Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Słuchajcie ja nie napisałem w temacie ze zastanawiam się nad kupnem kompakta czy lustrzanki. Chciałem pominąć wydatków starszego na głupi kompakt jesli ma juz z6 minolte i canona a710. Jesli i tak tym nowym canonem s6 który wyjdzie nic wiecej lepszego nie zrobi. Ja lustro mam i to 3 z kolei i tez uważam się za amatora ale przyznam, ze wiedze jak i pomysłów mi nie brakuje. TO JEST MOJE HOBBY i uważam ze od kąd nie pale to co dzien wrzucam 5 zł do skarbonki zamiast paczki fajek potem się jakies szkło kupi Mi chodziło o to, żebyście napisali co nie co o tym zeby przekonać mojego tatę. Pokazywanie zdjęc z kompakta czy lustra nie pomogły. Dlatego wolałem zeby on przeczytał opinie innych ludzi ze troche pomyślał jakie bzdury przeczytał w tych brukowcach.
[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 ]
A co do wydatków taty namawiałem go na lustro by sobie kupił jeśli chce coś więcej sie pobawić i czegoś nauczyć. I zeby tez go przekonac do tego ze lustra robią lepsze fotki. BO on poprostu jest ślepy swoim twierdzeniem ze lustro jest gorsze od hybrydy kompaktowej jakim jest canon s6. Czy w miare jasno sie wyraziłem i zrozumieliscie co chce abyscie przekazali w postach mojemu tacie ? PROSZE TERAZ ŁADNYM PROSTYM JEZYKIEM NAPISZCIE BY ON TO PRZECZYTAŁ DZIEKI WIELKIE :p
To ładnym prostym językiem Ci piszę, że jeżeli Twój tato nie chce kupić lustra, to nie ma co go namawiać. Czy zmieniać kompakt na następny – to już zależy jaki jest ten poprzedni. Nie wiem czy to nowe S6 jest warte grzechu, ale jak już wydawać kasę na nowe gadżety, to może Canona G9? To taki kompakt dla profesjonalistów...
Ja kupiłem Canona eos300 jakieś 5 lata temu. Przeleciałem nie więcej jak 30 klisz i poszedł w kąt gdy kupiłem canona Power Shot A95 3 lata temu.( Nie miałem kasy żeby robić po 10 fotek jednego ujęcia i wywoływać i porównywać) W sumie fajny kompakt, ale po 1 dniu już wiedziałem, że to nie to co lustrzanka. Wiedziałem, że wcześniej czy później kupię lustro. To wszystko rzecz gustu - patrzeć w wizjer w lustrzance i kompakcie to ROBI WIELKĄ RÓŻNICĘ! Poza tym uważam, że kompaktem można robić fotki ale nie fotografować, nazwa fotograf i fotografia chyba bardziej kojarzą się z lustrzanką. To jak by ktoś na kręcącego kamerką na wakacjach powiedział: o patrzcie - kamerzysta! I to jest różnica. Mi po prostu pasuje lustrzanka i cieszę się że mnie na nią stać. To dla mnie wielka frajda wziąść ją do ręki i pstryknąć coś. W domu się ze mnie śmieją że zbzikowałem!
Broń boże ja siebie nie nazywam od razu forografem - źle mnie nie zrozumcie - ale jak się nauczyć robić fajne fotki jak się nie ma czym?
Bo chyba kompakty zbyt wiele nie dają pola manewru.
Ale w tym wszystkim ważna jest sprawa co dalej. Kupisz kompakta i po sprawie. A kupisz lustro to jak w moim przypadku - no ciut lepsze i lepsze i jak miałem wydać 3 koła na sprzęt to na body tyle poszło! (na początku myśłałem o d40X + 2 obiektywy - "zestaw plus" ze stabilizacją). A teraz szkła to też byle g. do dobrego body nie kupować i tak dalej i tak dalej - to nałóg a jak ktoś ma kasę to jak w kasynie wszystko wpierdzieli
Arv [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Mar, 2008
novy napisał/a:
Znaczy się nie podoba mi się tylko to słowo "amator" ;-)
w odpowiedzi na to co napisał Arv
Arv napisał/a:
-amator robi i tak fatalne centralne kadry,
-amator i tak nie korzysta z PASM,
-amatorowi zdjęcia na domyślnych ustawieniach się nie podobają (bo nie wyostrzone, bo mniejsze nasycenie koloru) a photoshopa nie ma ;-)
- amator nie radzi sobie z małą GO i często chybia z ostrością
bo to chyba raczej obraża większość amatorów, również mnie :wink:
Ok. Tutaj miałem na myśli statystycznego amatora. Skrót myślowy. Przepraszam wszystkich amatorów robiących lepsze fotki ;-)
komor zgadzam sie z Tobą całkowicie. Problemem jest dwuznacznośc słowa amator bo wychodzi na to że amatorem możemy nazwać osobę zaawansowaną w fotografii jaki kogoś kto dopiero odkrył gdzie jest menu w jego aparacie.
