Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
techniczne o EF vs. EF-S
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 24 Lut, 2011   

Usjwo napisał/a:
A to g..o prawda Takie zwiekszenie ogniskowej dla zdjecia FF mozna wykonac na kommpie.

I tak i nie, bo np. mając 5d2 masz do dyspozycji 21mpix. Jak wytniesz Fragment obrazu tak, aby odpowiadał on kątem widzenia cropowi, to ile mpix zostanie Ci? A mając np. 7D masz 18 mpix.

Reklama

moronica 

Pomogła: 106 razy

jeszcze latwiej porownac d90 i d700 - oba maja po 12mpix ;)

Usjwo 
Optyczny

MC napisał/a:
Usjwo napisał/a:
A to g..o prawda Takie zwiekszenie ogniskowej dla zdjecia FF mozna wykonac na kommpie.

I tak i nie, bo np. mając 5d2 masz do dyspozycji 21mpix. Jak wytniesz Fragment obrazu tak, aby odpowiadał on kątem widzenia cropowi, to ile mpix zostanie Ci? A mając np. 7D masz 18 mpix.

Nie zmienia to jednak prawdy ze jest to zmina wielkosci pixela w postprocesie, a nie porzyblizenie obiektu w aparacie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MC napisał/a:
mając 5d2 masz do dyspozycji 21mpix. Jak wytniesz Fragment obrazu tak, aby odpowiadał on kątem widzenia cropowi, to ile mpix zostanie Ci? A mając np. 7D masz 18 mpix.
No ale jak się docelowo zmniejsza by tu wkleić na forum do rozmiaru 800x533 to .. pies drapał te megapiksele :lol:
moronica napisał/a:
jeszcze latwiej porownac d90 i d700 - oba maja po 12mpix
Wiesz, że dość często przełączam się na D700 w tryb DX (nawet podpiąłem sobie to pod przycisk bezpośrednio) i jakoś te 6Mpix mi zupełnie nie przeszkadza.. a jakie NEFy małe... :cool:

MC 

hijax_pl napisał/a:
No ale jak się docelowo zmniejsza by tu wkleić na forum do rozmiaru 800x533 to .. pies drapał te megapiksele

Pewnie. Do tego rozmiaru to prawie słoik po ogórkach kiszonych da radę, ale przecież nie o to chodzi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Nie zmienia to jednak prawdy ze jest to zmina wielkosci pixela w postprocesie, a nie porzyblizenie obiektu w aparacie.

Odczepmy się od aparatu i obiektywu na moment. Robimy pstryk i rejestrujemy obraz na matrycy o wielkości 36x24mm (FX) lub 24x16 (DX).
Jak wywołujemy zdjęcia w labie de facto powiększamy obrazek z wielkości matrycy do - powiedzmy - 15x10cm . Dla FF będzie to powiększenie 150mm/36mm=4,16 a dla DX odpowiednio 150mm/24mm=6,25

A jaki jest stosunek tych powiększeń? 6,25/4,16=.... no... 1.5x :lol:
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 24 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
I stad sie bierze ten mit ze na APS-C obiektyw zwieksza ogniskawa, wiec 100mm na APS-C to to samo co 160mm na FF.
A to g..o prawda :mrgreen:
To jest to samo. Pomijając GO.

sebixx
[Usunięty]

już mie się po tych rysunkach wszystko wyprostowało.
tak sie składa że jestem wzrokowcem.

dzięki-szacun

ale potem pojechaliście.
już teraz nie wiem czy mój EF 75-300 III USM będzie bardziej zoomował na APSC czy w końcu nie, bo kąt rozumiem że będzie mniejszy, bo z waszego wywodu wynika że ilość pikseli jeszcze ma wpływ na sztuczne zbliżenie, ale to jeszcze bardziej mydli rozumienie zoomów i kątów bo przecież matryce mają różna ilość pikseli.

