Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MC, Sunders, nie omieszkam zapytać swojej co sądzi o palcach dr11, jeśli uda im się poznać...
kozidron napisał/a:
i coś czego na kole u canona nie znajdziesz
Tam jest kilka unikatowych rzeczy - HyperP, HyperM, TAv, Sv, X...
kozidron napisał/a:
jednak wybierak z canona to jest to co tygrysy lubią najbardziej
Zgadzam się, że wybierak jest wygodny (choć funkcjonalnie nie różni się od przycisków kierunkowych), ale "tygrysy" muszą być widać na wymarciu, bo wypadł z serii xxD...
No właśnie, czym w Pentaksie, np. w K-5 zmienia się punkty AF? Czy na tym guziku opisanym jako AF jest też dżojstik?
Nie, tam jest wybór trybu pracy AF wokół (jednopunktowy, wielopunktowy, automatyczny) i przycisk, który mozesz zaprogramować jako ostrzenie lub wyłaczenie AF (tak, by nie ostrzył przy wciskaniu spustu do połowy). Punkty AF zmieniasz przyciskami kierunkowymi, tak jak w większości innych lustrzanek.
[ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 12:17 ]
dr11 napisał/a:
A w 60D wybierak też jest, ino na kole sterowym
Ale ten "wybierak" to po prostu przyciski kierunkowe, których używają prawie wszyscy.
Ale ten "wybierak" to po prostu przyciski kierunkowe, których używają prawie wszyscy.
Nie zostało wcale powiedziane, że każda ewolucja idzie w dobrym kierunku...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011
MC napisał/a:
Wybierak to wygodny miałem w A700. Ten w 5d2 jest mniej przyjemny w obsłudze.
a to jest fakt ten z a700 wygodniejszy, dodatkowo - pewnie Baku cos powie wiecej, bo mi sie wydaje ze ten z 40D chodził lepiej niz ten z 50D(ten z 50d kuje trochę w palca) albo może w swojej starej 40tce miałem wszystko wyrobione jak w radzieckim traktorze
jaad75 napisał/a:
tak ale w połaczeniu z tym "absurdalnie" dużym kołem jest lepiej niż w innych systemach
tak ale w połaczeniu z tym "absurdalnie" dużym kołem jest lepiej niż w innych systemach
Akurat tutaj rozmiar działa na niekorzyść, bo przekłada się na większy zakres ruchu palca...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Akurat tutaj rozmiar działa na niekorzyść, bo przekłada się na większy zakres ruchu palca...
nie, znaczy dawno nie miałeś tego "obrzydlistwa" w swoich rękach skok między jedną a drugą zakładką jest dość "bliski" dodatkowo czuje się opór miedzy "skokami" a wielkość koła pozwala ci w szybki sposób (i płynny) poruszać sie po najdalszych zakamarkach menu (to chyba zabrzmiało górnolotnie ale jest cholernie wygodne)
kozidron, ale Ty mówisz o kole, a ja o wybieraku kierunkowym, który zastąpił joystick... BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...
kozidron [Usunięty]
jaad75, przeczytaj mój poprzedni post - ja mówię o działaniu wybieraka w połączeniu z tym "absurdalnie" duzym kolem....jak nauczysz się posługiwać tymi dwoma szplajsami na raz wtedy ergonomia brzydkiego canona nabiera sensu, przynajmniej dla mnie
jaad75 napisał/a:
BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...
a to akurat fakt, dlatego o 60D nic nie wspominałem , on jakis taki cały plastikowy sie wydaje.
kozidron, ja do samego dużego koła nic nie mam, bardziej do jego położenia, bo powoduje całkowicie inne ustawienie ręki niż w innych systemach i jak dla mnie dużo mniej pewny uchwyt aparatu oraz wymusza inne ustawienie przedniej (czy też może raczej górnej) rolki.
ja do samego dużego koła nic nie mam, bardziej do jego położenia, bo powoduje całkowicie inne ustawienie ręki niż w innych systemach i jak dla mnie dużo mniej pewny uchwyt aparatu oraz wymusza inne ustawienie przedniej (czy też może raczej górnej) rolki.
Kwestia 30 min i ręka się układa choć chyba wolałbym drugie pokrętło jak w Nikonach - bardziej anatomicznie
kozidron, ale Ty mówisz o kole, a ja o wybieraku kierunkowym, który zastąpił joystick... BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...
Rzeczywiście jak ktoś chce to może dołożyć 700 zł do lepszego plastiku, tyle że nie wiem czy jest sens dokładać i pogarszać sobie AF. Obudową zdjęć nie zrobisz a AF bardzo może pomóc.
Z resztą można dalej dokładać, kolejne 900 zł i mieć i lepszy plastik i lepszy AF. 7D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10