Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki, to jeszcze jedno pytanie jaki najlepszy czas ustawić do zdjęć z lampą
Taki, żeby w kombinacji z przysłoną i czułością dawał pożądane naświetlenie zastanego...
Zrozum wreszcie, że to są dwie osobne ekspozycje, dla których część parametrów jest wspólna (przysłona, czułość), a część wpływa wyłącznie na jedną z nich (energia błysku i czas). Od tego jakie chcesz mieć proporcje między tymi dwoma ekspozycjami będzie zależało jak ustawić czas i energię błysku. Ty pytasz o lampę w automacie, więc dla lampy ustalasz tylko kompensację ekspozycji, natomiast czasem regulujesz to, ile zastanego wpuścisz. Dlatego właśnie przy lampie najlepiej pracuje się w manualu - jedynym automatycznie kontrolowanym parametrem jest energia błysku i dzięki temu dość dokładnie panujesz nad naświetleniem klatki.
No właśnie i tu jest problem, bo nie wiem, jakiej mocy użyć, dlatego ustawiam lampę na aut –nie wiem jak dobrać moc błysku
Np. ISO 100 czas 1/60 jak należy to obliczyć [wiem zależy od światła zastanego]
Janusz W., dalej mieszasz. Wyobraź sobie, że masz dwie osobne ekspozycje na jednej klatce. Błyskową się w tej chwili nie zajmujesz - pozostawiasz to automatyce lampy. Ustalasz ile chcesz wpuścić zastanego i dobierasz takie parametry jak Ci pasują. Lampa w TTL-u błyśnie tak, by pierwszy plan (zazwyczaj, bo to zależy od trybu pomiaru światła w aparacie) był naświetlony poprawnie.
Przy zdjęciach bez lampy jest wszystko jasne ma do dyspozycji wskaźnik poziomu ekspozycji[ w wizjerze], który mogę na bieżąco skorygować, histogram i dodatkowo na wyświetlaczu LCD mogę obejrzeć prześwietlone fragmenty zdjęcia i to wszystko skorygować – gorzej z lampą nie mogę wykorzystać wskaźnika ekspozycji i nie wiem czy dodać mocy czy odjąć jak to ustawić
Teraz muszę wyjść, ale przeczytam jak wrócę
Janusz W., ok, prosty przepis w przypadku używania lampy na wszelkich imprezach gdzie zastanego jest zbyt mało, to utrzymywać niedoświetlenie między 1-2EV na drabince ekspozycji. To jak ustawisz parametry zależy od efektu jaki chcesz uzyskać - może to być długi czas, tak by podkreślić ruch (w zależności od tego na którą kurtynę błyśniesz w tym miejscu dostaniesz "zamrożone" obiekty), może być krótki czas, a wysoka czułość, tak by otrzymać podobne naświetlenie dla zastanego, ale z bez charakterystycznych rozmyć. Oczywiście w każdej z tych kombinacji możesz dobrać sobie dowolną GO. Jeśli naświetlasz zastane blisko zera, to udział błysku w ekspozycji jest niewielki - im bardziej niedoświetlasz (wg. drabinki ekspozycji), tym większy udział błyskowego w całkowitym naświetleniu klatki. Kompensacją ekspozycji błysku regulujasz, co uznajesz za prawidłowe naświetlenie dla lampy, czyli czy ma ona prześwietlać, czy niedoświetlać względem "zera" wynikającego z pomiaru przedbłyskiem.
prosty przepis w przypadku używania lampy na wszelkich imprezach gdzie zastanego jest zbyt mało, to utrzymywać niedoświetlenie między 1-2EV na drabince ekspozycji.
Dzięki „jaad75” właśnie tego mi brakowało na ile mogę ustawić niedoświetlenie ekspozycji
Fakt, że światłomierz wskazuje niedoświetlenie jest zrozumiały, bo on nie uwzględnia tego, co się stanie po błysku lampy, czyli po doświetleniu sceny tak, żeby ekspozycja była (mamy nadzieję) prawidłowa.
Mogę się mylić bo bawię się lampą od kilku dni ale... po naciśnięciu przycisku blokady ekspozycji "*" lampa sobie błyska (rozumiem że to błysk pomiarowy jest), później sobie przekadrowuję, ustawiam ostrość i strzelam - i wychodzi poprawnie naświetlone. Body C40 w av, lampa Metz 58 w ettl...
Nie napisałeś głupoty, bo jak jest podpięta lampa to blokada ekspozycji (AEL) połączona jest domyślnie także z blokadą ekspozycji lampy (FEL), czyli następuje błysk pomiarowy, wszystko się ustawia i czeka na Twoje naciśnięcie spustu. Pewnie trochę zależy to też od konkretnej puszki, być może Canon zmieniał tam coś w zależności od generacji sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10