Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
bardzo interesujaca luneta. Okular nie wiadomo po co wykrecany, bo nie ma na co go zamienic, ale na obrazkach widac, ze to moze byc podobne do 1,25 cala, ale jednak z jakims parszywym gwintem... Moze patent jak w vixen geoma, albo williams optics Swan... Zreszta troche podobne lunety z ksztaltu.
Najciekawszy jest adapter do digi, tu mozna sobie lepiej obejrzec szczegoly:
digiscoping
To już od kilku lat... Dobre zoomy ma Leika, Swarek, Zeiss i Kowa (seria 880, 770), pewnie do Nikonów EDG tez coś fajnego jest. Praktycznie mało kto kupuje do tego stałki - nawet do digiskopingu
Praktycznie mało kto kupuje do tego stałki - nawet do digiskopingu
Tylko tyle ze z tego co mi wiadomo zoom nie pobije stalki co do szerokości pola widzenia,ba twierdze ze na zoomie x20 będzie mniejsze pole niż na stalce x30.
Praktycznie mało kto kupuje do tego stałki - nawet do digiskopingu
Tylko tyle ze z tego co mi wiadomo zoom nie pobije stalki co do szerokości pola widzenia,ba twierdze ze na zoomie x20 będzie mniejsze pole niż na stalce x30.
Nowy Swarovski zoom x25-50 ma pole 42-27/1000.
Leica x25-50 ma 41-28/1000
Zeiss poszedł w inną stronę i ma okular x20-75 o polu 40-16/1000
Kowa oferuje nieco starszą konstrukcję x20-60 o dość tradycyjnym polu 38.5 - 19.3/1000
Swarek x30 ma pole 42/1000. Leica nie ma stałki w ogóle. Ma jeden okular i finito... Potrzebujesz więcej?
Pole stałki i zooma - dziś w tej klasie to już jest bardzo blisko.
Szczególnie, że Twoja stałka ma 38/1000
To już jest wręcz krytycznie blisko
Powiem szczerze, dzisiaj gdyby mnie było stać na lunetę tej klasy to mooocno bym się zastanowił nad Leica lub Swarkiem z zoomem. Tyle, ze przyoszczędzenie na Kowie 844 ze stała trzydziestką jest znaczne
Powiem szczerze, dzisiaj gdyby mnie było stać na lunetę tej klasy to mooocno bym się zastanowił nad Leica lub Swarkiem z zoomem. Tyle, ze przyoszczędzenie na Kowie 844 ze stała trzydziestką jest znaczne
Tzn?
Miało byc 883/884.
A co do przyoszczędzenia to sprawa prosta:
Kowa 883/x30 to 2500 USD
Leica 82 x 25-50 to 3900 USD
Swarek 80 HD z 25-50 to 3125 USD
W Hameryce jakoś japonia jest tania a Europa droga. W Europie się to niweluje. Jednak jest tu wyraxnie drożej niż w Stanach, więc jak kto może to polecam mimo wszystko wydawać forsę za wielką wodą. Kosztem gwarancji i uczciwości obywatelskiej.
RB, mnie zastanawia co innego. Jak to jest ze juz lakomym okiem patrzysz w gore. Toz luneta to zakupa na cale zycie, jak to mi nie raz do glowy wbijales A tu 2 latka i juz sie zdewaluowala? Ja licze 4...
A co do apetycznosci Twojej listy, to sie zgadzam, trudno sie oprzec ich urokom.
kivirovi, drogi Łotsonie
Po pierwsze 'wbijałem' że spokojnie można sobioe zakupić raz lunete na całe zycie. Wszystko zalezy od potrzeb.
Po drugie, pozwól że siebie zacytuję:
dzisiaj gdyby mnie było stać na lunetę tej klasy ....
Mam nadzieję, ze wiele to tłumaczy. Nie stac mnie i sadzę, ze długo mnie stac nie będzie. Tzn. nie o to chodzi, że nie mam 10 tysięcy złotych... choć fakt, ze akurat leci u mnie w chałupce niewielki remoncik za ca. 200 tysięcy to i może nie byłby to własciwy moment. Chodzi o to, ze nie widze tej potrzeby i moje wrtodzone skąpstwo jakoś mi nie pozwala . A jeśli zobaczę ową potrzebę to będzie ona związana wyłacznie ze zdjęciorobieniem. Bo patrzyłem przez trochę top class sprzętu i widzę, ze do obserwacji jakie prowadzę to niewiele zyskam.
