Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dwukomorowy plecak
Autor Wiadomość
Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

Posiadam Computrekera Plus AW i szczerze go polecam - bardzo wygodny choć statyw nieco dynda z tyłu. O ile w terenie nie jest to problem o tyle w tłumie przy dynamicznych zwrotach można komuś przywalić statywem, ponieważ ma sporą bezwładność.

Reklama

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

Ok ponownie wracam do tematu plecaka :) Obecnego Fastpacka 250 w najbliższym czasie zamierzam sprzedać i szukam właśnie zamiennika, który go zastąpi. Mam następujące oczekiwania co do plecaka:

TO MUSI BYĆ
1) wygoda noszenia - dobry system nośny - zarówno na krótkich przejażdżkach rowerowych jak i dłuższych wyprawach po górach
2) musi dobrze chronić sprzęt - w każdym słowa tego znaczeniu
3) nie może być za duży - rozmiar coś około fastpacka 250
4) obowiązkowo musi mieć mocowanie na statyw (i raczej na środku plecaka nie gdzieś z boku)

TO FAJNIE GDYBY BYŁO
5) fajnie jakby był dwukomorowy, aby mieściły się też nie fotograficzne graty
6) miłym dodatkiem będzie pelerynka przeciwdeszczowa
7) rewelacją byłby łatwy dostęp do aparatu (tak jak w fastpacku - choć wiem, że z tym będzie najgorzej)
8) fajnie gdyby nie wyglądał na fotograficzny ;)

póki co tyle mi do głowy przychodzi, więcej pewnie wyjdzie w praniu ;)

Plecak póki co ma pomieścić Nikona D90 z podpiętym gripem, tamrona 17-50 2.8 VC, Samyanga 85, SB 900, filtry + holder cokina, ładowarkę, zapasowe pierdółki, no i jeszcze ma zostać miejsce na co najmniej dwa obiektywy. Do plecaka póki co dopinany będzie Velbon Sherpa R600

Moje obecne typy to:
1. Lowepro Rover AW II - bardzo mi się podoba system nośny i to, że spełnia najwięcej warunków ale czytałem, że ochrona sprzętu stoi w nim na nie najwyższym poziomie, że statyw dynda a do tego zastanawia mnie pojemność części foto...

2. Lowepro Flipsyde 400 - statyw ponoć mocuje się ok, ochrona sprzętu na b. wysokim poziomie, wydaje się gorszy system nośny i jakoś wydaje mi się, nie wygodne użytkowanie z dostępem od strony pleców, ma tylko komorę foto (ale na tyle pojemną, że można by tam też upchać rzeczy nie foto ;) )

Fajnie gdyby wypowiedzieli się użytkownicy tych plecaków, może coś potwierdzili lub podważyli i wypowiedzieli swoje zdanie po użytkowaniu, czekam też na zupełnie inne propozycje (max to ok 400-450zł) Bardzo liczę na waszą pomoc i mam nadzieję, że pomożecie :)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

a może coś pokroju Tamrac Expedition 5x świetny system nośny, bardzo wygodny, statyw na środku, nie rzuca się w oczy

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Musiałbym się lepiej przyjrzeć ale po wstępnych internetowych oględzinach bardziej podoba mi się flipsyde zwłaszcza, że jest tańszy

cannot 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011   

Ja mam Katę 3N1 30 i sobie chwalę. Ma osobną komorę na osobiste rzeczy, dość sporą i osobną na foto gadżety. Ma dużo po bokach ma dwie małe zasuwane kieszenie idealne na kable, zapasowe akumulatorki. Specjalną kieszeń wypinaną na dodatkowe karty. Dokupuję się do niego jakby uprząż na statyw, którą mocuję się na środku plecaka. Plecak bardzo stabilny i wygodny. Są też jego mniejsze odpowiedniki. Ma 3 różne systemy noszenia, w tym taki z szybkim dostępem do sprzętu i to mi się w nim podoba. Dokładnie pokazane systemy noszenia są na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=8YF_Vj-l6vs. Peleryna przeciwdeszczowa jest ;) , komory wewnątrz części foto można dowolnie regulować i mam wrażenie, że naprawdę dobrze chronią sprzęt. Serdecznie go polecam ;)

