Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008 Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie
Kupiony w MM w Krakowie za 1599 PLN.
Zoom kapitalny. Szumy - do 400 w normie, 800 - ujdą. Ale przy 1600 jest już cieńko.
Wolny zapis na xD, ale to już standard.
Absolutna porażka na "krótkim końcu". Domy walą się tak strasznie, jak w rybim oku. Zobaczcie załączniki.
Co do zooma - też zobaczcie możliwości. Ten pomarańczowy plakat wisi nad wejściem do budynku. Więcej wkrótce jak pofocę więcej.
P3280084a.jpg
Plik ściągnięto 13126 raz(y) 60,11 KB
P3280039a.jpg
Plik ściągnięto 12817 raz(y) 60,8 KB
Ostatnio zmieniony przez fatman Nie 30 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz
fatman
Jak masz możliwość to leć jutro do MM i oddaj ten aparat, przecież krótki koniec, tak myślę będziesz częściej używał, a z tego co widać to tragedia. Jak można takie coś za takie pieniądze sprzedawać.
FZ18 nie jest jakimś tam ekstra sprzętem, ale szeroki kąt i zoom ma naprawdę dobry jak na ultrazoomy
Ostatnio zmieniony przez sluuurp Nie 30 Mar, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Jeszcze te pixele 10,2 mln na matrycy 1/2.33-cala. Ciut, ciut większa od FZ18, 2/2.5 cala, ale FZ18 ma 8 mln i to jest też według mnie za dużo o jakiś 1mln.
Cholewka, a ja chciałem tyle pieniędzy wydać na wycieczkę do Włoch żeby zobaczyć krzywą wieżę w Pizie a w Krakowie tyle razy pod taką przechodziłem i nie zwróciłem uwagi (a jak fantazyjnie wygięta)
Beczkę robi konkretną ale z drugiej strony to w sumie bardziej odpowiada rzeczywistości niż to co R1 robi z fryzurami blisko naroży na ekwiw. 24mm.
ależ to ma dystorsje na szerokim kącie zoom faktycznie duzy ale chcialbym widziec to zdjęcie w skali 1:1
Podaj maila to wyślę Ci na priva te zdjęcia 1:1.
Mają po 2 Mb z hakiem.
Wczoraj robiłem też testy fotografując latarnie uliczną umiejscowioną w 6-7 miejscach wizjera (przede wszystkim na skrajach klatki). Okazuje się, że te dystorsje pojawiają sie tylko jeżeli obiekt znajduje się 50-80 metrów od miejsca robiwnia foto. Latarnia w odległości 30m "trzymała sie prosto" z minimalnymi zniekształceniami beczkowatości.
Jest na to lekarstwo: Lekko odjeżdżam zommem na 28-30 mm i zdjęcie wychodzi OK.
Dzis wybrałem sie nad jezioro. Robiłem trzciny i sitowie żeby ocenić rozjazdy chromatyczne - nic takiego nie wystepuje nawet na najdłuzszym zoomie. Zdjęcia robione w zakresach ISO 64-200 wychodza super. Szumu ni hu-hu. dzikie kaczki wyszły pięknie, nawet zrywajace sie do lotu na długim zoomie wyszły pięknie ostro.
Myślę, że na te 26 mm nie ma bata, żeby nie wiem jaki obiektyw zrobił do takich kompaktów to za te pieniądze prosto przy 26 mm nie będzie.
Tez myslałem - sprzedać natychmiast i kupić E-510 (który zresztą planowałem).
Ale postanowiłem zostawić. Jet wygoda. Nie trzeba szklarni dźwigać i filtrów, zmieniac szkieł etc. Po prostu z czystego lenistwa i wygody - zostawiam.
No i ten zoom....
[ Dodano: Nie 30 Mar, 2008 ]
Dzisiaj poćwiczyłem robienie zdjęć wysokim blokom od najkrótszej 26mm aż do najdłuższego końca. Okazuje się, że z tym "waleniem się" budynków nie jest aż tak źle i odetchnąłem z ulgą
słyszałem o problemach przy 26 mm. Sprawdź przy 28 mm. Powinno być dobrze.
Napisz o efektach.
Taaaa... A Ty te fora to czytasz, czy tylko klepiesz byle licznik skoczył???
Przecież dwa posty wyżej fatman pisze, że znalazł na to sposób i odjeżdża zoomem na 28 - 30 mm i jest ok. nawet przykładowe foty wrzucił - a Ty piszesz, żeby napisał o efektach - hmm...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 25