Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sony ma przewagę w postaci elektronicznego wizjera (zwłaszcza w ciemności)
To nie jest przewaga, mimo, że kilka osób usiłuje to udowodnić. Optyczny wizjer sprawdza się lepiej również w ciemności - miałem okazję to sprawdzić kilka dni temu.
greko napisał/a:
Canon 60D z kolei ma lepszą dynamikę
Nie ma.
greko napisał/a:
Większość muzeów i kościołów nie pozwala na używanie błysku, a ciemno tam i trudno się dobrze wyostrzyć. Może ktoś ma jakiś pomysł na wysterowanie zewnętrznej diody doświetlającej?
Kup sobie panel ledowy, montowany na stopkę, przyda Ci się również do video.
expel [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011
jaad75 napisał/a:
Kup sobie panel ledowy, montowany na stopkę, przyda Ci się również do video.
Hmm mógłbyś podać jakiś link z tym czymś do nikona? Zaciekawiło mnie to
Opcja ściemniania może być użyteczna.. Ostatnio filmowałem z latareczką ledową i było sporo przepałów.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 Re: A55 czy 60D
greko napisał/a:
Większość muzeów i kościołów nie pozwala na używanie błysku, a ciemno tam i trudno się dobrze wyostrzyć. Może ktoś ma jakiś pomysł na wysterowanie zewnętrznej diody doświetlającej?
będziesz zapewne robił spore wrażenie chodząc z takim panelem po muzeum
przyda się natomiast w innych sytuacjach ale głównie w trakcie nagrywania video bo w innych warunkach najczęściej wygodniej i szybciej będzie skorzystać z doświetlania flashem, czyli wracamy do pktu wyjścia
tak na rozsądek idea takich zakazów tyczy się różnych metod doświetlania więc czy to będzie mocna dioda, flash czy inna spawarka,
ktoś może słusznie zwrócić Ci uwagę
czy to będzie muzeum, zoo, wernisaż, koncert lub inna impreza - wszędzie tam gdzie zakłucasz ogólny odbiór będzie to niemile widziane
chyba że będzie to jakieś nieingerujące doświetlenie - podczerwień?
tak więc chyba warto zastanowić się czy sposób doświetlania jest tak istotną kwestią aby decydował o wyborze puszki
doświetlanie błyskiem ma tą zaletę że trwa tylko chwilę
ostatnio byłem na pokazie gdzie jeden jegomość ciągle doświetlał jakimś Nikonem i w efekcie uniemożliwiał poprawne wykonanie zdjęć innym - porażka
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sro 02 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
doświetlanie błyskiem ma tą zaletę że trwa tylko chwilę
Ma tę wadę, że maksymalnie zwraca uwagę, niepotrzebnie zużywa baterię i jeszcze bardziej przeszkadza innym. Dodatkowo, spróbuj sobie wspomagać AF błyskiem w sytuacji, gdy masz lampy na optycznych slave'ach...
pan.tadeusz [Usunięty]
wierz mi, że gdyby ten jegomość doświetlał błyskiem to nie dostałby zjeby od kilku osób z publiczności
takie silne kilkusekundowe doświetlenie diodą jest może i wygodne ale w sytuacjach gdzie kilka osób robi zdjęcie kończy się zielono-czerwoną buzią modelki
co do zwracania uwagi - bardziej irytujące są moim zdaniem właśnie diody i raczej nie da się z nich korzystać tam gdzie nie wypada błyskać
więc nie wybrzydzałbym w tej kwestii
ale owszem co kto woli
każde rozwiązanie ma swoje plusy
pan.tadeusz, wierz mi, mam aparaty z jednym i drugim systemem. Dioda jest nieporównywalnie lepsza i praktyczniejsza od spawarki.
