Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sprzęt dla amatora, 8-12 tysięcy
Autor Wiadomość
Basqa 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   

sigmiarz napisał/a:
które konkretnie ?

Tele :) , bo resztę jak sobie podliczyłam podobne zestawy u N i u C to wyszła mała różnica :)
nadal oczywiście nie wiem czy chcę więcej MP czy lepszy af i lepsze wykonanie body ( a przynajmniej wrażenie) , 5D chyba troszkę mniejszy jest, co nie jest bez znaczenia ( tak, tak rozmiar ma znaczenie :P ), nadal czekam na Photokinę i co tam obie firmy pokażą.

"Obmacałam" sobie też alfy ale jakoś zupełnie mi nie podeszły :S

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

dr11 napisał/a:
sigmiarz, słyszałem opinie, że w system Canona warto wejść dla samego 17 TS-E Może to przesada. Natomiast wiem, że jest to szkło, którego (obok 85L) się nie pozbędę

to jest opinia ludzi ktorzy lubią szerokie obiektywy, ale za kazdym razem jak probuje znalezc naprawde dobre zdjecia nim wykonane tracę tylko czas.
dr11 napisał/a:
A TS od Nikona może i fajne, ale trochę inwalidy, bo nie dają się osobno obrócić w płaszczyznie T a osobno S (z resztą Canony oprócz 17L i 24 TS-E II też).

Co do zmiany kątów płaszczyzn, tego nie wiedziałem.

Basqa, to prawda ale ceny jasnych 200 + od obu tych firm mordują,
więc gdybym już kupował to np. Sigma 300mm f/2.8 za polowe ceny nikona czy canona..
ale to ja. :)

Basqa 
Nowy

Do Nikosia to mogę przemyśleć tą Sigme ale do Canona teraz jak wyszło 300 MkII to może MKI troszkę stanieje, mogę przecież używany zakupić a jak się zepsuje to będzie droga suszarka na pranie :D

sigmiarz 
Optyczny

moze to f4 ale f2.8 kosztuje w $ tyle co w zlotowkach uzywane f4, a ktore odswiezyli ?

Basqa 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010   

sigmiarz napisał/a:
moze to f4 ale f2.8 kosztuje w $ tyle co w zlotowkach uzywane f4, a ktore odswiezyli ?

F2.8 odświeżali 300, 400 , 500, 600mm , jest szansa że cena na MKi trochę spadnie i że pojawi się ich trochę na rynku wtórnym, moje marzenie to 400mm F2.8 MKII, teraz jest lekki w porównaniu do poprzednika i kosztuje tylko 11 000$ :D

scrub 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

Witam wszystkich:) odświeżam temat, nie ma sensu śmietnika robić:)

poszukuję zestawu : body, szkła w cenie początkowej ok. 12 k. oczywiście z czasem wchodzą w grę dodatkowe inwestycje...
zastosowanie: studio graficzne, więc praktycznie wszystko;)

Czy od ostatnich postów pojawiło się coś ciekawego na rynku? albo ma się pojawić? perspektywa zakupu to ok. 2 mieś....wiec czas jest:)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Studio fotograficzne? To pewnie budżet na oświetlenie, tła i inne historie jest zupełnie inny ..ok.
Do studia dobrze i tanio można mieć Canona 5d II (7450 zł), do tego Sigmę 24-70/2.8 (3100 zł) i EF 85/1.8 (1380 zł) - razem za niecałe 12 tys. zł.

scrub 
Nowy

dzięki za odp.:) ale nie do końca foto, raczej graficzne...czyli w skrócie zdjęcie jako materiał wyjściowy;)
...oczywiście wiem że czekają mnie spore inwestycje m.in. w oświetlenie, ale od czegoś trzeba zacząć :mrgreen:

komor 
Moderator

Kupować 5DII, żeby do tego podpiąć jedną taką sobie Sigmę i jedną portretówkę? To ja wolę 50D i szklarnię prawdziwszą. W studio 50D poradzi sobie wystarczająco, a bez szkieł trudno mówić o uniwersalnych zastosowaniach w studio graficznym, gdzie pewnie przydałby się obiektyw makro, portretówka, coś szerszego, niekoniecznie drogiego, a reszta pieniędzy musi pójść na jakieś lampy itd., bo 12 tysięcy to jest pewnie cała kwota przeznaczona na początkową inwestycję.

scrub 
Nowy

powiem tak że w przeciągu powiedzmy jeszcze dwóch miesięcy bedzie jeszcze do wydania jakieś 10, więc...mozna coś zaplanować:)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A ja bym wolał 5d1. Da radę spokojnie, o ile odbitek wielkich rozmiarów nie mamy zamiaru robić.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To ja jednak zdecydowanie wolałbym zostać przy 5d niż 50d. A ta Sigma wcale nie jest taka sobie, zwłaszcza jeśli popatrzymy ile kosztuje przy niej Canon 24-70 i jak niewiele więcej da się z niego wycisnąć. Dokupić szybko będzie można do tego 135L i 100L IS makro, i jeszcze zostanie 3500 zł.

komor 
Moderator

No jak zmienia się budżet to zmieniają się plany. Tak czy owak trzeba przewidzieć kasę na coś więcej niż body + szkła.

scrub 
Nowy

zgadza się i dlatego proszę Was o pomoc żeby coś sensownego zaplanować, ale tak jak napisałem na początek 12 i w ciągu mieś dwóch kolejne 10, a później zobaczymy:)

komor 
Moderator

Przydałoby się, żebyś nas naprowadził na trop, jakiego rodzaju fotografię przewidujesz, przynajmniej na początek, zanim ten drugi kawałek budżetu się nie pojawi. Bo co innego trzeba mieć niezbędnie, żeby zrobić packshotowe zdjęcie na stoliku, a co innego do sfotografowania grupy trzech osób, a jeszcze co innego do zdjęć ślubnych. No, powiedzmy, głowę lub popiersie można zrobić tym samym co packshota itd. ale wszystkiego naraz nie da się zmieścić w tym budżecie na profesjonalnym poziomie.

Odpowiedz do tematu