Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon SE 12x50 CF
Autor Wiadomość
Dudi 
Bywalec

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   Nikon SE 12x50 CF

Witam wszystkich po raz pierwszy na forum. Szukam bezskutecznie w sklepach internetowych lornetki Nikon SE 12x50 CF. W trzech znalazłem , ale sa obecnie niedostepne( i nie wiadomo czy będą). Na stronie firmy Nikon również jej nie ma. Czy to mozliwe, że zaprzestano jej produkcji ? W teście jej mniejszy brat 10x42 wypadł rewelacyjnie. Model 12x50 wychwalany jest pod niebiosa na cloudynights i uznawana za jedną z najlepszych 50-tek. Jeżeli faktycznie firma zaprzestała jej produkcji to przyznaje, że nie rozumiem jej polityki. Mam nadzieje, że któryś z forumowiczów widział ją jeszcze w jakimś sklepie. Byłbym wdzięczny za namiar.

pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   

Myślę, że nie zaprzestano produkcji, bo jest w katalogu Nikon Polska na rok 2008. A w jakich sklepach już pytałeś i sprawdzałeś? Lornetki.pl nie sprowadzą?

Dudi 
Bywalec

Pytałem w FotoExpert i Fotoklik, które ją mialy w cenie 2579 zł. Na Lornetki.pl nie pytalem- cene mają zabójczą- 3299 zł i termin realizacji ponad 14 dni, czyli może być ciężko.

Arek 
Redaktor

No bo co Ci po sklepach z niską ceną, w których i tak tej lornetki nie można kupić. To wirtualna oferta, często tworzona właśnie po to aby ściągnąć klienta do siebie (jak nie kupi tej, to kupi inną), i jednocześnie
zniechęcenia do innych sklepów. Nie chcesz kupić w lornetki.pl, które być może by Ci ją sprowadziły, bo
napatrzyłeś się na niskie ceny w sklepach, w których i tak nie możesz lornetki kupić.

Zadzwoń do lornetki.pl i się potarguj. Na pewno trochę zejdą z ceny. Oni takie instrumenty sprowadzają na specjalne zamówienie, więc nic dziwnego, że trzeba czekać. U nich oferta nie jest jednak wirtualna, bo do testów ściągnęli nam najdroższe modele SE i HG bez żadnych problemów.

Dudi 
Bywalec

Zaraz zadzwonie i dam znać

vide
Początkujący

Wysłany: Czw 28 Lut, 2008   

Dokładnie miałem tak samo z lornetką nikon e2 8x30,w USA widniała na stronach internetowych i to w ciekawych cenach bo nawet po 299$,ale w rzeczywistości nigdzie jej nie było.
To właśnie sklep lornetki.pl sprowadził mi tą lornetke,czekałem chyba 1-2tyg.

Dudi 
Bywalec

Udało się! Sklep Lornetki.pl sprowadzi ja w ciagu 1-2 tyg. W tym temacie znalazlem potwierdzenie, że modele SE i E2 nie bšdš już produkowane przez Nikona.
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=107354
Dzieki chlopaki za rady.

Arek 
Redaktor

Uj.... No to klops... Szkoda. To naprawdę fajne lornetki. Brać póki można. W USA 8x32 SE kosztuje 550 USD więc po dzisiejszym kursie to 1350 zł. A 8x30 E2 290 USD czyli 700 zł...

vide
Początkujący

Wysłany: Pią 29 Lut, 2008   

Arek napisał/a:
Uj.... No to klops... Szkoda. To naprawdę fajne lornetki. Brać póki można. W USA 8x32 SE kosztuje 550 USD więc po dzisiejszym kursie to 1350 zł. A 8x30 E2 290 USD czyli 700 zł...

Właśnie jest problem ze w USA ich nie ma,co innego na stronie a co innego fizycznie.W magazynach w Europie mozna jeszcze dostać cos z tych modeli,ale już inne pieniądze.

Arek 
Redaktor

Szkoda. Pada pewna legenda. Denerwuje mnie ten ciąg na dachówki... Coraz mniej dobrych Porro. Dobrze
że jeszcze Docter i Fujinon się trzymają. Choć te 8x30 EII i 8x32 SE są unikalne...

vide
Początkujący

To fakt ze te nikony sa powalajace,zawsze dążyłem do tego zeby mieć coraz lepszą optykę,chodzi o mniejsze lornetki mając fujinona 8x30 myślałem ze to juz będzie końcówka drogi,potem dorwałem nikona 8x30 i znowu krok do przodu...ciekawe co bedzie dalej....

