Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 05 Cze, 2008
Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie
Autor Wiadomość
fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Mar, 2008   Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie

Kupiony w MM w Krakowie za 1599 PLN.
Zoom kapitalny. Szumy - do 400 w normie, 800 - ujdą. Ale przy 1600 jest już cieńko.
Wolny zapis na xD, ale to już standard.
Absolutna porażka na "krótkim końcu". Domy walą się tak strasznie, jak w rybim oku. Zobaczcie załączniki.
Co do zooma - też zobaczcie możliwości. Ten pomarańczowy plakat wisi nad wejściem do budynku. Więcej wkrótce jak pofocę więcej.

P3280084a.jpg
Plik ściągnięto 13126 raz(y) 60,11 KB

P3280039a.jpg
Plik ściągnięto 12817 raz(y) 60,8 KB

Ostatnio zmieniony przez fatman Nie 30 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

sluuurp 
Bywalec

Wysłany: Nie 30 Mar, 2008   

Ten krótki koniec, to szok, czegoś takiego jeszcze nie widziałem :shock:

fatman 
Optyczny

Mozliwości zooma:

P3280019b.jpg
Plik ściągnięto 12877 raz(y) 86,86 KB

P3280018b.jpg
Plik ściągnięto 13019 raz(y) 86,93 KB

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

ależ to ma dystorsje na szerokim kącie :???: zoom faktycznie duzy ale chcialbym widziec to zdjęcie w skali 1:1

sluuurp 
Bywalec

fatman
Jak masz możliwość to leć jutro do MM i oddaj ten aparat, przecież krótki koniec, tak myślę będziesz częściej używał, a z tego co widać to tragedia. Jak można takie coś za takie pieniądze sprzedawać.
FZ18 nie jest jakimś tam ekstra sprzętem, ale szeroki kąt i zoom ma naprawdę dobry jak na ultrazoomy
Ostatnio zmieniony przez sluuurp Nie 30 Mar, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dystorsja daje interesujace efekty. Bardzo znieksztalca, ale niektorzy kupuja drogie obiektywy, zeby takie efekty osiagnac :grin:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

no to ten aparat jest w takim razie dla artystów wizjonerów :razz: wyobrażam sobie zdjęcie grupowe zrobione tym cudem i osoby stojące na skraju kadru :razz:

sluuurp 
Bywalec

Jeszcze te pixele 10,2 mln na matrycy 1/2.33-cala. Ciut, ciut większa od FZ18, 2/2.5 cala, ale FZ18 ma 8 mln i to jest też według mnie za dużo o jakiś 1mln.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

oj nie zapowiada sie ciekawie ten aparat... szkoda

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

a mi sie dystorsja podoba - to jest aparat 'wszystkomający' i fiszaja i super zoom i ekstra macro - ludzie! przecież to będzie przebój :D

wulf 
Rozmowny

Cholewka, a ja chciałem tyle pieniędzy wydać na wycieczkę do Włoch żeby zobaczyć krzywą wieżę w Pizie a w Krakowie tyle razy pod taką przechodziłem i nie zwróciłem uwagi (a jak fantazyjnie wygięta) :wink:
Beczkę robi konkretną ale z drugiej strony to w sumie bardziej odpowiada rzeczywistości niż to co R1 robi z fryzurami blisko naroży na ekwiw. 24mm.

fatman 
Optyczny

Ostegolectric napisał/a:
ależ to ma dystorsje na szerokim kącie :???: zoom faktycznie duzy ale chcialbym widziec to zdjęcie w skali 1:1

Podaj maila to wyślę Ci na priva te zdjęcia 1:1.
Mają po 2 Mb z hakiem.
Wczoraj robiłem też testy fotografując latarnie uliczną umiejscowioną w 6-7 miejscach wizjera (przede wszystkim na skrajach klatki). Okazuje się, że te dystorsje pojawiają sie tylko jeżeli obiekt znajduje się 50-80 metrów od miejsca robiwnia foto. Latarnia w odległości 30m "trzymała sie prosto" z minimalnymi zniekształceniami beczkowatości.

Jest na to lekarstwo: Lekko odjeżdżam zommem na 28-30 mm i zdjęcie wychodzi OK.
Dzis wybrałem sie nad jezioro. Robiłem trzciny i sitowie żeby ocenić rozjazdy chromatyczne - nic takiego nie wystepuje nawet na najdłuzszym zoomie. Zdjęcia robione w zakresach ISO 64-200 wychodza super. Szumu ni hu-hu. dzikie kaczki wyszły pięknie, nawet zrywajace sie do lotu na długim zoomie wyszły pięknie ostro.
Myślę, że na te 26 mm nie ma bata, żeby nie wiem jaki obiektyw zrobił do takich kompaktów to za te pieniądze prosto przy 26 mm nie będzie.
Tez myslałem - sprzedać natychmiast i kupić E-510 (który zresztą planowałem).
Ale postanowiłem zostawić. Jet wygoda. Nie trzeba szklarni dźwigać i filtrów, zmieniac szkieł etc. Po prostu z czystego lenistwa i wygody - zostawiam.
No i ten zoom.... :mrgreen:

[ Dodano: Nie 30 Mar, 2008 ]
Dzisiaj poćwiczyłem robienie zdjęć wysokim blokom od najkrótszej 26mm aż do najdłuższego końca. Okazuje się, że z tym "waleniem się" budynków nie jest aż tak źle i odetchnąłem z ulgą :mrgreen: :mrgreen:

P3300009a.jpg
Plik ściągnięto 12087 raz(y) 164,91 KB

P3300008a.jpg
Plik ściągnięto 11896 raz(y) 162,93 KB

P3300007a.jpg
Plik ściągnięto 11931 raz(y) 168,13 KB

P3300006a.jpg
Plik ściągnięto 11962 raz(y) 166,08 KB

P3280089a.jpg
Plik ściągnięto 11917 raz(y) 207,52 KB

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Wysłany: Pon 31 Mar, 2008   

Hmmm raz podusia, raz beczusia.

Click Image to Enlarge Image Hosting

Wojtek86 
Początkujący

słyszałem o problemach przy 26 mm. Sprawdź przy 28 mm. Powinno być dobrze.
Napisz o efektach.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wojtek86 napisał/a:
słyszałem o problemach przy 26 mm. Sprawdź przy 28 mm. Powinno być dobrze.
Napisz o efektach.

Taaaa... A Ty te fora to czytasz, czy tylko klepiesz byle licznik skoczył???
Przecież dwa posty wyżej fatman pisze, że znalazł na to sposób i odjeżdża zoomem na 28 - 30 mm i jest ok. nawet przykładowe foty wrzucił - a Ty piszesz, żeby napisał o efektach - hmm... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi