Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampy -body / kombinacje alpejskie
Autor Wiadomość
Foqs 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   Lampy -body / kombinacje alpejskie

Witam,
Proszę o kilka informacji dot. lamp i kompatybilności zestawów, wolałbym na poczatku zabawy nie puścić z dymem któregoś z elementów, stąd kilka pytań.
Używam korpusu Canona i lampy dedykowanej, mam zamiar w najbliższym czasie skorzystać z zetawu Pentaksa (body,szkła) ale bez lampy, tzn brakuje jej w zestawie i myślę nad zaadoptowaniem Canonowskiej do współpracy.
Posiadam dodatkowo kabel ttl C oczywiście, myśłałem tu o dokupieniu wyzwalaczy radiowych, które być może posłuzyłyby z C .
Zależy mi na pracy w manualu , ttl mnie nie interesuje w tym przypadku.
Jak to ugryźć , czym się posłuzyć aby to później miało jeszcze wykorzystanie w Canonie (praca z P tylko doraźnie z uwagi na szkła, pożyczam -robię co mam zrobić i zwracam).

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

Pytasz się o kompatybilność, a nie podałeś ani jednego konkretnego modelu body, lampy…
Generalnie w trybie manualnym i radiem – nie będzie żadnego problemu. Podobnie z kabelkiem PC. Natomiast czym się skończy podpięcie do gorącej stopki lub przez kabel TTL – tego nie wiem. Może Jaad próbował podpinać kanonierskie lampy pod swoje puszki Pentaksa, choć nie jestem pewien czy dopuściłby się takie skażenia swojego sprzętu… :)

Foqs 
Nowy

Korpus ten pożyczony to K 100D,może też K10 uda się, lampa z którą chciałbym zrobić użytek to Nissin 866 ze stopką C.
PC z kostki, wystarczy ?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Foqs napisał/a:
PC z kostki, wystarczy ?
Wystarczy.
komor napisał/a:
Może Jaad próbował podpinać kanonierskie lampy pod swoje puszki Pentaksa, choć nie jestem pewien czy dopuściłby się takie skażenia swojego sprzętu… :)
Przez prezerwatywę nie chciały działać... :razz:

Foqs 
Nowy

Ok, dzięki.
Moze jeszcze tylko jedno pytanie o kostkę, szperałem i natknąłem się na ten model TF-321
Wygląda mi to na złącza C , w innych sklepach zresztą, pojawia się opis z dedykacją C (ten sam model) a tu i w paru jeszcze innych miejscach piszą o kompatybilności P,N,C.
Czy rzeczywiście do Pentaksa tę kostkę podepnę , styki na moje oko mówią co innego, czy na pewno..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Foqs napisał/a:
a tu i w paru jeszcze innych miejscach piszą o kompatybilności P,N,C.
Chodzi o samą stopkę - normę ISO, a nie styki TTL.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Foqs napisał/a:
Czy rzeczywiście do Pentaksa tę kostkę podepnę , styki na moje oko mówią co innego, czy na pewno..
Do pracy o jakiej wspominasz istotny jest tylko środkowy styk. Dla pewności użyłbym kostki tego typu:
http://www.mega-pixel.pl/...iazdem-PC-.html
Nie jestem pewien, czy ewentualne zwarcie reszty styków nie spowoduje jakichś komplikacji - w przepadku lamp Nikona z całą pewnością problemów nie ma, Canona nie testowałem.

Morpheus 
Uczestnik

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

Mam pytanie ja ustawić błysk stroboskopowy w 580EXII czy te błyski pomagają w ustawienia ekspozycji?

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

Błysk stroboskopowy to tryb pracy lampy podczas ekspozycji, a nie pomoc w ustawieniu mocy lampy (ekspozycji). Zajrzyj do instrukcji, tam jest opisane co można zrobić przy pomocy tego (uchwycenie na jednej klatce kilku pozycji poruszającego się obiektu to typowe zastosowanie). W trybie tym moc pojedynczego „strzału” stroboskopowego ustawia się ręcznie, nie ma mowy o żadnej automatyce ekspozycji.

Odpowiedz do tematu