do tego mam pytanie które pewnie już padło z 17razy, ale szukając na szybko nie trafielem na nie, mianowicie co da mi przy EF-S:
- da kąt powyżej 100'
- będzie miało IS i silnik ultradźwiękowy (ale USM nie ma musu)
- będzie zrobione pod EF-S (najlepiej ale nie obowiązkowo)
- nie będzie beczkowatości (bo w 18-55 IS kit niestety jest)
- nie będzie efektu rybiego oka
- będzie miało fajne kontrastowe szkło
- do tego jak się da to będzie kosztowało do 2000zł :) )
- będzie ładnie ostrzyć na nieskończoność
- nie mam wymagania co do światła

:neutral: :grin: :?:

bo z tego jak mi się zdaje nic się nie nadaje.
http://www.optyczne.pl/po...&add2=25&add3=9
tak to wygląda jakby Canon nie miał takiego szkła w ogóle, aż strach pomyśleć.
Ostatnio zmieniony przez sebixx Czw 24 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

sebixx, ma EF-S 10-22, ale obecnie przekracza ceną 2kzł. Są sigmy 10-20, Tokiny 11,12-cośtam.

sebixx
[Usunięty]

tak wiem lekko przekracza, byłby ok gdyby w Canon nie brakowało IS który tak sie składa że jest mi niezbędny chyba najbardziej ze wszystkiego co wymieniłem.

seba

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

sebixx napisał/a:
bo z tego jak mi się zdaje nic się nie nadaje.
http://www.optyczne.pl/po...&add2=25&add3=9
tak to wygląda jakby Canon nie miał takiego szkła w ogóle, aż strach pomyśleć.

No a EF-S 10-22 ???

A dlaczego tak Ci potrzebna stabilizacja przy tak szeeeeeeerokim kącie?

moronica 

Pomogła: 106 razy

2k to dosc ciasny budzet, zwlaszcza ze najekonomiczniejszy wybor tzn Tokina 12-24 II na Canonie zdaje bedzie mial mniejszy kat niz 99.5 ze specyfikacji no i nawet ona kosztuje powyzej 2k (w ogole w Europie nie za bardzo oplaca sie kupowac obiektywow od Tokiny). rozwaz uzywki albo dozbieraj

nie przypominam sobie by byly szkla typu UWA ze stabilizacja

silnik ultradźwiękowy = USM

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sebixx napisał/a:
już teraz nie wiem czy mój EF 75-300 III USM będzie bardziej zoomował na APSC czy w kocu nie,
Będzie. Bo na APS-C będzie dawał mniejsze kąty widzenia...
sebixx napisał/a:
bo z waszego wywodu wynika że ilość pikseli jeszcze ma wpływ na sztuczne zbliżenie
Nie na zbliżenie jako takie ale na jakość tego cyfrowego zbliżenia. Po prostu im więcej pikseli mamy tym bardziej bezproblemowo możemy sobie wycinek.

dr11 
Optyczny

Stabilizacja w UWA to trochę na wyrost. Nie mówiąc, że jest to problem techniczny przy zachowaniu małych rozmiarów obiektywu. Stabilizacja optyczna działa na zasadzie wybierania wycinka obrazu wstępnie uformowanego przez początek toru optycznego obiektywu. Mówiąc "po ludzku" zebrane na początku musi być więcej, następnie wybierany jest ISem fragment zależny od odczytu czujników ruchu. Tak, żeby majtając obiektywem utrzymać ten sam obraz na matrycy. No i UWA, które i tak szeroko łapie, ma wystające duże przednie soczewy, musiałby być jeszcze większy :)

sebixx
[Usunięty]

- no tak ale jak widzę to kąt na tej Tokinie 12-24 wyjdzie mi taki sam jak w EF-S 18-55 IS

taki cytat temu przeczy, więc chyba jestem jednak tępakiem, bo przecież APSC miało zmniejszać kąt a nie odwrotnie ze ogniskowa rośnie a kąt się zwiększa.
"Nominalna ogniskowa obiektywu wynosi 11 - 16 mm, czyli po podłączeniu do lustrzanki cyfrowej APS-C Canon otrzymamy super szeroki kąt 17.6 - 25.6 mm. Pole widzenia zawiera się w przedziale od 104 do 82 stopni"

??

dobra chyba kumam, znów złapałem się na przelicznik w stosunku do FF
przecież to w końcu ogniskowa 12 to nawet przy APSC da kąt powyżej 100'

:) )

Odpowiedz do tematu