Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 olympus e-620 niedoświetla przy użyciu flasha
witam,
ostatnio znajomy poprosił mnie bym mu ustawił aparat bo zdjęcia na automacie wychodzą za
ciemne a kiedyś było dobrze do czasu jak ktoś nie pozmieniał ustawień aparatu.
rzeczywiście w trybie Auto (Auto ISO, Auto flash/flash) jeśli aparat uzna że potrzeba włączyć
wbudowaną lampę to zdjęcie wychodzi prawie ciemne. natomiast bez flasha jest poprawne
oraz było poprawnie naświetlone gdy używałem flash synch/sych2. niestety po wyłączeniu
aparatu i ponownym włączeniu on znów ustawia auto flash...i niedoświetla.
zauważyłem, że w na ustawieniach Auto flash czy flesh gdy lampa wyskakuje aparat na stałe
dobiera czas ekspozycji na 1/60sek. (można ten czas zmienić w ustawieniach, ale też to nie
wiele dawało).
niestety moje próby ustawień różnych parametrów nie rozwiązały problemu.
podobnie ma się rzecz w innych trybach: M,S,A,P.
nie...
jest na zero
jednak tutaj wyraźnie czas ekspozycji jest za krótki (przyjmuje stałą wartość 1/60sek a
przy pomiarze bez lampy powinien być ok. 1/3-takie akurat oświetlenie miałem)
jednak tutaj wyraźnie czas ekspozycji jest za krótki (przyjmuje stałą wartość 1/60sek a
przy pomiarze bez lampy powinien być ok. 1/3-takie akurat oświetlenie miałem)
No ale przy lampie redukuje czas do takiej wartości i już. Znaczy się coś z lampą nie tak skoro .. nie błyska?
lampa błyska (nawet korekta na + mało daje), wyraźnie ekspozycja jak dla mnie jest za
mała. skoro musi być już 1/60 to dlaczego ISO nie podbije skoro jest na Auto ISO? o ile
dobrze pamiętam to ISO było tylko 200. gdy ręcznie dałem ISO 1600 to wtedy do tego
akurat oświetlenia ekspozycja była już w miarę poprawna (wraz z błyskiem).
skoro musi być już 1/60 to dlaczego ISO nie podbije skoro jest na Auto ISO?
Dlatego, że jak włącza się lampa, to automatyka zakłada, że będzie ona głównym źródłem światłą. Podbijanie ISO, wydłużanie czasu , otwieranie przysłony - to są elementu sterowania ekspozycją dla światła zastanego - bez lampy.
Ale to takie gadanie o ...
Wklej zdjęcie na pełnym automacie (z lampą i bez) z exifami. To się zobaczy w czym problem
rozumiem, że aparat jest tak ustawiony że w trybie Auto Flash lampa jest głównym źródłem
światła.
pytanie z mojej strony jest takie czy można ustawić tak aparat aby lampa dawała ewentualnie
błysk wypełniający a nie była głównym źródłem światła oraz te nastawy były zapamiętane
również po wyłączeniu zasilania?
dziękuję.
w trybie naświetlania Auto aparat po zmianie trybu pracy lampy na np. flash synch/synch2
wyłączeniu oraz ponownym włączeniu aparatu zmieniał tryb znów na Auto Flash. czy jest
możliwość by zapamiętał te nastawy? nie znalazłem tego w instrukcji.
dla mnie lepiej, lecz jak pisałem wyżej również w trybach bardziej kreatywnych też
przywracał na Auto co mnie trochę dziwi.
będę musiał raz jeszcze się pobawić tym aparatem, ale nie wcześniej niż we wtorek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9