Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Lut, 2011 Dziwny dylemat... obiektyw czy akcesoria...
A wiec... Doszedlem do wniosku ze chcialbym kupic sobie cos nowego i tutaj zaczyna sie problem. Zdjecia robie calkowicie amatorsko. Zastanawiam sie nad Sigma 10-20 VS nissin di622 + statyw. Mozna powiedziec ze koszty porownywalne. I niewiem co mi sprawi wiecej przyjemnosci z fotografowania. Czy nowa ogniskowa czy jednak mozliwosc doswietlenia i dluzsze czasy naswietlania... Pewnie gdybym na tydzien mial te rzeczy do dyspozycji sam bym sobie odpowiedzial na to pytanie ale w tej sytuacji.... Macie wieksze doswiadczenie prosze powiedzcie jakie jest Wasze zdanie.
I niewiem co mi sprawi wiecej przyjemnosci z fotografowania. Czy nowa ogniskowa czy jednak mozliwosc doswietlenia i dluzsze czasy naswietlania... Pewnie gdybym na tydzien mial te rzeczy do dyspozycji sam bym sobie odpowiedzial na to pytanie ale w tej sytuacji.... Macie wieksze doswiadczenie prosze powiedzcie jakie jest Wasze zdanie.
Jeżeli sam nie wiesz czego bardziej potrzebujesz, to znaczy, że niczego nie potrzebujesz tak naprawdę.
Kup sobie piwo i zrób popcorn.
login_87, sam musisz zdecydować co Cię bardziej ciągnie: zdjęcia krajobrazowe czy np. „reporterka” lub „studio” z lampą. Zresztą zestaw statyw + lampa to akurat pozwoli rozwijać obydwa kierunki.
Ja bym brał jednak szkiełko choć akurat ta Sigma jest kiepska - przy nieodpowiednim traktowaniu nawet w centrum kadru potrafi z człowieka zrobić stożkogłowego kosmitę. W tym całym zestawieniu niepotrzebny jest statyw. Ja mam i używam może z 3 razy w roku
Ile zdjec zrobiles na szerokim koncu 18-105? Bo przy 10-20 trzeba wiedziec, co sie chce robic. Jak chcesz kupic i przekonac sie, czy Ci bedzie pasowac, to nie tedy droga, szkoda kasy.
Jesli nie wiesz co Cie naprawde kreci, spraw sobie niedrogi 35/1.8 do tzw. fotografii ogolnej (z braku lepszego wyrazenia). Ustaw sobie swoj zoom na 35 i przyjrzyj sie. To naprawde uniwersalne szkielko. I na lampe zostanie
mysle ze Paweł_G akurat nie lubi tego typu obiektywow i stad ta opinia. odnoszenie sie do nich przez pryzmat tego, jak beda na zdjeciach wygladali ludzie, jest kompletnie bez sensu
jesli sigma 10-20 to ta nowsza f/3.5 albo tokina 11-18 f/2.8 jesli myslisz o wnetrzach. opcja bardziej ekonomiczna - tokina 12-24 II f/4 - przystepna cenowo i bardzo ostra
Z pewnością zakup i nauka pracy z lampą otworzyłaby Ci oczy na wiele rzeczy, ale obawiam się, że jeśli chcesz ja kupić "dla doświetlania", to może jeszcze nie jesteś na to gotowy...
Sam powinieneś wiedzieć, jaki typ fotografii interesuje Cię w tym momencie najbardziej i dobrać odpowiednie narzędzia...
jesli sigma 10-20 to ta nowsza f/3.5 albo tokina 11-18 f/2.8 jesli myslisz o wnetrzach. opcja bardziej ekonomiczna - tokina 12-24 II f/4 - przystepna cenowo i bardzo ostra
Szczerze mowiac myslalem o tej starszej sigmie ( tansza :/) i to uzywanej (tak w okoicach 1500zl).
Tokina chyba 11-16?
T12-24 wersja I jest naprawde przystepna cenowo II w sumie tez nie najgorzej ale na allegro jakos ciezko ja znalezc:/
A jak interesuje go każdy rodzaj, tak jak np. mnie?
Każdy interesuje Cię w każdej chwili tak samo? Bo zazyczaj przechodzi się fazy zainteresowania poszczególnymi gatunkami... BTW, jak idziesz w plener z modelką i oświetleniem, to kończy się fotografowaniem krajobrazów na statywie?...
"dla doświetlania", to może jeszcze nie jesteś na to gotowy...
Sam powinieneś wiedzieć, jaki typ fotografii interesuje Cię w tym momencie najbardziej i dobrać odpowiednie narzędzia...
dr11 napisał/a:
A jak interesuje go każdy rodzaj, tak jak np. mnie?
moze sie troche zle wyrazilem z tym doswietlaniem... a jaki rodzaj fotografi mnie interesuje? Kazdy:P Wszystkiego po trochu. Kazda fotografia sprawia mi przyjemnosc czy jest to krajobraz czy portret... Wiem ze predzej czy pozniej kupie i cos szerokiego i lampe i statyw i pewnie jakies tele typu 70-300( moze - 200) ale minie troche czasu zanim skompletuje caly zestaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10