Chcąc zakończyć dyskusje na temat zawiłości językowych, dopisze sie do głosu że jeżeli ktoś sie zastanawia nad wyborem kompakt/lustrzanka to faktycznie powinien zacząć od czegoś prostego. Przygoda z fotografią może być kosztowna jeśli ktoś nie zna umiaru i kieruje się zasadą "im droższy sprzęt -tym ładniejsze będą zdjecia"
W 90 % powodzenie w uzyskaniu "ładnego" obrazu, zatrzymujacego wzrok skomponowanego w sposób atrakcyjny dla odbiorcy- a to jest najważniejszy element jeśli chcem zbudować swój sukces i zarabiać na fotografii- jest zależne od fotografa pozostałe 5% to szczęście i 5% sprzętu.
Z drugiej strony to co podoba się tłuszczy, która jest gotowa kupic atrakcyjny "produkt" rzadko kiedy przedstawia jakąś kulturalną wartość.
Ale cytując z Kazika "wszycy artyści to prostytutki..."
To ja jeszcze na koniec dodam (już chyba naciągając mocno limit offtopicu w tym temacie), że mam kolegę grafika, takiego „prawdziwego”, po ASP, który maluje i rysuje, a czasem robi też jakieś fotki swoim kompaktem, niczym szczególnym, jakimś Ixusem. Nie robi on wiele zdjęć, ale jak bywa w jakichś ładnych miejscach (a zdarza mu się to znacznie częściej niż mi), to pstryknie zawsze jakieś detal. No i co z tego, że ja mam lustrzankę, szkła, wydatki, wieczory tracę na czytaniu tego głupiego forum , podczas kiedy każda z jego nielicznych fotek tak mnie chwyta za serce, że zupełnie nie ma znaczenia, że głębia ostrości ogromna, że pewnie szumy, że to, że tamto
No fotki po prostu ładne i zmuszają do kontemplacji widoku. Przy czym nie chodzi o jakieś oszałamiające widoki prosto z raju, czy bardzo atrakcyjne gołe panie tylko detale typu firanka wyfrunięta z okna, kawałek muru, czy pies na chodniku. No szlag mnie wprost trafia, że to on ma właśnie to COŚ, to oko, tę trafność obserwacji i kompozycji, czego ja nie mam. I to nie jest żaden fotograf, hobbysta, entuzjasta – nic. On tylko pstryka coś tam na wakacjach czy wyjazdach, ale jest grafikiem (może artystą bywa? ) i ma po prostu to oko...
No to dobranoc
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008
widzisz komor - to jest jak z bluesem - trzeba to czuć
Wracając do tematu. Najwięcej zależy od umiejętności. Kompakt czy lustrzanka jeżeli się nie umie posługiwać aparatem to trudno o udane zdjęcie. Miałem dwa kompakty teraz mam C400D i widzę różnicę na korzyść lustrzanki. Jedno jest pewne. Szybkość i sprawność lustrzanki daje dużą radość fotografowania. Kompakt nie daje takiej swobody. Powiem, że przesiadając się na lustrzankę poczułem się jak pies spuszczony z łańcucha.
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008
vdr napisał/a:
coś w tym jest niestety...
Moim zdaniem coś w tym jest na szczęście - każdy jest w czymś dobry
vip321 : Ja mam wrecz przeciwny problem... Moj Tato ktory po ogladnieciu mojego Pentaxa k10d stwierdzil ze kupi sobie k20d "bo jest lepszy"... inie bylo by w tym problemu ( bo w sumie to jego kasa) gdyby nie to ze moj tato poprostu nie ma zielonego pojecia o fotografi i obsludze lustrzanki... ostatnia lustrzanka jaka posiadal byla EXA 1b i bylo to pewnie ponad 30lat temu... teraz ma sony h5 i jedyny tryb jakiego uzywa to zielony :]...
Ja jako dobry syn martwiac sie o rodzinny budrzet ( a raczej o slabe nerwy mojej mamy ktora nie ma juz sily do gadrzetow mojego tatki) namawiam go do zakupu k10d bo za 1700zl mozna go nabyc z 18-55 w UK (dodam tylko ze ojciec moj jest mysliwym i ma zamiar pstrykac przyrode w lesie na polowniach)... on natomiast upiera sie na k20d bo lepszy i juz, bo ma 14 mpx i nowszy... a ja nie jestem w stanie mu wyjasnic ze w cenie k20d ma k10d i jeszcze obiektyw o ogniskowej 500mm...
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008
jak jest myśliwym, to namów go na Canona 30d + 100-400L powiedz
'tato! ja wiem lepiej! Koledzy powiedzieli, że bez 600/4L z eosem 40d to nie ma co nawet iść na myśliwego!''
A tak na prawde to z kitem to przyrode to.. ee.... mrowisko można sfocić
mavierk czytaj ze zrozumieniem... "a ja nie jestem w stanie mu wyjasnic ze w cenie k20d ma k10d i jeszcze obiektyw o ogniskowej 500mm... " w cenie k20d mozna nabyc k10d z obiektywem Sigma 170-500 f/5.0-6.3 RF APO ASP... w prawie tej samej cenie...
I nie chce go namawiac na 30D bo jak juz sie uparl na lustrzanke to niech przynajmniej bedziemy w tym samym systemie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9