Dudi 
Bywalec

Wysłany: Pią 28 Mar, 2008   

Witam,
Wczoraj po miesiącu oczekiwań lornetka dotarla. Jednak moja radość nie trwala długo. Zarysowana powłoka antyodblaskowa obiektywu! Jak to mozliwe! Co prawda trzeba sie przyjrzec, ale jest. Wlaściciel sklepu zaproponował wymiane na nową. Zgodzilem sie i kolejne min 3 tygodnie oczekiwań. Jeżeli następna będzie miala jakaś wade tzn , że zostały same buble( coraz trudniej o ten model). Uwazam jednak, że taka sytuacja nie powinna miec miejsca. Na wszelki wypadek lepiej poprosic o sprawdzenie optyki.

[ Dodano: Sob 29 Mar, 2008 ]
Wygląda na to, że pogłoski o przerwaniu serii SE sa jednak nieprawdziwe. Producent zapowiedzial nawet wzrost cen na 2008 r.
http://www.ave.nikon.co.j...008/0222_01.htm
Możliwe jednak, że przy takim ciągu na dachówki z czasem zniknie ze sprzedaży.

[ Dodano: Sob 03 Maj, 2008 ]
Jest! Tym razem wszystko w porządku.
Zainteresowałem sie tym modelem po przeczytaniu na stronie optyczne.pl testu mniejszego modelu 10x42. Później trafiłem na forum cloudynights( uznawana jest tam za najlepszą 50-tke) i utwierdziłem sie w wyborze. Odpowiadała wszystkim moim wymaganiom: obserwacje astro i terenowe, max powiekszenie, które potrafie jeszcze utrzymać z reki, niska( 900g) waga i świetna optyka. Teraz, gdy ja trzymam mogę powiedziec, że to jest to! Nawet juz zapomniałem o przejściach zwiazanych z zakupem. Samo sprowadzenie trwa dlugo. Sciągane są po jednym egzemplarzu i tylko na indywidualne zamowienie.
Co do samej lornetki... Obraz jest krystaliczny, niesamowicie jasny i naturalny. Swietny kontrast i oddanie kolorów. Jest bardzo poręczna. Gumowa powłoka zapewnia dobry chwyt. Gdy ja przyłożyłem do oczu w pierwszej chwili byłem w szoku. Pomyslałem, jak to mozliwe, żeby lornetka dawała takie obrazy. Zawsze miałem cisnienie na bardzo duże powiekszenia( nawet jeden 30x zum sie trafił). Po czasie zrozumialem jednak, ze optyka jest najwazniejsza. Wczoraj, przy nienajlepszej przejrzystosci powietrza zrobiłem małe porównanie. Najpierw spojrzałem przez kronosa na znajdujący sie w dużej odległości las (raczej ledwo widoczny pasek). Widziałem ciemną sciane drzew, wydawałoby się równych wysokoscią, rosnących na plaskim terenie.
Przykładam do oczu nikona i mimo mniejszego powiekszenia zaczynam dostrzegać, że drzewa nie sa równe. Rosną jakby pasami i są w innych odcieniach. Za czubkami jednych wyłaniają sie nowe, a za nimi następne co mi podpowiada, że mam do czynienia ze wzniesieniem. Wracam do kronosa, wytężam wzrok i sugerując się zapamietanym obrazem mowię sobie, że faktycznie moze tak być. Tu sie utwierdzilem, że powiększenie to nie wszystko. Optyka (mimo, że kronos ma nienajgorszą) wygrala z powiększeniem. Jasnosć , ostrośc i kontrast nikona zrobiły swoje.
Lornetka nie jest tania. Kosztowała mnie sporo wyrzeczeń i odkładania w skarpete. Do tej pory kupowałem lornetki rózniące się nieznacznie jakością niepotrzebnie wydając pieniadze. Zawsze pozostawał niedosyt i chęć posiadania czegoś lepszego. Aż w końcu powiedzialem sobie wystarczy. Lepiej kupić raz, a porządnie.
Podsumowując....zdecydowanie polecam. Za podobnej klasy optyke u Swarovskiego, Leica czy Zeissa trzeba zapłacic dwa razy więcej.

Odpowiedz do tematu