Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czas naświetlania z lampą w Av / Tv
Autor Wiadomość
tomek-pyrlandia 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Sty, 2011   Czas naświetlania z lampą w Av / Tv

Witam wszystkich forumowiczów :)

W przygodę z foto bawię się raptem ze 3 miesiące, stąd pewnie moje pytanie wyda Wam się proste :)

Posiadam Canon 550d + lampa speedlite 430 exII. Gdy robie zdjecia w pomieszczeniach (pokoju) w trybie P (ISO 100) z lampą ustawioną na automat (E-TTL), wowczas dobierana jest najnizsza przeslona i czas 1/60. Jak rozumiem, wowczas do prawidlowej ekspozycji aparat reguluje sobie tylko moc blysku.

Problem jednak pojawia sie wowczas, gdy chce miec jakis wplyw na czas, badz przeslone i wlaczam tryby Tv lub Av. Wszystkie parametry te same (ISO 100), ale przy wcisnieciu spustu do polowy pojawiają mi sie takie czasy, jakby aparat nie widzial lampy. Blysk ostatecznie sie pojawia, ale z czasami rzędu np. 1 sekundy.

Czy to jest normalne, ze w trybach priorytetu przyslony / czasu naswietlania do pomiaru nie jest brana pod uwagę będąca w gotowosci lampa? Czy moze w tych trybach powinienem zmienic jakies ustawienia w samej lampie?

Bede wdzieczny za podpowiedz

Pozdrawiam
Tomek

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 21 Sty, 2011   

Tak, jest to normalne w wybranym przez Ciebie trybie synchronizacji przy programie Av.

Spróbuj użyć M i zauważysz różnicę.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

tak to jest normalne, gdyż aparat będzie starał się zarejestrować scenę światłem zastanym i dopiero do tego naświetlenia dobierana jest moc lampy, często tylko w celu zamrożenia ruchu na drugiej kurtynie

dobrze mówię ? (bo się na tym nie znam?)

MC 

Czy na drugiej kurtynie to głowy nie dam, bo to chyba od ustawień zależy, ale co do reszty - masz rację.
Ale to wszystko jest w instrukcji aparatu...

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Tak, w trybach Av i Tv Canony dobierają parametry naświetlania dla światła zastanego i doświetlają tylko lampą. Z lampą lepiej będzie jeśli będziesz robił w trybie M, lub też ewentualnie daj kompensację ekspozycji na ok. -2EV w Av/Tv i wpuść trochę światła zastanego. ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011   

tomek-pyrlandia, doczytaj w instrukcji odpowiedni fragment o Custom Functions. Jest tam opcja dotycząca wybierania czasów przy pracy z lampą w trybie AV. Do wyboru masz opcje z krótkimi, długimi lub automatycznie dobieranymi czasami. W 550D to jest C.Fn-3, a w nim wartości: Auto (1/200–30 s), 1/200–1/60, stała wartość 1/200 s. Może zmiana tej opcji w czymś Ci pomoże?

Morpheus 
Uczestnik

Wysłany: Czw 24 Lut, 2011   

Mam problem z ustawieniem lampy Canon 580EX – rzadko używam lampę i nie jestem pewny czy powinna robić tzw. przebłysk w celu pomiaru światła, wydaje mi się, że na początku taki błysk pomiarowy robiła. Nie wiem czy taki błysk powinna robić niestety nie mogę znaleźć takiego ustawienie.
Czy może mi ktoś poradzić jak to ustawić, a może wydaje mi się, że taką funkcje miała ta lampa?

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 11:38 ]
janusz

MC 

Taki błysk lampa robi, ale Ty pewnie nie jesteś w stanie go zaobserwować...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Jeśli widzisz błysk patrząc przez wizjer, to widzisz właśnie przedbłysk pomiarowy.

Morpheus 
Uczestnik

Tak też myślałem, ale zrobiłem test zamontowałem na statywie i ustawiłem na automatyczne wyzwalanie i nic takiego nie zaobserwowałem oprócz błysku na światłomierzu tj. na tej czerwonej szybce z przodu lampy.

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 12:22 ]
Na początku wyraźnie było widać 2 albo 3 błyski a teraz jakoś nie mogę zauważyć tych przebłysków, może ktoś mi podpowie gdzie się to ustawia, bo mi jakoś nie wychodzi. Robię zgodnie z instrukcja i nić pewnie gdzieś popełniam błąd

MC 

Ta czerwona szybka to wspomaganie AF...

Morpheus 
Uczestnik

Ok., pewno tak jest, nie pamiętam akurat nie mam przy sobie lampy mniejsza z tym czy ktoś wie gdzie się ustawia błysk pomiarowy a może tego się nie ustawia po prostu jest i koniec

MC 

W quanonie, jeśli masz włączony pomiar ETTL, to błysk pomiarowy jest. No bo i jak by aparat miał wiedzieć jak mocno kazać lampie błyskać?

W końcu to nie Sony tylko gupi Canon :mrgreen:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jeżeli błysk jest z pomiarem i w cyfrze, to preflash będzie. jeżeli ustawisz lampę w manual, to zapewne nie będzie (w sony nie ma). innej możliwości sterowania tym nie ma.

jaad75 
Klub Pierdzieli

ghost napisał/a:
jeżeli ustawisz lampę w manual, to zapewne nie będzie (w sony nie ma)
Nie tylko Sony... :)

Odpowiedz do tematu