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011   

cannot, a nosiłaś go może na dłuższych wyprawach, takich całodniowych? Czy nadal jest wygodny? Czy nie brakuje pasa piersiowego? Szelki wydają mi się w nim mało wygodne na dłuższą metę, pas biodrowy... no i mocowanie na statyw - trzeba dokupić, mało nie kosztuje a wydaje się być mało stabilne i statyw nie rozkłada się równo (chodzi mi o to, że nogi nie wystają trochę w dół plecaka tylko całość na górze - przy przejażdżkach rowerem bałbym się o moją głowę ;)

W dalszym ciągu czekam aż ktoś się wypowie na temat Lowepro Flipside 400 - nie wierze, że nikt z forumowiczów go nie ma albo nie miał z nim styczności

cannot 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

Nosiłam go przez cały dzień. Jak dla mnie jest wygodny. Wykorzystałam opcje skrzyżowania szelek i nosiło mi się go dobrze. Obawiam się, że przy jeździe rowerem możesz mieć lekki problem, bo faktycznie trochę statyw wystaje, przy wycieczkach pieszych wcale to nie przeszkadza, ale rower to rower. W takim razie troszkę mniej go polecam ;p Z tym flipsidem 400 niestety nie miałam do czynienia ;/ Powodzenia w poszukiwaniach.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sob 12 Lut, 2011   

Nikt się nie znajdzie by coś skrobnąć na temat Flipside 400??

Nowy
Cergowa

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

Sz@kal, kupiłeś coś? Na jaki plecak się zdecydowałeś?

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

Ja mam Vanguarda Rise Up 45. Chwale sobie wygodę noszenia naprawdę super. Mocowanie statywu na boku, myślałem że będzie przechylać mnie na jedną stronę bo mam sporą Sherpę 600R ale jest spoko. Naprawdę dobrze zrobiony plecak. I dość pakowany jak na te rozmiary.

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 28 Lut, 2011   

Sz@kal napisał/a:
Nikt się nie znajdzie by coś skrobnąć na temat Flipside 400??

Moze sie ktos znajdzie ,tak się składa ze mam ten plecak tzn Flipside 400 AW,Co chcesz dokładnie wiedzieć? Wykonanie wiadomo pierwsza klasa, pakowny ja nosze na razie w nim tylko 70.300vr z założona osłonka i miejsca jeszcze zostaje.Na pewno wart zakupu z wad tak na szybko ze jest wywrotny postawiony na ziemi lubi fiknąć na plecy , i mocowanie statywy hmm nie bardzo tzn nie ma stabilności,pisz jak coś więcej chcesz wiedzieć.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Dawid1984 ogólnie chciałbym się dowiedzieć co nieco o nim od osoby go użytkującej. Czy jest wygodny tak przy długich jak i krótszych wyprawach/spacerach, czy nie jest denerwujące, że jedyny dostęp jest od pleców, czy faktycznie jest możliwe obracać go na pasie biodrowym przed siebie, czy mocowanie na statyw jest ok (licząc, że wykorzystujemy również górne troki) itd itp

I. Przywitowska jeszcze nie kupiłem ale będzie to prawdopodobnie Flipside 400 jak nie znajdę niczego innego :) [/b]

Dawid1984 
Entuzjasta

Sz@kal napisał/a:
ogólnie chciałbym się dowiedzieć co nieco o nim od osoby go użytkującej.
Chyba źle się wyraziłem mam go i używam.
Sz@kal napisał/a:
Czy jest wygodny tak przy długich jak i krótszych wyprawach/spacerach
Jest wygodny ,robiłem z nim na plecach po kilkanaście km i naprawdę dobrze się nosi.
Sz@kal napisał/a:
czy nie jest denerwujące, że jedyny dostęp jest od pleców