pan.tadeusz [Usunięty]
ja też korzystałem z zielonej diody w poprzednim aparacie i wszędzie tam gdzie nie wypadało mi błyskać musiałem ją wyłączać
te 2 sekundy z zieloną buzią są naprawdę bardzo irytujące
wyobraź sobie sytuację w której takie doświetlenie stosuje na jakiejś okolicznościowej imprezie kilka osób
jednak dioda ma swoje zalety o których wspomniałeś
patrząc też z pktu widzenia jednego operatora jest wygodniejsza i pozwala skuteczniej kadrować w trudnych warunkach
te 2 sekundy z zieloną buzią są naprawdę bardzo irytujące
wyobraź sobie sytuację w której takie doświetlenie stosuje na jakiejś okolicznościowej imprezie kilka osób
Używałem jednej i drugiej metody (a nawet trzeciej, jeśli liczyć wspomaganie czerwonym wzorem z zewnętrznej lampy). Naprawdę, nic nie jest tak irytujace jak spawarka. Do tego spawarka świeci conajmniej tak długo jak dioda, totalnie psujac ekspozycję współfotografującym. Po prostu jeśli jest wiele osób z aparatami, trzaba nauczyć się wstrzeliwywać miedzy flesze i wspomagania, a najlepiej po prostu lecieć serią.
pan.tadeusz [Usunięty]
zgadzam się
trzeba też czasem nauczyć się, że nie jesteśmy sami i doświetlenie często nie jest konieczne, a dioda rozleniwia
co do tych EVF vs OVF to w wielu wypadkach zwłaszcza w EL ten pierwszy z uwagi na sam rozmiar jest wygodniejszy
rozmiar ma duże znacznie, a na tej półce dominują tuneliki
zresztą takie podstawowe zalety elektronicznych wyświetlaczy:
http://www.epson.jp/e/pro...ication/evf.htm
choć ten w Soniakach to nie ULTIMICRON ale rozdzielczość ma równie przyzwoitą
pan.tadeusz, kilka dni temu, miałem okazję spróbować pofotografować na koncercie, A55 znajomego... Sorry, ale to była tragedia... Warunki były trudne (f/2, 1/100, ISO6400), ale z wizjerem K10, czy K-5 nie miałbym najmniejszych problemów z kadrowaniem, a tu było po prostu tragicznie. On sobie jakoś radził, ale ja wiem już w 100%, że taki wizjer jest dla mnie nie do zaakceptowania w obecnej fazie rozwoju.
[ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 16:44 ]
BTW, na tym samym koncercie naliczyłem w sumie sześciu fotografów z lustrzankami, z których pięciu miało Sony, a jeden (jedna) Canona... Świat się konczy...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
BTW, na tym samym koncercie naliczyłem w sumie sześciu fotografów z lustrzankami, z których pięciu miało Sony, a jeden (jedna) Canona... Świat się konczy...
to nie to świat schodzi na psy
ale widziałem gorsze rzeczy na ladies jazz festiwal (zeszły rok) jak koleś podpinał falcona czy samyanga 650-1300mm w miejscu gdzie wystarczyło 70-200 -przynajmniej mi (pewnie pstrykał pory na twarzy muzykom).
Co gorsza obok miał 100-400L więc użytkownicy canona są równie przypadkowi i jeszcze bardziej nie wyedukowani (kiedyś wygrzebie fotkę, która zrobiłem temu typowi ) niż niedzielni pstrykacze z sony.
Dzięki, jerkey! to już coś jest na początek. Teraz tylko lampa i potrenować. Przebiegi da się wygenerować na próbę z portu RS232 (TTL). Jak coś uda mi się osiągnąć, to dam znać.
A niezależnie, jakby ktoś miał jeszcze inne dane lub pomysły, to proszę o podanie.
(do devgru), rozumiem, że jak masz 30 sekund, bo ochrona nie patrzy, na zrobienie zdjęcia w warunkach oświetleniowych kościoła, to wyciągasz książkę "Podstawy fotografii" i zapoznajesz się???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10