Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy D 7000 jest "odpowiednio" lepszy od D 90
Autor Wiadomość
lucas 
Uczestnik

Wysłany: Sro 02 Mar, 2011   Czy D 7000 jest "odpowiednio" lepszy od D 90

Słowo "odpowiednio" użyte w temacie oznacza, że uzasadnia sprzedaż d 90 i dołożenie około 1200 zł do D 7000. Jestem amatorem,nie żyję z fotografii, to moje hobby, używam nikkora 35 1.8 i nowego tamrona 70 - 300 vc. Jedyne, czego w D 90, czasem mi brak, to migawka 1/7000 ( w słoneczny dzień przy n 35 1.8 1/4000 i sztuczne iso 100 nie wystarcza), przy fotografii lotniczej czasem przydałaby się większa prędkość i trochę lepsze (mniej zaszumione wysokie iso) i to w zasadzie wszystko no i czasem AF w gorszym świetle trochę długo się ustawia. Czy warto myśleć o D 7000 czy to tylko chciwość nowego gadżetu? dzięki

Reklama

PiotrOs 
Bywalec

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011   

Ja bym kupil filter szary, taniej wyjdzie a efekt ten sam :wink:
Chyba masz smaka na D7000 po prostu...

pan.tadeusz
[Usunięty]

http://forum.nikoniarze.p...564#post2144564

Bobby 
Rozmowny

lucas,
Roznica miedzy naswietleniem na 1/4000 a na 1/7000 wynosi mniej niz 1EV. Gdyby to bylo przynajmniej 2 lub 3EV...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

D7000 jest niewątpliwie lepszym aparatem, ale..
wolałbym różnicę w cenie przeznaczyć na zaczyn finansowy do jakiegoś obiektywu.
D90 to na tyle dobry sprzęt, że wymiana go na inną puszkę DX ...w zasadzie bezpośredniego następce... jakoś mało mnie przekonuje.

maput 
Optyczny

Też bym nie zamieniał. Skok jakościowy spory, ale D90 to wciąż świetny sprzęt...

komor 
Moderator

A ja, gdyby miało to kosztować rzeczywiście tylko 1200 zł to zmieniłbym D90 na D7000. :) Z wielu powodów, nie tylko migawki (tak nawiasem mówiąc to chyba 1/8000 a nie 1/7000?), ale też matrycy i ogólnego zwiększenia „klasy” w stosunku do poprzedniej półki D90.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja też bym zmienił puchę. To nie jest kosmetyka czy numerologia - ale wielkie zmiany w bebechach. Nie tylko matryca i jej szumy. Wizjer, AF, pomiar światła, wsparcie dla szkieł Ai - to na prawdę duży skok.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To już lepiej dopłacić kolejne "1200" i mieć D700.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

no raczej kolejne 1200 i kolejne 1200 i jeszcze 800 ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jest "1200". Nie wiadomo czego. Też się zastanawiam jak można sprzedać używane D90 i dołożyć 1200 i mieć nowe D7000. 1200 czego? Złotych?
Dlatego napisałem "1200", bardziej jako różnicę w cenie, niż faktyczne 1200.
To i tak z resztą nie zmienia mojego podejścia do sprawy.

lucas 
Uczestnik

Mam jeszcze 600 zł extra i dlatego, gdyby udało się sprzedać D 90 za około 1800/1900 jest jeszcze na gwarancji ( co prawda tylko 1,5 miesiąca ale zawsze:) i wtedy może 1200 by wystarczyło. Kiedyś używałem Alfy 700 i tej ergonomii, tej wagi nie zapomnę nigdy w sensie pozytywnym. D 7000 trochę mi ją przypomina. To taki argument emocjonalny.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 05 Mar, 2011   

Ja bym zdecydowanie dopłacił do D7000. Sama ta matryca jest tego warta.

Debeściak 
Nowy

Baku napisał/a:
D7000 jest niewątpliwie lepszym aparatem, ale..
wolałbym różnicę w cenie przeznaczyć na zaczyn finansowy do jakiegoś obiektywu.
D90 to na tyle dobry sprzęt, że wymiana go na inną puszkę DX ...w zasadzie bezpośredniego następce... jakoś mało mnie przekonuje.

Popieram w 100% D90 i różnice przeznaczyć na lepszy obiektyw.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Debeściak napisał/a:
Popieram w 100% D90 i różnice przeznaczyć na lepszy obiektyw.
1200zł na lepszy obiektyw do fotografii lotniczej? Który?... :roll:

Odpowiedz do tematu