Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 Wybór pomiędzy Nikon D3100 , Sony SLT A33 Canon 550D
Witam. Przeczytałem 4 strony tego działu i mam kilka pytań odnośnie poszczególnych modeli z tytułu. Chcę się upewnić, przed zakupem, że dobrze wybrałem. No to zaczynamy:
Mój dotychczasowy sprzęt do panasonic dmc-lz8 , fujifilm s1700, pomijając pierdółki i aparaty znajomych. Teraz chciałbym zakupić coś porządnego co pozwoli mi rozwinąć skrzydła w dziedzinie fotografi i video.
Wiem, że do video są kamery lecz chcę po prostu aparatu z możliwością konkretnego nagrywania filmów a wiem, że dziś tak można. Proszę was tylko o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości i nakierowaniu nieco mnie z jakim sprzętem wyruszyć w świat fotografii.
Jeżeli nie chce ci się czytać zacznij do tego poniżej:
Przedstawię swoje wymagania i pytania (kolejność przypadkowa):
1. Chcę wykonywać zdjęcia makro (teraz nie wiem, czy inny obiektyw zakupić trzeba czy wystarczy na początek kit + raynox 250)
2. Chcę robić zdjęcia podczas urodzin, imienin imprez itp. a więc pomieszczenia mierne światło i częsty ruch obiektów fotografowanych. - wiem, że do tego potrzeba lampy zewn to z czasem się dokupi.
3. Chcę mieć możliwość robić portery z małą/płytką głębią ostrości (dla mnie ważny ten punkt) doczytałem, się że kompaktem (na oku miałem FF HS10 nie dam rady stąd m.in. powód zakupu lustra.
4. Krajobrazy nie są mi potrzebne (kit chyba do tego się nada jeżeli fotki wylądują na TV, monitorze czy foto 10x15)
5. Wszelkie zumoowanie i tele mi zbędne powiększenie max 5 razy wystarczy.
6 Opcja video jest dla mnie bardzo ważna. Chcę tu mieć dobry autofocus (automatyczne wyostrzanie poprzez aparat w czasie kręcenia) oraz możliwość podczas kręcenia filmu wyłączenie AF i przejście do MF tzn bym mógł regulować ostrość tak by całkowicie rozmazać kadr, bądź wyostrzyć np. człowieka a tło zamazać, bądź kierować ostrość na poszczególne punkty(rzeczy) w kadrze. Chcę w skrócie uzyskać takie o to efekty:
http://www.youtube.com/wa...feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Wo34PDHZ2KQ
A więc głównie zależy mi na dobrej jakości video (dobrze byłoby FullHD) z możliwościami manualnej regulacji ostrości, i lustra do portretów z małą GO. Zdaję sobie sprawę, że do każdego celu jest odpowiedni obiektyw. Jednak zaznaczam iż to będzie moja pierwsza lustrzanka z zamysłem rozbudowy ale stopniowo w miarę poznawania sprzętu.
Opcje jakie wywnioskowałem budżet do 2500zł:
1. Sony SLT-A33L + 18-55mm (ponoć świetny AF w video ale czy jest manual?) -> 2420zł
2. Nikon D3100 + 18-55 mm VR -> 1880zł
3. canon 550d + EF-S 18-55mm (ten obiektyw ma stabilizację?) -> 2524zł
Pentax K-X odpada bo brak AF w video nikon D90 za drogi. Chyba, że są jeszcze inne aparaty pasujące pod moje kryteria?
