Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3100 18-55 VR, Canon EOS 1000D lub Canon EOS 500D
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Mar, 2011   

hijax_pl napisał/a:
więc nikt nie poleca Sony, no ale Ty masz to chyba gdzieś ;)

OP pisze też o swoim małym doświadczeniu więc najważniejsze, że (jak zwykle polecając) wyjaśniłeś koleżance jak bardzo zdziwi się gdy podepnie kultową dla wielu początkujących amatorów i tanią 50tkę 1.8 Nikona do body bez silnika (D3100/D5000) i AF nie będzie działał. dopiero wtedy dotrze do niej że z takimi aspiracjami jakie opisuje warto było szarpnąć się w tym systemie na D90.

co do Sony każdy ma swoje preferencje i choć może tego nie zauważyłeś, szanuję je
co na tym etapie nie wyklucza tej marki z dyskusji
dobrze jeśli będzie miała rozeznanie, które jak sama pisze troszkę jej brakuje
cokolwiek wybierze chciałbym aby była zadowolona :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
naciagasz troche
I to nawet mocno, ale skoro p.tadeusz wyolbżymia bez potrzeby, to ja też mogę :wink: :cool: :mrgreen:

pan.tadeusz, mam pytanie - skoro tak bardzo męczy Cie los osób kupujących D3100 czy D5000, czy przytoczyłeś konkluzję poprzedniej dyskusj? Nie.
Ale nie dziwię się - byłoby to bardzo niezręczne - prościej napisać, podkreślić, że NIE MA SILNIKA.

Ale masz rację - niech się OP dowie, że takie coś też istnieje. Tyle, że po pierwsze to za pieniądze potrzebne na te SLT to da się kupić D90, który stety czy niestety reprezentuje wyższą ligę. No ale za nowości trzeba słono płacić, a Sony potrafi kasę wyciągać od biednych klientów.

I żeby nie było - jak już kilka razy pisałem nie mam nic do Sony. Playstation3 się sprawuje znakomicie. I na tym poprzestanę :D
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sob 05 Mar, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

pan.tadeusz
[Usunięty]

maput napisał/a:
Zmuliło mnie już po 3 zdaniu. Ileż można w kółko to samo...

mnie również gdy znowu przeczytałem jak polecasz D3100, a na moją uwagę w kwestii niedoinformowania mniej doświadczonej koleżanki szanowny hijax_pl pochyla się nad jej małym doświadczeniem w taki oto sposób:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
D3100 i D5000 to aparaty pozbawione silnika AF w body co było już na tym forum wielokrotnie poruszane.
Nie musi być poruszane, wystarczy specyfikację czytać ze zrozumieniem :roll:

panowie czy wy jesteście dojrzali?
macie spore doświadczenie i nie stać was na to aby wprost napisać na czym polega ta istotna różnica w sytuacji gdy OP wyraźnie chciałby dostrzegać takie mankamenty skoro pisze, że jest skory się "szarpnąć" jeśli warto?
dekielki macie na oczach czy jak?

jestem zniesmaczony :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sob 05 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
panowie czy wy jesteście dojrzali?
A czy kolega czyta ze zrozumieniem?
pan.tadeusz napisał/a:
skoro pisze, że jest skory się "szarpnąć" jeśli warto?
A co oznacza słowo szarpnąć się w kontekście różnic D3100 a D5000? No SLT to będzie już mega szarpnięcie :D

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:

pan.tadeusz, mam pytanie - skoro tak bardzo męczy Cie los osób kupujących D3100 czy D5000, czy przytoczyłeś konkluzję poprzedniej dyskusji. Nie. Ale nie dziwię się - byłoby to bardzo niezręczne - prościej napisać, podkreślić, że NIE MA SILNIKA.

już w poprzedniej dyskusji komor pisał na czym polega różnica w retoryce i jestem przekonany że zdajesz sobie z tego sprawę.
jeśli pisać to wprost - nie ma i co to oznacza
i troszkę nie rozumiem dlaczego tak ciężko przechodzi Ci to przez klawiaturę że po tylu dyskusjach o tym Ty nadal nawet o tym nie wspominasz bo o wyjaśnieniach jakie to ma konsekwencje nawet nie próbuję marzyć.

