Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie, lepiej jest zrobić zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu na przysłonie 6,3
Zapewne wyjdzie... piękna czarna noc
Możesz sobie kupować aparaty za 50k-500k zł a i tak nie zmienisz tym podstawowych praw fotografii.
Doświetlanie, żeby AF złapał ostrość to nie jest wykonanie zdjęcia. Właśnie tutaj brakuje Ci książkowych/elementarnych podstaw. Wiesz chociaż, co to jest światło zastane i jak je wykorzystać?
No, chyba że ci, co używają lamp w kościołach to debile i nie mają pojęcia o świetle
PS. ja przeczytałem parę książek i znam podstawy. Ty uważasz, że jak kupisz aparat za 8k, to na zielonym programie ON MA robić dobre zdjęcia, bo jak tyle wydałeś, to sobie tego życzysz. Niestety dla Ciebie, tak nie jest. Lustrzanka to nie małpa i nie myśli za użytkownika. Lustrzanka robi to, co jej świadomy użytkownik każe.
kilka dni temu, miałem okazję spróbować pofotografować na koncercie, A55 znajomego... Sorry, ale to była tragedia... Warunki były trudne (f/2, 1/100, ISO6400), ale z wizjerem K10, czy K-5 nie miałbym najmniejszych problemów z kadrowaniem, a tu było po prostu tragicznie. On sobie jakoś radził, ale ja wiem już w 100%, że taki wizjer jest dla mnie nie do zaakceptowania w obecnej fazie rozwoju.
hmm...korzystałem z tego wizjera w trudniejszych warunkach ciemnej knajpki i nie sprawiał mi problemu. w innych sytuacjach również kadrowało się bardzo wygodnie głównie z uwagi na jego spory rozmiar i wysunięty profil. bardzo pozytywnie oceniam też dostosowywanie jasności do panujących warunków. K-5 to obecnie topowa puszka z wyższej półki więc takie mało miarodajne porównanie niech autor przyłoży oko do D3100, K-r, 60D i A55, a później sam zdecyduje
jaad75 napisał/a:
BTW, na tym samym koncercie naliczyłem w sumie sześciu fotografów z lustrzankami, z których pięciu miało Sony, a jeden (jedna) Canona... Świat się konczy...
poprawka...świat się nie kończy na pasku od body więc liczyć trzeba na siebie
Nie, lepiej jest zrobić zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu na przysłonie 6,3
Zapewne wyjdzie... piękna czarna noc
No właśnie, jak się da mniejszą przesłonę, to głębia tez jest płytsza i tym bardziej trzeba dobrze wyostrzyć. A jest jeszcze czas ekspozycji i tym można sobie skompensować częściowo braki światła. Jak jest za ciemno, to trudno, nie uda się.
Możesz sobie kupować aparaty za 50k-500k zł a i tak nie zmienisz tym podstawowych praw fotografii.
Doświetlanie, żeby AF złapał ostrość to nie jest wykonanie zdjęcia. Właśnie tutaj brakuje Ci książkowych/elementarnych podstaw. Wiesz chociaż, co to jest światło zastane i jak je wykorzystać?
No, chyba że ci, co używają lamp w kościołach to debile i nie mają pojęcia o świetle
Ja też wolę robić z lampą, ale nie zawsze jest to możliwe!
PS. ja przeczytałem parę książek i znam podstawy. Ty uważasz, że jak kupisz aparat za 8k, to na zielonym programie ON MA robić dobre zdjęcia, bo jak tyle wydałeś, to sobie tego życzysz. Niestety dla Ciebie, tak nie jest. Lustrzanka to nie małpa i nie myśli za użytkownika. Lustrzanka robi to, co jej świadomy użytkownik każe.
Właśnie dlatego, że chcę być świadomym użytkownikiem, do tej świadomości potrzebuję coś widzieć. Lampy doświetlające nie zostały wymyślone dla kawału, tylko z potrzeby. Nie zawsze ma się komfort studia lub letniego popołudnia.
Panowie ! a gdzie jest odpowiedź co lepsze Sony A55 czy Canon 60D znów dyskusja o tym ,że jak ktoś nie używa Canona lub Nikona to jest tylko godny spalenia na stosie.