Teraz mam kilka pytań zwiazanych z poprzednimi tematami na forum:
Ad1. W myśl ogólnej zasady fotografii ważniejsze jest szkło aniżeli korpus stąd teoretycznie mógłbym kupić D3100 z kitem + stałka do portretu na początek? Czy np. taka nada się do portertu i zdjęć imprez : Nikkor 50mm f/1.8 D AF (488zł) ale brak stabilizacji w niej więc trudno będzie mi zrobić wyraźne zdjęcie? Chciałbym móc zrobić tego typu:
http://p4.kciuk.pl/p4.kci...3473a35c157.jpg
jeszcze patrzyłem na taką stałkę: Nikkor 35 mm f 1.8 AF-S DX (789zł) też brak stabilizacji co mnie martwi. Jaka byłaby dobra na początek do portetów z małą GO?
ogólnie nikon da mi możliwość natychmiastowej rozbudowy zestawu kit + stałka lub kit 18-105 + stałka nieco później co lepsze?
Ad2. W nikonie D3100 po uruchomieniu LV okazuje się, że mamy jedynie 30 sekund czasu na użycie tego trybu. W prawym górnym rogu ekranu widać odliczanie i po pół minucie następuje samoczynne wyłączenie Live View. Czy można jakoś na nowo uruchomić LV? Tzn np. naciskając pust migawki? Chodzi mi o to, że podczas nagrywania filmu wyłączy mi się ekran i co koniec podglądania na lcd tylko wizjer? i muszę przerwać nagrywanie by na nowo się załączył? W 550D i A33 LV jest cały czas?
Ad3.Brak wbudowanego w korpus silnika autofokusu zmusza użytkowników D3100 do korzystania jedynie z najnowszych obiektywów, które taki silnik posiadają tzn te obiektywy z VR, jednak jakbym kupił D3100 i dokupić chciałbym jakąś stałkę to jak z brakiem stabilizacji w niej?
Ad4. Wybrać nikkora 18-105 i jego uniwersalność + D3100 czy SLT A33 lub Canon 550D z kitem? Która opcja bardziej nada się do macro do ekstremalnego do konwerter jakiś ale do zdjęć kwiatków robaków itp kit może na początek służyć?
Ad5.w kitach nikona i canona sony chyba też "Pierścień do manualnego ustawiania ostrości, który znajdziemy wokół przedniego układu soczewek to tak naprawdę mało użyteczna atrapa. Jest wąski, pozbawiony jakiejkolwiek skali i praca z nim, nie umożliwia precyzyjnych nastawień"- czy te utrudnienie odbije mi się mocno podczas filmowania i próbie manualnej regulacji ostrości? "Podobnie słabo jest na drugim końcu obiektywu, gdzie znajdziemy plastikowy bagnet"fatwo coś ukruszyć o pęknięcie? Czy w chociażby nikkor 18-105 pierścień ostrości już lepiej stoi jeżeli chodzi o dostęp?
Ad6.Ktoś napisał że stałka 50 mm do porterów się nadaje ale 85mm bardziej rozmyje tło to prawda? Czy dobrze rozumuje jeżeli portert z mała GO w domu to lepiej chyba o ogniskowej 50mm czyż nie? Dodatkowo cyt "Stałoogniskowe obiektywy Nikona (w większości) raczej nie chcą obsługiwać autofokusa z tańszymi korpusami Nikona bez silnika w korpusie " czyżby lepiej byłoby kupić sony A33 ze względu na stabilizację w korpusie?
AD7. AF + oświetlenie w D3100 jest wspomagane za pomocą diody. D3100 podświetla diodą i łapie prawie od ręki, robi chłodnawe,ale wzorowo ostre zdjęcie na ktorych mi zależy w pomieszczeniach a więc bez diody o to będzie cienko?
AD8. cyt" W Canonie możemy śmigać z manualnymi ustawieniami przysłony, czasu i ISO, co z możliwościami 30fps , 60fps dale przewagę nad Nikonem" - to mam rozumieć, że takich efektów na filmach w linkach, płytka głębia ostrości kompletnie zamazane tło w nikonie nie uzyskam?
Ad9. w teście sony A33 "Niestety AF działa jedynie w trybie Continous, a w wielu sytuacjach wolelibyśmy sami decydować kiedy aparat ma szukać ostrości. Warto też zapoznać się z informacją ...... minusy : brak możliwości filmowania w trybie Single " a więc jak wyżej regulację i hmm zabawę z ostrością da mi tylko canon 550D? czy czegoś nie rozumiem?
