup ten nie ma sensu. Zrozumiesz, kiedy sprobujesz ostrzyc na tak kiepskim wizjerze. Pentapryzmat z wyzszych modeli na dx to minimum.
Foty beda oczywiscie dobre, JESLI trafisz z ostroscia, bo te szkla sa dobre. Aczkolwiek 50mm na dx to kiepska portretowka. Obejrzyj, co da sie z czyms takim fotografowac. Zobacz tez, jakie sa ceny nowych szkiel systemowych z AF-em. Bo do swojego musisz doliczyc serwis (tanio nie bedzie). Obiektywy 50mm sa tanie w kazdym systemie. Sa tez bardzo dobre optycznie. Bez wyjatku. Nie ma wiec sensu bawic sie w odgrzybianie.
Zagrzybione szkla wyrzuc do kosza albo sprzedaj. W zadnym razie nie zakladaj do aparatu, bo zainfekujesz reszte. Bez uprzedniej dezynfekcji ryzyko jest duze, poniewaz grzyb wytwarza sporo zarodnikow.
Czy będę bardziej zadowolony z K-R +18-55 + Pancolar 50mm 1.8 czy z nikona d3100 z kitem 18-105 i może z czasem nikkora 35 czy 50mm 1.8? Z którego zestawu będą lepsze jakościowo foty?
Wydaje mi się, że bardziej zadowolony będziesz z zestawu z nikonem D3100. Podobnie jak P_M_ obawiałbym się trudności z ostrzeniem manualnym na k-r.Poza tym musisz do kosztów zestawu doliczyć przejściówkę.Dla jednego Pancolara z szafy dziedka nie wybierałbym całego zestawu, IMO lepiej sprzedaj go i dołóż do nikkora 35/1,8.
No i o takie opinie mi chodziło!
Rozważałem puszki Pentaxa: primo ponieważ posiada dobre kity (a pewnie troszkę się z nimi pomęczę) secondo ponieważ skoro już posiadam te 2 dziadkowe obiektywy to też ja chciałem wykorzystać!
Ale jak policzę koszt przejściówki, koszt odgrzybiania w serwisie (też nie wiadomo jaki by to miało wpływ na optykę szkiełka), możliwe trudności z ostrzeniem to się okaże, że taka np. stałka nikkora 35 czy 50mm 1.8 wcale nie będzie aż taka droga;-)
Czyli na 99% jestem zdecydowany na system nikona, do tego kit 18-105 i później któraś z ww. stałek:D Pytanie która?
Tylko jak system nikona to znowu mnie nachodzą wątpliwości czy może dołożyć te 600zł różnicy i wziąć D90 zamiast D3100:D:D Masakra Panowie;-)
Zrozumiesz, kiedy sprobujesz ostrzyc na tak kiepskim wizjerze. Pentapryzmat z wyzszych modeli na dx to minimum.
To nie jest prawda - ten wizjer nadaje się do manualnego ostrzenia, jednak wymaga zakupu muszli powiększającej i matówki z klinem. Dodatkową pomocą jest potwierdzenie i pułapka ostrości.
P_M_ napisał/a:
Aczkolwiek 50mm na dx to kiepska portretowka
Po raz kolejny - to jest nieprawda. To bardzo dobre i uniwersalne szkło portretowe na taką matrycę.
Sunders napisał/a:
Wydaje mi się, że bardziej zadowolony będziesz z zestawu z nikonem D3100. Podobnie jak P_M_ obawiałbym się trudności z ostrzeniem manualnym na k-r.
A ostrzenia manualne go na D3100 z 50/1.8 już oczywiście byś się nie obawiał?
Sunders napisał/a:
Poza tym musisz do kosztów zestawu doliczyć przejściówkę
Czyli oszałamiajace 35zł...
leighadams napisał/a:
możliwe trudności z ostrzeniem to się okaże, że taka np. stałka nikkora 35 czy 50mm 1.8 wcale nie będzie aż taka droga;-)
Tylko pamiętaj, że 50/1.8 z D3100 będzie stałką MF i trudności z ostrzeniem będą jeszcze większe niż w Pentaksie (gorszy wizjer i szkło AF, czyli z bardzo kiepskim pierścieniem ostrości). Najtańszą opcją by mieć 50-tkę z AF-em w przypadku tego korpusu są nowe szkła f/1.4 Sigmy i Nikkora.
leighadams napisał/a:
Tylko jak system nikona to znowu mnie nachodzą wątpliwości czy może dołożyć te 600zł różnicy i wziąć D90 zamiast D3100
Zakup to, zakup tamto... Wychodzi na to, ze lepiej od razu zakupic k-r z systemowym 50mm z AF-em, jesli taka ogniskowa kogos urzadza. Nie zamierzam na ten temat wiecej dyskutowac, bo juz nie jedna klawiature moznaby zuzyc, zeby to wszystko przepisac, co juz napisano na ten temat. (szukajka)
Obiektywy kupuje sie pod konkretne zastosowanie, a nie dlatego, ze tanio i cie na niego stac. Mam nikona d90 i do kompletu 35/1.8. Do tego zoomiaki 18-70 oraz 80-200. Zbieram na 85/1.8 lub 1.4. Bardzo podoba mi sie samyang. 50/1.8d? Zapomnialem, ze wciaz mam. Znaczy sie, sam popelnilem ten blad
1. PENATX K-X + kit18-55 ok. 1800zł
2. PENTAX K-R + kit 18-55 ok. 2350zł
3. NIKON D3100 + kit 18-105 ok. 2350zł
Z tych trzech - Pentax Kr jeśli chcesz używać stare szkła np. Pentax SMC 75-150 f4 - mój najnowszy nabytek dla Canona.
Ze starymi szkłami będziesz miał świetną zabawę i w dodatku w Pentaxie stabilizację obrazu - od firmy gratis.
W zasadzie to możesz mieć pentaksianą kitę 18-55 (bdb) i reszte same manualne szkła w tym M42.
Kupisz różne niezłe za garść drobnych.
Z Nikonem nie poostrzysz sobie na nieskończoność przy M42, chyba, że adapter z soczewką, ale wówczas jakość nieznacznie spadnie - choć może nie musi.
Ale jak już Kr chcesz kupić, może dołóż i kup K5? To jest puszka!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10