Kowa 883/x30 to 2500 USD
Leica 82 x 25-50 to 3900 USD
Swarek 80 HD z 25-50 to 3125 USD
W Szwecji Kowa 883/ 20-60x 28900 sek
Leica 82 x 25-50 to 28000 sek
Swarek 80 HD z 25-50 30400
Czyli ceny wysokie aż nad to i chore,najtańszy jest Zeiss 85 FL z 20-75x 27500 sek,z tym ze luneta 21000 sek a okular aż 6500 sek.
RB napisał/a:
A jeśli zobaczę ową potrzebę to będzie ona związana wyłacznie ze zdjęciorobieniem. Bo patrzyłem przez trochę top class sprzętu i widzę, ze do obserwacji jakie prowadzę to niewiele zyskam.
Sam tez nie widzę potrzeby kupienia aż tak drogiego sprzętu ,choć lubię dobra optykę i jestem wręcz fanatykiem.Wiadomo jak by było wolne te kilka tys może i by się kupiło.Wychodzę ostatnio z założenia ze najlepiej mieć średni sprzęt a resztę kasy wkładać w odwiedzanie ciekawych miejsc a niżeli przeżywać wyśrubowane wyniki lunet. Poza tym strata takiego sprzętu by mocno zabolała a tak luneta średniej klasy i na jeszcze jedne średniej klasy by się uzbierało
Przepraszam RB za wyzlosliwianie sie. Ale akurat w czasie remontu za 200tys zl latwo jest przykryc dodatkowy wydatek 10tys.
Na pewnym spotkaniu pewien czolowy fotograf zachwalal innemu najnowszy aparat. I wszystko byloby w porzadku, gdyby jego stojaca obok zona nie zorientowala sie, ze maz jednak kupil to co mu zabronila. Z optyka jest latwo, z samochodami troche trudniej.
Dobry sprzet jest jak bizuteria. Tu nie chodzi o to co zyskujesz, tu chodzi o X-faktor
Jak juz zlapiesz X-bakcyla, to po Tobie.
Przepraszam RB za wyzlosliwianie sie. Ale akurat w czasie remontu za 200tys zl latwo jest przykryc dodatkowy wydatek 10tys.
I tak i nie Wydatki na remont to taki neverending story... Startujesz z kwoty n a potem to leeeeci...
Ale wracając do tematu - ja naprawdę nie chcę innej lunety To taka sprawa: chcesz wydać te pieniądze, czy uznajesz taki wydatek za nieuzasadniony
Gdybym jednak miał dzisiaj kupować lunetę i chciał wydać na to te ca. 10 tysięcy to szukałbym Swarka lub Leiki i ich najnowszych zoomów. Bo te okulary są bardzo, bardzo bliskie stałek.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 22 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
...Na pewnym spotkaniu pewien czolowy fotograf zachwalal innemu najnowszy aparat. I wszystko byloby w porzadku, gdyby jego stojaca obok zona nie zorientowala sie, ze maz jednak kupil to co mu zabronila. Z optyka jest latwo, z samochodami troche trudniej.
Dobry sprzet jest jak bizuteria. Tu nie chodzi o to co zyskujesz, tu chodzi o X-faktor
Jak juz zlapiesz X-bakcyla, to po Tobie.
Eeech skąd ja to znam... moja dziewczyna jest tak przebiegła że jak tylko coś kupię to od razu szuka w internecie ceny dokładnie tego modelu który kupiłem a potem zaczyna się dramat cały tydzień marudzi i wypomina mi "po co ty to kupiłeś ???" "po co ty to kupiłeś ???" "po co ty to kupiłeś ???" i tak słyszę codziennie po kilkanaście razy hehe oszaleć można człowiek cały czas musi się ukrywać i kombinować że to sprzęt za pół ceny bo używany albo że pożyczony od kolegi itd. no cóż nie jest łatwo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10