-------------------------------------
Generalnie zależy mi na dużej możliwość ingerencji w opcje video, dobrą bazę obiektywów tu pytanie które z nich będą tanie nikonowe canonowe czy sony? Bo czasem jest tak tania puszka drogie szkła i na odwrót. No i zdjęcia portretowe czy na kitach je uzyskam? Później dokupienie stałki wchodzi w grę tylko jaką? I coś do makro?
Teoretycznie D3100 pozwoliłby mi na rozbudowanie systemu kit + stałka lub 18-105 + stałka a 550D i A33 puki co zmusiło do bazowania na kitach co z czasem i tak bym udoskonalił w stałkę i coś do macro, tylko jak byłoby na początku czy kity pozwoliłyby mi na zdjęcia portretowe i pseudo macro? w porównaniu do dotychczasowego sprzętu muszę osiagnąć na kicie nawet lepsze jakościowo zdjęcia czyż nie?
Za sony przemawia dobry autofocus (ale jak z obiektywami cenami i czy jest mf) w canonie znowu filmy hd slow motion (ale jak z obiektywami cenami i czy jest dobry autofocus i ile jest>) a znowu nikon czy ma mf
Wiem, że najlepiej kupić najdroższy aparat ale czasem najdroższy nie znaczy najlepszy. Ja chcę uzyskać dobry stosunek cena/jakość dobre video , obiektywy w przyzwoitych cenach używane chętnie.
To chyba wszystko co mi leży na sercu. Jeżeli ktoś dotrwał do końca wielkie dzięki, prosiłbym i wszelaką pomoc, z góry dziękuje.
im większa ogniskowa tym większe będzie powiększenia z raynoxem. z własnego doświadczenia podpowiem że pomiędzy 90mm a 200mm robi się naprawdę dobrze na APS-C
na resztę nie jestem w stanie dzisiaj odpowiedzieć
ketras, hmm, nie znam się na aparatach Sony, ale jeśli potrzebujesz szybkiego AF w czasie filmowania to może pomyśl nad A55? Ja w ogóle to poleciłbym Canona, ale 600D ze względu na na prawdę odchylany wyświetlacz, a nie możliwość machnięcia w kilku tylko kątach jak w co niektórych korpusach, a który przy filmowaniu może być bardzo pomocny, zdalne sterowanie lampami i generalnie bezproblemową pracę z systemowymi (i nie tylko) obiektywami. Chodzi mi o autofokus - tu muszę zaznaczyć, że nie wiem jak sprawuje się przy filmowaniu.
Stabilizacja z AF nie ma za wiele wspólnego.
Wbudowana w korpus jest o tyle pomocna, że działa praktycznie z każdym obiektywem, z kolei stabilizacja wbudowana w obiektyw jest zazwyczaj skuteczniejsza.
W Nikonie rozpatrywany przez Ciebie obiektyw 50 F1.8D nie będzie w pełni współpracował z korpusem D3100 ze względu na brak wbudowanego w korpus autofokusa - ostrość musiałbyś ustawiać ręcznie, co zresztą przy filmowaniu wydaje mi się całkiem oczywiste. Ale przy robieniu zdjęć może być pewną przeszkodą. Takie obiektywy w systemie Nikona w pełni obsługiwane są przez korpusy od D90 w górę.
Ufff, na początek tyle... Ach, jeśli chcesz bawić się w manualne nastawianie ostrości, to najlepiej sprawdzi się w pełni manualny obiektyw - np jakieś stare M42 na przejściówce bądź jakiś Samyang. We współczesnych obiektywach, nawet tych ze średniej półki pierścienie ostrości nie są zbyt dokładne i najczęściej mają mały zakres obrotu (np w Canonie 85 mm f1.8 tylko ok. 90 stopni), w kitach typu 18-55, czy w Canonowskiej pięćdziesiątce F1.8 manualne ustawienie ostrości jest jeszcze trudniejsze.
hmm, nie znam się na aparatach Sony, ale jeśli potrzebujesz szybkiego AF w czasie filmowania to może pomyśl nad A55?
