Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze w ramach uzupelnienia, Obiekt ktory na matrycy FF ma 2mm, bedzie mial tez 2mm na matrycy APS-C (a takze na matrycy A4), przy tym samym obiektywie
Ja przez zoom obiektywu rozumiem stosunek dłuższej ogniskowej do jego krótszej.
To tym bardziej sie nie zmienia w zaleznosci od przypietej puszki
W potocznym rozumieniu to chyba jest "o ile moge przyblizyc/powiekszyc obiekt" i na tym wlasnie zeruje kompaktowy marketing typu: zoom x16 x20 itd.
sebixx [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011
to ciągnąć to dalej...
w opiniach jest że zoom canona 75-300 USM II (i chyba III też) mydli powyżej 200mm.
czy nie bierze sie to stąd że ktoś podpinając to pod APSC im mniej pikseli będzie miał tym ta sztuczna zoomowatość o której tu mowa będzie robić większe to mydlenie?
tj. czym większa rozdzielczość matrycy tym mydlenie będzie mniejsze.
To że jakiś obiektyw "mydli" po prostu oznacza jakość jego optyki..
A tak w ogóle to ten wątek ma zły tytuł... Powinno być nie technicznie, ale potocznie.. .
sebixx [Usunięty]
noo no
wiem ze mydlenie optyczne to mydlenie optyczne.
boje sie jednak że jak jeden napisze że mu mydli i ma pojęcie co pisze, to wielu innych mniej ogarniętych jak sobie podepnie ten obiektyw pod małą matryce i małą liczba pikseli i zobaczy lekko rozmazany obraz to dojdzie do wniosku "no faktycznie mydli"
i to zawierało moje pytanie czy cześć tego co wygląda na mydlenie nie jest w rzeczywistości mydlenie, tylko spadkiem jakości wynikającym z cyfrowego zzoomowania.
?
a pewnie jeszcze kilku innych nie skuma że na każdym 300mm bez względy na zakres od ilu zaczyna sie zoom robiąc zbliżenie na twarz nie zobaczysz wąsów u laski a na stałce 50mm zobaczysz, i na pewno kilku pomyśli że ten brak dokładności to mydlenie.
ad. pozostałe, w pewnym momencie mózg mi już trochę zaparował
tj. czym większa rozdzielczość matrycy tym mydlenie będzie mniejsze
Zasadniczo to całkowicie na odwrót...
sebixx idź na spacer, przewentyluj głowę, po drodze zahacz o jakąś księgarnię i kup książkę o fotografii cyfrowej. Jakąkolwiek. Założę się że więcej z niej zrozumiesz, niż z powyższych wyjaśnień. Tutaj większość ma b.dużą wiedzę, ale przekazanie jej osobie w temacie niezorientowanej to u nich leży...
sebixx [Usunięty]
kupiłem dwie, ale dzięki.
tylko nie mam na nie czasu, serio, wydawało mi się że mogę pójść na skróty i złapię w locie.
foto odpaliłem w grudniu z zamiłowania i żeby się rozwijać bo działam w podobnej branży.
na tle tego co robię, techniczne zagadnienia fotografii wydawały mi się łatwe.
jestem tak zarobiony że nie daje rady czytać instrukcji od sprzętu który cały nowy pojawia się u mnie.
dzięki chłopaki za wszystkie rady
seba
[ Dodano: Sro 09 Mar, 2011 15:12 ]
dla ciekawostki.
kupiłem konwenter szerokątny 0,43 niby pod obiektywy foto, gwint 58mm.
w opisie jest że na obiektywie 28-.... kąt widzenia będzie jak przy 17mm
jednak jak się okazało na obiektywie EF 28-105 z tym konwenterem kąt jest wyraźnie mniejszy niż przy samym obiektywie EF-S 18-55 IS.
co do mojej oceny możliwości obiektywów to szkoda że Canon nie robi obiektywu na EF-S który będzie maił:
- szeroki kąt, chociaż z 80"
- stałe światło, chociaż z 4
- stabilizację, chociaż bez USM
chyba że jestem w błędzie.
a nie znając się prawie na tym w ogóle bo aparat mam 3mieś, to boję się brać Tamrony, Sigmy i Sjamjangi czy inne podobne, po prostu myślę że posikałbym się ze strachu wydając na nie więcej niż 1500zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10