Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 Obiektywy filmowe - Carl Zeis Cinema i inne
W związku z rosnącym zainteresowaniem filmowaniem z użyciem sprzętu pozwalajacego na wymianę optyki zainteresował mnie temat optyki przeznaczonej konkretnie do tego. Wiem, że Carl Zeiss ma kilka linii tego typu produktów - między innymi dość świeża seria z newsa - http://www.optyczne.pl/28..._cyfrowych.html
Przeglądając anglojęzyczne serwisy mam wrażenie, że te różne grupy szkieł cinema różnią się między innymi pokrywanym polem obrazowym.
Ja się zastanawiam nad tym, gdzie można kupić te obiektywy (albo raczej gdzie można chociaż poznać ceny - z pewnością na poziomie kilku tysięcy euro za sztukę, ale zwyczajnie jestem ciekaw). I kolejna sprawa - kto jeszcze produkuje tego typu optykę i gdzie można to nabyć.
Pytam w dużej mierze teoretycznie, chociaż nigdy nie wiadomo - sobie i wszystkim życzę, byśmy mogli sobie pozwolić na szkła CZ
jakubkrawiec napisał/a:
Pytam w dużej mierze teoretycznie, chociaż nigdy nie wiadomo - sobie i wszystkim życzę, byśmy mogli sobie pozwolić na szkła CZ
Ja bym wolał móc pozwolić sobie na szkła Fujinon:
http://www.bhphotovideo.c..._3_HD_Zoom.html
devgru, mnie nie chodzi o samo szkło, bo do niczego mi nie potrzebne, a dostępność funduszy pozwalających na jego zakup...
$160K, to całkiem przyjemna sumka...
dr11, te telewizyjne Fujinony są zazwyczaj ze światłem 1.7 dla większości zakresu, a zakresy są "deko" szerokie... Ten zalinkowany jest ciemnieszy, ale jest też dłuższy od pozostałych - 1150mm ze światłem 5.8, zakres 13.2-476mm przy f/2.4 też robi wrażenie, stąd taka cena...
A najśmieszniejsze jest to że zoomiki fujinona HD które dostaliśmy do pracy są mocno....usterkowe
a to rozkręcają się
a to backfocus ustawiać trzeba 2-3 razy dziennie
a to okazuje się że lewa strona kadru jest ostra a prawa jest "gdzieś"
itp.
itd.
jak dotąd zawsze byłem zwolennikiem fujinonów tak teraz wolę canony - choć te ostatnie dają okropnie ciała przy pracy pod światło. (choć ultra szerokie fuji są nie do pobicia )
Nie no 2/3" to format matrycy/pole obrazowe. Ale montuje się je na jakiś bagnet, czy np. przykręca do korpusu na stałe? Nigdy nie widziałem kamery telewizyjnej bez obiektywu...
Zasada mocowania jest podobna jak mocowania canona FD
ale o ile pamiętam to właśnie mocowanie określane jest też właśnie jako 2/3" - może na zasadzie standardu jaki obowiązuje w tego typu sprzęcie...czasem określany jest właśnei jako sony 2/3" bayonet
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 20:54 ]
jak nie zapomnę to w poniedziałek zrobię zdjęcie
po zdemontowaniu wizjera - na 90% tak - tylko w tym wypadku to raczej kamerę podpina się pod szkło
Ale te szkła to raczej "transmisja" używa do kamer podpiętych do wozu a tym samym mają trochę inne "body" bez recordera za to z wyjściem bodaj TRIAX
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10