Otóż mój budżet to max 2500zł i waham się pomiędzy korpus + kit a korpus plus coś lepszego.
Cytat:
Wbudowana w korpus jest o tyle pomocna, że działa praktycznie z każdym obiektywem, z kolei stabilizacja wbudowana w obiektyw jest zazwyczaj skuteczniejsza.
Dzięki za takie info to ważna wiadomość, ale zapewne obiektywy z stabilizacja w korpusie będą droższe od zwykłych? Tzn obiektywy do sony czy będą tańsze od np canona nikona skoro nie posiadają stabilizacji?
Cytat:
W Nikonie rozpatrywany przez Ciebie obiektyw 50 F1.8D nie będzie w pełni współpracował z korpusem D3100 ze względu na brak wbudowanego w korpus autofokusa - ostrość musiałbyś ustawiać ręcznie, co zresztą przy filmowaniu wydaje mi się całkiem oczywiste. Ale przy robieniu zdjęć może być pewną przeszkodą. Takie obiektywy w systemie Nikona w pełni obsługiwane są przez korpusy od D90 w górę.
A są stałki z wbudowanym AF? Lekko się pogubiłem to autofocus z nikonie d3100 podczas nagrywania video jest dzięki temu, że w kicie jest autofocus?
Cytat:
Ufff, na początek tyle... Ach, jeśli chcesz bawić się w manualne nastawianie ostrości, to najlepiej sprawdzi się w pełni manualny obiektyw - np jakieś stare M42 na przejściówce bądź jakiś Samyang.
Trochę się rozpisałem to fakt, chodzi mi o to by uzyskać efekt małej głębi ostrości podczas portretowania (czy to realne na kicie 18-55?) i by uzyskać efekt taki jak na filmach które dołączyłem. Miałem nadzieję, że kitem to mogę wykonać, bo zdaję sobie sprawę znaczy się tak rozumuje że stałki używałbym konkretnie pod portrety a zabawy w video na kicie 18-55 chociażby.
[ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 23:17 ]
edmun napisał/a:
ketras napisał/a:
czy wystarczy na początek kit + raynox 250
im większa ogniskowa tym większe będzie powiększenia z raynoxem. z własnego doświadczenia podpowiem że pomiędzy 90mm a 200mm robi się naprawdę dobrze na APS-C
na resztę nie jestem w stanie dzisiaj odpowiedzieć
To By się upewnić zapytam, by robić zdjęcia makro hmm np. pszczół to obiektyw macro tylko jaki i jaka cena, czy wystarczy kit na full powiększeniu. Do tego by uzyskać pszczołę na całym kadrze z widokiem tej siateczki na oczach (kurde jak to brzmi) to wtedy czy wystarczy kit 18-55 + raynox 250 czy lepiej nikkor 18-105 a może 55-200mm nikorra
Aby mieć tylko głowę to około 120mm + raynox DCR-250
aby złapać siateczkę/oczy, to podejrzewam ogniskową w okolicach 300mm, plus sporo przymknięta przysłona na APS-C, lub w tym momencie kompaktowa matryca żeby głębia ostrości była duża.
