Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

komor napisał/a:
Nie wiem co z podstawowymi puszkami typu D3000/D5000, które jak wiemy nie mają śrubokręta do AF, ale nie pamiętam czy mają dzyndzel do sterowania przysłoną. Pewnie zaraz Hijax doprecyzuje. :)
No to skoro wywołany zostałem do tablicy...

Korzystając z oferty sklepu foto-tip można sobie takie oto zdjęcie obejrzeć:

Widać, że są styki do CPU i lewarek do przysłony. W wersji starszej nie ma styków do CPU. Nie ma też (w starej i nowej) śrubokręta oraz wbudowanego silnika AF. Jakie to ma konsekwencje?

Nowa wersja (ze stykami) współpracuje z KAŻDĄ puszką nikonową, umożliwiając pełną kontrolą ekspozycji. Puszka steruje przysłoną. To o co musimy sami zadbać - to ostrość. Obiektyw przedstawia się puszce, informuje o swoich parametrach - co ma odbicie w zapisanych w EXIFie danych.

Reklama

komor 
Moderator

hijax_pl, czyli nawet na tych tańszych korpusach działa sterowanie przysłoną, tak? No i super. No i jak rozumiem wersje AE obiektywów Samyanga są póki co tylko dla Nikona, jeśli dobrze odcyfrowuję informacje marketingowe. Chociaż niby na stronie http://samyang.pl/produkt...f_mc_aspherical wymienione są wszystkie mocowania. Ktoś ma taką wersję AE dla mocowania innego niż Nikon?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
No i jak rozumiem wersje AE obiektywów Samyanga są póki co tylko dla Nikona, jeśli dobrze odcyfrowuję informacje marketingowe.
Pentax takiej specjalnej wersji nie potrzebuje. Wszystkie Samyangi na bagnet K od początku wyposażone były w pozycję A na pierścieniu, wiec działa zarówno sterowanie przysłoną z body, jak i co oczywiste potwierdzenie ostrości, czy stabilizacja.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, w nikonie jest przysłona mechaniczna. Nie na prunt jak w C ;)

komor 
Moderator

hijax_pl, ale tańsze korpusy, te bez śrubokręta do działania AF potrzebują obiektywów G, w których przy okazji, poza silnikiem AF, jest też przysłona na prunt, prawda? Dlatego uparcie się dopytuję, czy D3000/D5000 ma dzyndzel do sterowania przysłoną? :)
jaad75, dzięki za doprecyzowanie, zawsze to się przyda informacja, bo narobiło się już tych wersji i nie wszystko jest jasne. W sumie pamiętam, że już to pisaliśmy przy jakiejś okazji.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
hijax_pl, ale tańsze korpusy, te bez śrubokręta do działania AF potrzebują obiektywów G, w których przy okazji, poza silnikiem AF, jest też przysłona na prunt, prawda? Dlatego uparcie się dopytuję, czy D3000/D5000 ma dzyndzel do sterowania przysłoną?
Te tańsze cyfrzaki, bez śrubokręta potrzebują obiektywów z silnikiem. AF-I lub AF-S.
Obiektywy G nie mają pierścienia przysłony, zatem jedyne sterowanie jest z korpusu. A w bagnecie F sterowanie przysłoną jest mechaniczne - nie ma wersji "elektrycznej". Jest wersja elektromagnetyczna w obiektywach PS-E (tilt-shift) z uwagi na niemożliwość zastosowania przeniesienia mechanicznej. I tylko D300/D700/D3 potrafią to obsługiwać...

A co do D5000 - lewarek jest ;)

mir 
Entuzjasta
Mir

Wrócę jeszcze raz do przesłony. W moich dawnych aparatach np. Pentaxie MZ-M z 50/1,4 i Pentagonem 28/1,8 oraz Jupiterem 85/2 ostrość ustawiało się na największym otworze przesłony a potem ustawiałem ekspozycję tj. samą przesłonę. Następnie na obiektywie zamykałem specjalnym pierścieniem przesłonę np. do pozycji f8 (tak, tak jeszcze nie tak dawno zdjęcia robiło się na przesłonach od f 4 w górę) Czy w przypadku Samyanga jak dam przesłonę f 5,6 to też będzie "pociemnienie obiektywu" a jak f 16 to nie będzie nic widać?. Tak było w M42 np. 28/1,8 . W tym przypadku też chyba tak jest. Po prostu zamykamy przesłonę do matrycy wpada mniej światła. A w aparacie rozumiem że przesłona na otwór względny obiektywu tj. 2,8? :wink: :wink: Jeżeli czegoś nie rozumiem to przepraszam

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

mir, co do tych nowszych wersji AE to się nie wypowiadam, bo jak widać w dyskusji powyżej, to trochę się zmieniło na lepsze. Pierwotne wersje obiektywów Samyang w każdym razie mają całkowicie manualne sterowanie przysłoną, bez możliwości ani automatycznego ani półautmatycznego przymknięcia do pozycji roboczej jednym ruchem. Czyli jak ustawisz f/16 to nic nie widać. W pewnych zastosowaniach to jest spora przeszkoda, choć wydaje mi się, że większa w przypadku szkła 85 mm niż 14 mm.
Czy w wersjach AE jest automatyczne domykanie tuż przed ekspozycją, a ostrzy się na maksymalnym otworze – ktoś wie?

hijax_pl, dzięki za wyjaśnienia. Czyli nawet w obiektywach Nikkor G jest nadal mechaniczny popychacz przysłony? Średniowiecze normalnie, średniowiecze… ;)

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010   

Czy posiada ktoś Samyanga 14 mm od Cichego z konkurencyjnego forum, chodzi mi o jego dandyliona, który jest u Niego drogi ale ponoć bardzo dobry, czy faktycznie chodzi lepiej niż te z alllllegro za 100 zł.?

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   

mir, najlepiej zapytaj na tamtym forum :wink: bo tego co kojarzę to kilka osób kupił z tym chipem u Cichego i naprawdę ponoć chodzi bardzo dobrze :wink:

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   

No tak ale jakoś nie mogę się tam zarejestrować, nie wiem dlaczego.

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011   

Czytam i coraz bardziej mi się podoba ten S 14mm, dzięki za podpowiedź bo do ciasnych uliczek będzie niczego sobie.

[ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 22:49 ]
Czy jest jakieś oznakowanie Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC /nowszy/ i /starszy/ Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical, bo chcę kupić a te oznaczenia są takie same. :sad: :roll:

[ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 23:04 ]
Już wiem ten poprawiony to UMC!!! :smile: :idea:

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 13:01 ]
Czy ten obiektyw występuje pod różnymi nazwami? Falcon 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical i Samyang 14 mm F/2,8 Aspherical IF ED UMC. :?:

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

BAWARCZYK.pl napisał/a:
Czy ten obiektyw występuje pod różnymi nazwami? Falcon 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical i Samyang 14 mm F/2,8 Aspherical IF ED UMC.

Tak.
Widzialem jeszcze nazwy na przyklad Pro Optic czy Rokinon...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

BAWARCZYK.pl napisał/a:
Czy ten obiektyw występuje pod różnymi nazwami?

Samyang/Rokinon/Vivitar/Polar/Bower/Opteka/Falcon itd ;)

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

maczetka, hijax_pl, Zgadza się ale jeśli nie ma nazwy oryginalnej to jest gorszej jakości, no i cena niższa, sprawdziłem w Samyang. Ale może kupię coś o szerokim kącie, na razie zdecydowałem się Pentax DA Fisheye 10-17 mm F3,5-4,5 ED może coś polecicie w granicach 500,-€. Dzięki

Odpowiedz do tematu