Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A700 jest dobrym aparatem w kwestii jakości zdjęć, ale jego obsługa jest FATALNA. Przeżyłem szok przy korekcji siły głupiej zewnętrznej lampy błyskowej. Dziękuję za taką ergonomię. Sony czeka mordercza praca nad ulepszeniem komfortu obsługi bo o trzy mile ustępuje temu do czego przyzwyczaili się ludzie wychowani na C i N.
Dlaczego? A700 z powodzeniem moze konkurowac z 40D i jest niewiele (ale jednak) gorsze od D300 (kosztuje przy tym sporo mniej). Jesli cena A900 bedzie dosc atrakcyjna to raczej odniesie sukces.
Pewnie jeszcze w okolicy premiery A900 będzie premiera jakiegoś Nikona w stylu D300 FF z taką samą matrycą jak w A900 a wtedy już Canon 5D będzie musiał wypuścić 5D II.
Będzie się działo w cenach.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 21 Mar, 2008
oj krzysiek, nie liczylbym na D300 z FF, bo D300 z FF to D3
jak ja miałbym liczyć na body nikona, to postawiłbym na d80s / d90 z 12mpix i bez śrubokręta + 50/1.4 AF-S + 85/1.8 AF-S
A700 jest dobrym aparatem w kwestii jakości zdjęć, ale jego obsługa jest FATALNA. Przeżyłem szok przy korekcji siły głupiej zewnętrznej lampy błyskowej. Dziękuję za taką ergonomię. Sony czeka mordercza praca nad ulepszeniem komfortu obsługi bo o trzy mile ustępuje temu do czego przyzwyczaili się ludzie wychowani na C i N.
Drogi MM kwestia oceny ergonomii jest tylko i wyłącznie oceną subiektywną i każdy kto kiedykolwiek przez dłuższy czas używał jakiejś lustrzanki będzie oceniał inne z perspektywy tej do której sie przyzwyczaił. Osobiście po kilku latach pstrykania Minolta a teraz Sonym wziąłem do ręki lusterko innej firmy i czułem sie jak we mgle.
Jeżeli chodzi o korekcje lampy to można ją sobie przypisać do guziczka "C"
Rzeczywiście od A700 nie powinno się wymagać tak intuicyjnej obsługi jak np jest w d300, ponieważ są to aparaty przeznaczone dla innego użytkownika. D300 to w zamyśle korpus półprofesjonalny. A700 jest aparatem amatorskim, tylko w naszych (trudnych często finansowo) warunkach używany jako semiprofi. W d300 nie ma np (i bardzo słusznie) programów tematycznych. Z kolei A700 ma ich fuli za to nie ma górnego wyświetlacza. Różnic trochę się znajdzie a sens wszytkich stanie się jasny jeżeli uznamy, że
- A700 to aparat dla użytkownika na poziomie d80
- d300 nie ma odpowiednika w systemie Sony Alpha.
Zauważcie, że pomimo wprowadzenia aż czterech modeli Sony Alpha - aż trzy z nich należą do segmentu "lustrzanek dla początkujących". Kto trzymał w ręku A350 ten wie, że nadaje się bardziej do robienie zdjęć "u cioci na imieninach" niż do fotografii.
aap, oczywiscie, co do A350 zgadzam sie calkowicie. Chodzilo o to, aby amator mial wybor.
D300 jest pomyslany jako zapas dla zawodowca i swietnie sie sprawdza w tej roli. A700 nim nie jest, bo zawodowiec nie uzywa zadnego z aparatow systemu alfa. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Pon 31 Mar, 2008
...mialem miec dzis na dluzej 700ke, alenie wypalilo, wtedy bym porownal dokladniej jak to sie ma do mojej 40d...oraz d300, i ajk Alfa wypada wedlug mojego widzimisie, ale co sie odwlecze to nie ucieknie...
Rzeczywiście od A700 nie powinno się wymagać tak intuicyjnej obsługi jak np jest w d300, ponieważ są to aparaty przeznaczone dla innego użytkownika. D300 to w zamyśle korpus półprofesjonalny. A700 jest aparatem amatorskim,
Pomyśl przez chwilę co napisałeś.
Od amatorskiego aparatu nie powinno się wymagać intuicyjnej obsługi?
Przecież to zgroza!!!
Każdy aparat musi mieć intuicyjną obslugę. To musi być warunek sine qua non sprzedaży jakiegokolwiek aparatu!
Ne można ani przez chwilę tolerować takiego postępowania producentów. Trzeba ich za to "karać" nie kupowaniem takiego sprzętu.
A tak swoja droga, to co nie jest intuicyjne w A700? Dla mnie jako amatora aparat jest prosty w obsludze az do bolu. Jak wzialem w lapy D300 to musialem chwile myslec co gdzie odszukac. Moim zdaniem pomysl z wybierakiem i dostepem do funkcji jest rewelacyjny.
No wlasnie. Pewnie tak. I dlatego dla kogos kto uzywal 20D --> 40D jest intuicyjny w obsludze.
Dla uzytkownika D200 --> po zakupie D300 tez nie bedzie niespodzianek.
Dla mnie obsluga D300 prosta nie byla, bo z Nikonem mialem mala stycznosc. Dla MM, ktory na Sony patrzec nie moze (a aparat pewnie w rece parzy ) A700 jest jakas taka beznadziejna w obsludze.
Od amatorskiego aparatu nie powinno się wymagać intuicyjnej obsługi?
Przecież to zgroza!!!
Może źle się wyraziłem. Rzecz w tym, że sposób użytkowania (obsługi) aparatu przez amatora (i totalnego amatora) jest inny niż zawodowca. Jest to różny typ ergonomii w sensie nacisku na różne elementy obsługi.
Tylko jeden powierzchowny przykład:Pisałem już o programach tematycznych w Sony A700. Amator zapewne uzna je za mniej lub bardziej przydatne i sklasyfikuje je jako element podnoszący ergonomię obsługi. Takie samo pokrętło w d300 uznałbym za "zapychacz miejsca" i ergonomiczną pomyłkę.
Rzeczywiście element ergonomii powinien być istotnym elementem decydującym o wyborze aparatu. Można go próbować porównać do wagi jaką przywiązujemy do wygodnych foteli i dobrego zawieszenia w kupowanym samochodzie.
Jeżeli kupujemy samochód (aparat) którym będziemy jeździli (robili foty) kilka-naście godzin dziennie - fotele (ergonomia) ma(ją) ogromne znaczenie.
Jeżeli natomiast kupujemy samochód (aparat), żeby pojechać (z)nim raz na miesiąc nad jezioro, znaczenie ergonomii wyraźnie maleje.
Można to nazwać różnicą w amatorskim i profesjonalnym użytkowaniu sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9