niestety będzie ciężko bo zazwyczaj potrzebna jest niesamowita ilość światła aby złapać coś więcej niż ułamek milimetra w głębi
ketras, jak porównuję ceny obiektywów Sony z innymi producentami to utrzymują się na mniej więcej podobnym poziomie w danej półce jakościowej - bez względu na to czy obiektyw jest stabilizowany czy nie. Myślę że w ogniskowych do 80 - 100 mm można się jeszcze bez tego ficzera obejść. W szczególności nie widziałem stałoogniskowych obiektywów 50 mm, które miałyby wbudowaną stabilizację. Oczywiście są stałki z wbudowaną stabilizacją, ale najczęściej są to obiektywy tele, i nie należą do najtańszych. Jeśli tak bardzo Ci zależy na tym, żeby przy stałce 50 mm mieć taki ficzer to faktycznie Sony byłoby dobrym wyborem. Rozmyte tło od biedy uzyskasz i z kita, pod warunkiem, że fotografowany/filmowany obiekt będzie znajdował się blisko Ciebie, a tło będzie daleko. Przy wykorzystaniu jasnej stałki efekt łatwiej osiągnąć poprzez większe otwarcie przysłony.
jak porównuję ceny obiektywów Sony z innymi producentami to utrzymują się na mniej więcej podobnym poziomie w danej półce jakościowej - bez względu na to czy obiektyw jest stabilizowany czy nie.
Czyli cenowo nie ma znaczenia którą stajnię wybiorę obiektów, a jak jest z popularnością dla sony?
Cytat:
Jeśli tak bardzo Ci zależy na tym, żeby przy stałce 50 mm mieć taki ficzer to faktycznie Sony byłoby dobrym wyborem.
Tu nie chodzi o to, że mi zależy tylko czy stabilizacja jest potrzebna? Np. by uzyskać rozmyte tło będę ręcznie sterował ostrością a stabilizacja chyba konieczna nie jest?
Cytat:
Rozmyte tło od biedy uzyskasz i z kita, pod warunkiem, że fotografowany/filmowany obiekt będzie znajdował się blisko Ciebie, a tło będzie daleko. Przy wykorzystaniu jasnej stałki efekt łatwiej osiągnąć poprzez większe otwarcie przysłony.
Czyli kitem mogę ale kombinując a portret za pomocą stałki mogę wykonać z małą głębią ostrości gdzie tło wcale daleko nie musi być.
Tak myślę najlepsze AF ma rzekomo z tej trójki sony tak? bo szybki autofocus
podczas filmowania mogę przerzucić się na manualny i np rozmyć obraz lub ukierunkować ostrość na daną rzecz?
LV działa cały czas podczas nagrywania czy wtedy tylko wizjer?
Dzięki za lekturę pan.tadeusz biore się za czytanie (choć 3/4 tych tematów przeczytałem)a chciałem zadając własne pytania się upewnić
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011
zdecydowanie najlepsze AF w trybie video znajdziesz w obu soniakach
w trybie video jest na tyle szybki i celny by podążać za obiektem, co w pozostałych konstrukcjach jest to mocno problematyczne (polowanie z lepszym lub gorszym skutkiem) i jesteś zdany raczej na MF - co też nie musi być problemem. plusem konstrukcji z EVF jest to, że w trybie video używasz tego co akurat wygodne. w tradycyjnych lustrzankach jesteś zdany raczej na LCD. ten EVF dobrze sprawdzi się również przy macro bo jest duży i możesz w nim wygodnie powiększać sobie kadr, rozjaśniać, a podgląd głębi ostrości i zmian w ekspozycji jest bdb. przy macro docenisz też odchylany wyświetlacz. sprawdź jednak czy elektroniczny wizjer będzie Ci odpowiadał. ma on swoje zady i walety więc najlepiej jeśli sam porównasz organoleptycznie.
SLT to nowość i z uwagi na brak optycznego wizjera oraz półprzepuszczalne lustro budzi u niektórych spore kontrowersje. innowacje raczej mało popularne na tym forum, a nawet mocno krytykowane więc nie liczyłbym aby ktoś jeszcze go tutaj doradzał.
konstrukcja zbiera jednak znakomite recenzje i ma naprawdę sporo zalet.
nagrywanie filmów w lustrzankach też było długo obśmiewane, a dziś okazuje się że daje amatorom naprawdę spore możliwości
Niby najlepiej powinien Ci leżeć jakiś Soniak, ale wymagasz też aby tryb video był mocno konfigurowalny. A z tym już może być w A33 i A55 problem, bo tam to raczej na automacie...
