Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie wymierną różnicą w ergonomii jest np. brak wyświetlacza na górnej ściance aparatu. Reszta to kwestia nawyku i naszej elastyczności. Jak zmieniłem Nikona na Canona, to jeden dzień zajęło mi przestawienie się. Ale np. włączanie aparatu obok spustu migawki (Nikon) to znacznie lepszy pomysł, niż przełącznik pod wyświetlaczem w Canonie. Nikona odpalę używając jednej dłoni, Canona już niekoniecznie, więc znowu można tę różnicę jakoś wykazać.
Aparat oczywiście powinien być intuicyjny w obsłudze, niezależnie od tego, czy kierowany jest do amatora czy zawodowca. Nikon jest tu dla mnie wzorem, ale nie łatwość obsługi była dla mnie decydująca przy wyborze/zmianie systemu.
Daimon, tu punkt dla Ciebie. Faktycznie, wlacznik w Nikonie pomyslany jest swietnie. W Alfach jest na lewo od wizjera, wedlug mnie rozwiazanie srednio funkcjonalne.
Co do drugiego wyswietlacza - byla juz na ten temat dyskusja.
MC, w Canonie 30d jest na dole ścianki, pod wyświetlaczem na prawo. Też średni pomysł. Ja się zastanawiam, czy Canonowi korona by z głowy spadła, gdyby włącznik przenieśli i umieścili obok spustu migawki. No, ale pewnie rzesze Canonierów podniosły by larum, że im ktoś w nawykach grzebie i niepokój sieje.
Można to nazwać różnicą w amatorskim i profesjonalnym użytkowaniu sprzętu.
Ja jednak jestem zdania, że nie wolno godzić się na "znęcanie się" przez producentów na amatorach gorszą ergonomią sprzętu dla amatorów. To powinno być niedopuszczalnym powodem różnicowania sprzętu.
Może pełnoklatkowa Alfa wyznaczy nową jakość w dziedzinie intuicyjnego włączania aparatu, np. włączenie na klaśnięcie w dłonie
Full ergonomia: nie musisz dotykać aparatu żeby go włączyć.
Przepraszam, ale każdy ma swoje upodobania. Mam przeczucie że ta różnica w ergonomi to też sprawa dopracowania projektu. Tańszy aparat=mniejszy budżet na projektowanie.
Może pełnoklatkowa Alfa wyznaczy nową jakość w dziedzinie intuicyjnego włączania aparatu, np. włączenie na klaśnięcie w dłonie
Full ergonomia: nie musisz dotykać aparatu żeby go włączyć.
Genialne!
...ale tak na poważnie: miejmy nadzieję, że pełnoklatkowa Alfa nie zaprezentuje żadnych rozwiązań w tym stylu
mnich napisał/a:
Tańszy aparat=mniejszy budżet na projektowanie.
Tańszy aparat = aparat dla mas = duża sprzedaż (if) dobry projekt.
Myślę, że nie w budżecie projektu tkwi sedno.
Miałem na myśli że wykonanie aparatu, dowolnej klasy, wymaga pewnych nakładów finansowych na badania i projektowanie. Mniejszy budżet= mniej badań=słabsze wykonanie/ gorsze materiały= gorsza ergonomia= tańszy aparat.
[ Dodano: Pon 31 Mar, 2008 ]
i oczywiście gruba kasa dla producenta i dystrybutora.
Nie kasa jest przyczyną gorszej ergonomii, tylko wykorzystywanie nieświadomości klientów amatorów. Uświadamianie klientów amatorów zmieni oczekiwania, zmieni popyt i zachęci przynajmniej niektórych producentów do zmiany postawy. Dlatego nie ma co wciskać amatorom kitu, że to są jakieś nierealne wymagania.
Ostatnio zmieniony przez Marian Pon 31 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Wiesz, nie mozesz wymagac, zeby seicento bylo super wygodne, mialo swietne przyspieszenie itp. Cos za cos, prawda
Miałem coś takiego w wersji Abarth. Tęsknię do tych przepysznie wygodnych foteli i do jego zwinności i przespieszeń. No dobra, było stuningowane - ale ilu naiwniaków z warszawską rejestracją wyczesałem to jest moje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9