Czasem jest ,ale to kwestia przyzwyczajenia,przynajmniej wiesz ze nikt Ci go nie zechce rozpiąć bez Twojej wiedzy :wink:
Sz@kal napisał/a:
czy faktycznie jest możliwe obracać go na pasie biodrowym przed siebie
Mozna kwestia spróbowania kilka razy.
Sz@kal napisał/a:
czy mocowanie na statyw jest ok (licząc, że wykorzystujemy również górne troki) itd itp
Dla mnie mocowanie statywu nie spełnia swojego zadania i chyba jest w złym miejscu plecak traci wyważenie ,i tego to już nie nosi się komfortowo,statyw który mam w stopce jest jak by za duży do tego plecaka i za ciężki.

zeebi 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Mar, 2011   

Witam,

Sz@kal, w pierwszym poście jako jednego ze swoich faworytów wymieniasz plecaczek KATA 3N1-20. Natomiast po odświeżeniu wątku masz już innych faworytów... co sprawiło, że zrezygnowałeś z KATY? Czy tylko zalety Flipside?

Ja obecnie jestem "prawie zdecydowany" na większą wersję KATY - 3n1-30

Wymagania mam bardzo podobne do Twoich, pozwól, że zacytuję:

Sz@kal napisał/a:

TO MUSI BYĆ
1) wygoda noszenia - dobry system nośny - zarówno na krótkich przejażdżkach rowerowych jak i dłuższych wyprawach po górach
2) musi dobrze chronić sprzęt - w każdym słowa tego znaczeniu
3) nie może być za duży - rozmiar coś około fastpacka 250
4) obowiązkowo musi mieć mocowanie na statyw (i raczej na środku plecaka nie gdzieś z boku)

TO FAJNIE GDYBY BYŁO
5) fajnie jakby był dwukomorowy, aby mieściły się też nie fotograficzne graty
6) miłym dodatkiem będzie pelerynka przeciwdeszczowa
7) rewelacją byłby łatwy dostęp do aparatu (tak jak w fastpacku - choć wiem, że z tym będzie najgorzej)
8) fajnie gdyby nie wyglądał na fotograficzny ;)

Dodam do tego, że wolałbym aby nie przekraczał rozmiarówki bagażu podręcznego w samolocie (mniej więcej 40x20x55).

Sprzęt do schowania (część dopiero na liście zakupów):
D90 z gripem, N18-105VR, N70-300VR, N35 1.8, SB-900 + plus troszkę drobizny fotograficznej. Zależy mi też na miejscu na niefotograficzne rzeczy.
Do przytroczenia pozostaje statyw Benro A650EX.

W takim układzie moim faworytem jest na razie wspomniana KATA 3n1-30 z dokupionym mocowaniem statywu. Chociaż chętnie przyjrzałbym się też innym propozycjom.

I jeszcze pytanie do użytkowników KATY 30 - czy przesuwanie plecaka pod ramieniem jest w tym modelu wygodne (mam obecnie plecak typu sling, ale znacznie mniejszy) i czy jest to w ogóle możliwe, gdy do plecaka przyczepiony jest statyw?

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Czw 10 Mar, 2011   

zeebi, rezygnacja z Katy nastąpiła z następujących powodów:
1) dostęp do aparatu ze zbyt wielu stron - co ułatwia sprawę osobom trzecim ale przede wszystkim ułatwia zapomnienie a zapięciu czegoś ;)
2) system nośny - zdecydowanie zbyt mało rozbudowany (flipside 400 ma porządny pas biodrowy i pasek piersiowy, do tego szelki wydają się być wygodniejsze)
3) mocowanie statywu już zintegrowane, do tego wydaje mi się lepiej rozwiązane - statyw nie wystaje całkowicie w górę, lecz jest w miarę równomiernie rozłożony na plecaku
4) CENA - flipside jest tańszy od Katy już bez mocowania statywowego
5) opcja flipside - wydaje się strasznie wygodna np. przy wymianie obiektywów itp.
6) dużo więcej miejsca na sprzęt foto - doszedłem do wniosku, że takie miejsce swobodnie można wykorzystać na niefotograficzne rzeczy natomiast w drugą stronę nie jest już tak łatwo
7) Kata jest zdecydowanie bardziej "foto" z wyglądu

to tak na szybko mi do głowy przyszło :)

Odpowiedz do tematu