Dla mnie sprawa jest zupełnie prosta - Canon 550D.
Przede wszystkim daję kontrolę nad przysłoną, a więc także i nad głębią ostrości, czego nie oferuje Sony ani Nikon. Odpowiednie dobranie parametrów ekspozycji i będziesz miał głębię ostrości na tyle dużą, że AF spokojnie da sobie radę. W Sony jesteś skazany na tryb automatyczny. Jeśli zapragniesz pobawić się w filmowanie z małą głębią ostrości, to tak czy inaczej będziesz musiał opanować technikę manualnego ostrzenia, bo czy w Sony, czy w Canonie czy w Nikonie AF nie będzie dawał Ci kontroli nad tym co ma być ostre a co nie.
Zapewne będziesz do tego celu potrzebował jasnego obiektywu. W Canonie możesz zakupić za niecałe 400 zł fabrycznie nowy EF 50/1.8. Nikon ma w swoje ofercie 35/1.8 ale akurat D3100 opcje filmowania ma tu najsłabiej rozwinięte.
Do tego w 550D masz wyjście na zewnętrzny mikrofon. Filmowanie z zewnętrznym mikrofonem pozwala na uniknięcie efektów pracy AF na ścieżce dźwiękowej (Sony też daję taką możliwość). Obiektyw 85 mm o którym pisałeś, będzie już zbyt długi do większości zastosowań...
Więc generalnie polecam zestaw Canon 550D + 18-55IS + 50/1.8.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011
Baku napisał/a:
Dla mnie sprawa jest zupełnie prosta - Canon 550D.
sprawa się jeszcze bardziej upraszcza jak okazuje się że dwa palce(nawet na mojej malej dłoni) na gripie to jest nie wygodnie dodatkowo przestrzeń miedzy chwytem a mocowaniem to ciasnota
Niby najlepiej powinien Ci leżeć jakiś Soniak, ale wymagasz też aby tryb video był mocno konfigurowalny. A z tym już może być w A33 i A55 problem, bo tam to raczej na automacie...
Przecież jeżeli wyłączę autofocus to na manualu będę mógł osiągnać efekt jak na filmiku z YT który podałem autora kolegi z forum czyż nie? Jeżeli tak to taka możliwość a raczej liczba opcji mi wystarczy.
Na korzyść sony wypada af w video
na korzyść d3100 znowu cena która pozwoliła by mi dokupić od razu stałkę
Jakościowo co do zdjęć to one są przybliżone tak?
i czy naprawdę aku z a33 jest tak mierny? doczytałem się na opiniach że pozowlił na wykonanie 300 zdjęć + 10min film i koniec.
Czy można (czy nic nie pójdzie z dymem) jeżeli dokupiłbym zamiennik jako dodatkowy aku? bo zamiennik 3x wiecej poj + 2x tanszy (jak rok wytrzyma później do kosza wylądować może) np taki:
http://allegro.pl/najmocn...1476249647.html
Baku napisał/a:
... Canon 550D Przede wszystkim daję kontrolę nad przysłoną, a więc także i nad głębią ostrości, czego nie oferuje Sony ani Nikon.W Sony jesteś skazany na tryb automatyczny.
Chodzi mi o to, żeby mieć dwie możliwości podczas nagrywania filmów:
Pierwsza to pełne auto które dobrze ustawi ostrość itp. np jakbym chciał nagrać sam siebie chociażby, czy podczas imprezy bez ingerencji w manual.
Druga opcja bym mógł przejść na tryb manualu i włączyć nagrywanie video i wystartować film z np. kompletnie zamazanym obrazem, później go wyostrzyć na dany obiekt później zmienić ostrość na inny i tak się bawić jak w tych filmach co podałem.
Czy sony tego nie spełni a canon tak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13