Naprawdę nie ważny aparat ale ten kto robi
Panowie ! a gdzie jest odpowiedź co lepsze Sony A55 czy Canon 60D
Gdyby istniała jednoznaczna odpowiedź to sadzę, że jeden z nich szybciutko by zniknął z oferty...
Nie ma tak dobrze jak co niektórzy chcą. Do róznych rzeczy wybierzemy rózne korpusy.
Akurat w tym wątku nie jest ważny model aparatu. Chodzi o drogie lustro do szpanu na wycieczkach
Gdyby pytający miał H4D-60, to i tak pewnie by szukał jakichś diód wspomagających AF, nie mając pojęcia o podstawach działania lustrzanek .
Akurat w tym wątku nie jest ważny model aparatu. Chodzi o drogie lustro do szpanu na wycieczkach
Gdyby pytający miał H4D-60, to i tak pewnie by szukał jakichś diód wspomagających AF, nie mając pojęcia o podstawach działania lustrzanek .
devgru, Ty jakies kompleksy sobie zaleczasz, czy po prostu lubisz poklepac na temat dowolny?
Nie obrazaj czlowieka a kuchenna psychologie sobie daruj.
kilka dni temu, miałem okazję spróbować pofotografować na koncercie, A55 znajomego... Sorry, ale to była tragedia... Warunki były trudne (f/2, 1/100, ISO6400), ale z wizjerem K10, czy K-5 nie miałbym najmniejszych problemów z kadrowaniem, a tu było po prostu tragicznie. On sobie jakoś radził, ale ja wiem już w 100%, że taki wizjer jest dla mnie nie do zaakceptowania w obecnej fazie rozwoju.
hmm...korzystałem z tego wizjera w trudniejszych warunkach ciemnej knajpki i nie sprawiał mi problemu. w innych sytuacjach również kadrowało się bardzo wygodnie głównie z uwagi na jego spory rozmiar i wysunięty profil. bardzo pozytywnie oceniam też dostosowywanie jasności do panujących warunków. K-5 to obecnie topowa puszka z wyższej półki więc takie mało miarodajne porównanie niech autor przyłoży oko do D3100, K-r, 60D i A55, a później sam zdecyduje
jaad75 napisał/a:
BTW, na tym samym koncercie naliczyłem w sumie sześciu fotografów z lustrzankami, z których pięciu miało Sony, a jeden (jedna) Canona... Świat się konczy...
Dokładnie trzeba jeszcze myśleć i mieć inteligencje, pomysł sam aparat zdjecia nie zrobi
Bo czegoś już tam nie mamy i już nie umiemy zdjecia zrobić śmieszne:)
Wiesz ja nie siedzę tu całymi dniami jak Ty, tylko wole zdjecia robić
A fotografią już się zajmuje kilka lat:)
Ilość postów nie znaczy ile lat pstrykami wole czas spędzić na robieniu zdjęć niż przebywaniem przed komputerem tak jak Ty i na każdy post odpowiadać.
Widać ze z Ciebie teoretyk niż praktyk:)
Zachęcę Cie jest fajny konkurs wejdź na stronę stadion narodowy i wykaż się naprawdę fajny sprzęt fachowcu możesz wygrać I aktywnie czas spędzić z dala od komputera:)
Ja już wysłałem zdjecia:)
Debeściak, tak, wyczułeś mnie... Faktycznie lepiej zajmij się robieniem zdjęć, a nie pisaniem na forum o rzeczach, o których masz niewielkie pojęcie...
BTW, nie interesują mnie stadiony, zwłaszcza narodowe, ani lepszy sprzęt, więc mogę ze spokojem dalej zająć się pisaniem na forum.
Dlatego miałeś te problemy z aparatem bo lepiej ci wychodzi stukanie w klawiaturę gdzie świetnie wychwycił to kolega:)pan.tadeusz
pan.tadeusz napisał/a:
jaad75 napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Dokładnie trzeba jeszcze myśleć i mieć inteligencje, pomysł sam aparat zdjecia nie zrobi
Bo czegoś już tam nie mamy i już nie umiemy zdjecia zrobić śmieszne:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9