Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 27 Lut, 2011
Mam APS-C. Będę miał FF. Jakie obiektywy do danego body.
Autor Wiadomość
mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   Mam APS-C. Będę miał FF. Jakie obiektywy do danego body.

Czy warto mieć np. 50D i 5D mkII z podziałem obiektywów i perspektyw np. na APS-C mam podstawowe zakresy tj. 17-50 a na FF same stałki typu 24L, 34 L, 50/1,4 , 85/1,8. Czy może całkowicie zrezygnować z APS-C??.

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   

jak dla mnie warto mieć oba.fotografując przyrodę etc używając tele nie rezygnowałbym z apsc.a do portretów FF.

[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 22:15 ]
jesli chodzi o zakres 17-50 to tu juz nie ejst to tak oczywiste bo tą samą ogniskową ,zakres (24-70) możesz mieć również na ff.

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

Ja używam np. do Nikona d300 Tokinę 11-16/2.8 a do d700 N24-70/2.8. Co do stałek, skoro Masz DX i FF to po co Ci 35L, skoro na DX przy 24L będziesz miał 35mm i trochę kaski zostanie w portfelu. Resztę stałek bym zostawił.

mir 
Entuzjasta
Mir

Moje założenie jest następujące:
1. Na APS-C Tokina 11-16/2,8 Tamron 17-50/2,8
2. Na FF tylko stałki aby była najwyższa jakość.
Nie chce dublować na FF zakresów zoomów z APS-C bo różnica w jakości nie jest zbyt wielka a kasy trzeba wydać duużo więcej.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

mir napisał/a:
Moje założenie jest następujące:
1. Na APS-C Tokina 11-16/2,8 Tamron 17-50/2,8
2. Na FF tylko stałki aby była najwyższa jakość.
Nie chce dublować na FF zakresów zoomów z APS-C bo różnica w jakości nie jest zbyt wielka a kasy trzeba wydać duużo więcej.

myślę że to dobra koncepcja, dodałbym jeszcze jakieś tele do APS-C i można iść w "teren" czyli przyroda, spoterka itp

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mir napisał/a:
... różnica w jakości nie jest zbyt wielka a kasy trzeba wydać duużo więcej.

Małe pytanie: po co kupujesz 5D Mk II, skoro twierdzisz, że mała różnica w jakości ?
Ba, ... nawet chcesz dokupić Tokinę do 50D ?

Z tego, co widzę szkieł do macro, czy dłuższych tele raczej nie masz, a do takich właśnie przydałby Ci się 50D.
Jeśli ta Tokina miałaby służyć do krajobrazów, to lepiej już do 5D2 dokupić ekonomiczny EF17-40mm f/4L USM.

lupo57 napisał/a:
dodałbym jeszcze jakieś tele do APS-C i można iść w "teren" czyli przyroda, spoterka itp

Tele nie jest obowiązkowe, są fotografowie, którzy nie wychodzą poza 100mm bo nie mają takiej potrzeby. :wink:

Paweł_G 
Maniak

Ja podpowiem tylko tyle - kup ff to cropa sprzedasz szybciej niż myślisz. Myśl nr dwa - kupowanie szkieł typowo cropowych jest bez sensu - przechodząc na ff traci się dużo kasy. Celuj od razu w szkła pod ff - zaproponowany 17-40L będzie świetnym wyborem do landszftów.

Bobby 
Rozmowny

Ja, majac na uwadze FF tez zrezygnowalbym z APS-C. 17-40 plus 24-70, do tego 85 i 135, a optionalnie stalki o ogniskowych pokrywanych przez zoomy.

mir 
Entuzjasta
Mir

Jednak uważam, że moja koncepcja ma trochę plusów. Aby cokolwiek robić poważniej musi się mieć 2 body. W moim przypadku jedno już mam. Tokina mam nadzieję wreszcie do mnie przyjdzie- obecnie trwa dopasowanie szkła do 50D. Tokinę można również wykorzystać na FF (ponoć dla 16 mm). Nie mają pieniążków na wszystkie 16-35 czy 24-70 warto chyba zostawić te uniwersalne zakresy na APS-C a na FF zostawić tylko stałki dające jakość i piękny bokeh.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mir napisał/a:
Aby cokolwiek robić poważniej musi się mieć 2 body
A skąd takie przeświadczenie? :shock:

Rozumiem, że mówisz o reportażu i konieczności szybkiego przełączania się między ogniskowymi - kiedy nie masz czasu zmieniać szkła...

Bobby 
Rozmowny

mir,
Absolutnie nie ma nic zlego w posiadaniu dwoch bodies. Wrecz przeciwnie, jest to bardzo pozadane. Tyle ze zamiast rozpraszac sie miedzy dwa formaty (i wydawac pieniadze na APS body i pare szkiel do niego), lepiej chyba dodac drugie body do FF. Nawet jesli to drugie ma byc starsza 5-ka...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Bobby napisał/a:
Tyle ze zamiast rozpraszac sie miedzy dwa formaty (i wydawac pieniadze na APS body i pare szkiel do niego), lepiej chyba dodac drugie body do FF.

Bobby, nie czytasz uważnie.
mir ma już APS-C i dokupuje FF.
Poczytaj jego stopkę i temat. :wink:

mir napisał/a:
Aby cokolwiek robić poważniej musi się mieć 2 body.

Jeśli musisz / chcesz, to co innego. Nie ma o czym dyskutować, chociaż ja nadal nie wiem co chcesz robić.
Jeżeli chcesz robić reporterkę ślubną, czy inną to zdaje się, że te szkła na literę T, do demonów szybkości nie należą. :smile:
Ja w takim wypadku na pewno nie kupowałbym szkieł tylko do APS-C. Prędzej, czy później kupisz drugi FF.

Bobby 
Rozmowny

Bogdan,
No tak. Zasugerowalem sie tym pytaniem na koncu pierwszego postu: "Czy może całkowicie zrezygnować z APS-C??." Wdawalo mi sie wiec ze mir rozwazal eventualne pozbycie sie APS-C...

mir,
Przepraszam!

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

myślę, że aps-c warto sobie zostawić jako backup. do 50D dokupić UWA. stałeczki na FF i git majonez :cool:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Z dwoma body można popróbować sił w popularnej fotograficznej martyrologii czyli w reportażu ślubnym. Wtedy koncepcja dwóch korpusów ma najwięcej sensu.
Ja nie zajmuje się fotografią na 'aż tak poważnie' dlatego dość bliski jest mi pogląd Pawła_G. Wolałbym skupić się na FF i do wspomnianych stałek dokupić następne: FE15, TS-E24, 100L IS i pozbyć się całego tego aps-c.

Odpowiedz do tematu