kompleksy w kwestiach fanboyowania lecz w innych dyskusjach bo ja również uważam że D90 to bdb aparat i bynajmniej nie mam nic do samej marki Nikona. Ty szukasz tu jakichś dziwnych emocji gdy tylko zobaczysz post w którym pojawi się lustrzanka Sony, a już zwłaszcza z moim komentarzem. zauważ, że to forum i każdy może wyrazić tu swoją opinię. ja w swoim pierwszym poście nie odnoszę się zwykle pogardliwie do Twoich komentarzy ale merytorycznie staram się odnieść do poruszanego problemu. jeśli się z tym nie zgadzasz to polemizuj ale merytorycznie. nie wiem natomiast w jakim celu urządzasz sobie przy tym wycieczki obfitujące w personalne docinki. czy ja w swoim komentarzu skupiłem się personalnie na Twojej osobie? właśnie taka jest różnica między nami :idea:

maput 
Optyczny

pan.tadeusz, wierz mi że o wiele większy skutek odniósłby Twój post gdyby treść tego całego elaboratu, który wkleiłeś, upchnąć w 3 zdaniach. Z czego dwa to byłoby lanie wody.

ps. znasz znaczenie słowa "kultowy" ? Bo używasz go, jakbyś nie znał...

pan.tadeusz
[Usunięty]

maput napisał/a:
pan.tadeusz, wierz mi że o wiele większy skutek odniósłby Twój post gdyby treść tego całego elaboratu, który wkleiłeś, upchnąć w 3 zdaniach. Z czego dwa to byłoby lanie wody.

póki co ten mój jeden post dał jej większe pojęcie nt istotnych różnic w puszkach Nikona niż wasze:

hijax_pl napisał/a:
Skoro tak to proponuję D3100 + 18-105VR

maput napisał/a:
Weź D3100 z 18-105. A jak chcesz podchodzić kreatywnie to jeszcze sobie stałkę 35/1.8 dokup. Będzie i praktycznie(zoom) i artystycznie (35) ;)

czyżbyś celowo polecał jej stałkę 35? może warto było wspomnieć o innych ogniskowych :mrgreen:

obaj macie troszkę większe doświadczenie i staż na tym forum
więc proszę nie oceniaj mojego zaangażowania bo Twoje kilka słów zalatuje mi obłudą.
zresztą nie to jest tematem dyskusji :idea: więc jeśli brak sensownych argumentów to po co te osobiste posty? mam przecież skrzynkę PW :idea:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
Ty szukasz tu jakichś dziwnych emocji gdy tylko zobaczysz post w którym pojawi się lustrzanka Sony
I tu się mylisz...
pan.tadeusz napisał/a:
a już zwłaszcza z moim komentarzem
A tu jestę bliski prawdy.
A dlaczego? Bo potrafisz tylko i wyłącznie mówić o A55. Od tego zawsze zaczynasz.
Ale jakoś do tej pory nigdzie nie pisałeś o ograniczeniach w filmowaniu, nie wspominałeś o duszkach, nie pisałeś o przegrzewaniu matrycy i o czasie pracy na baterii.. Gdzie zatem Twój obiektywizm?

Dlaczego parę osób na tym forum zaczyna Cię podejrzewać o bycie handlowcem Sony? Jak sądzisz?

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
A co oznacza słowo szarpnąć się w kontekście różnic D3100 a D5000? No SLT to będzie już mega szarpnięcie :D

wg mnie jest znacznie lepszą propozycją ale to moje subiektywne zdanie do którego mam prawo. jeśli wybierze D90 czy 550D to będzie pewnie równie zadowolona. dla mnie ważne by wiedziała na co się decyduje celując w D3100/D5000.
przy czym uważam, że równie dobre zdjęcia można wykonać również D3100/D5000 ale aparaty te mają pewne ograniczenia i o tym właśnie chciałem ją poinformować.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
A dlaczego? Bo potrafisz tylko i wyłącznie mówić o A55.
przyganiał kocioł garnkowi :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz, porozmawiajmy zatem tak generalnie, w oderwaniu od Sony SLT.

Rozumiem, że w kwestii silników i AF jesteś zwolennikiem rewolucji a'la Canon niż powolnej ewolucji optyki Nikona?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl, rewolucja canona byla bardzo bolesna,choć szybka. ale juz nie ma żadnego problemu. taktyka nikona ma te wadę ze sie ciągnie a jej końca nie widać i użytkownicy MOGA natrafiać na problemy. o tym naprawdę wypadałoby wspomnieć.
Ostatnio zmieniony przez kufel Sob 05 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Julisan 
Nowy

Sunders napisał/a:
Julisan napisał/a:
Zastanawiałam się czy jednak nie szarpnąć się na Nikon D5000 18-55 VR Kit

Skoro wspomniałeś o takiej możliwości jak "szarpnąć się", to jaki masz w końcu max. budżet :?: :smile:

Wolałabym nie przekraczać 2,7 tys :/, albo chociaż nieznacznie przekroczyć. Jakie Wy macie zdanie o Sony? Czyli zostać przy zestawie D3100? D90 jest jeszcze drooogi...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl, ja jestem zwolennikiem ewolucji a'la Pentax/Sony... :razz:
Aczkolwiek w pełni rozumiem posunięcie Nikona - target niższych modeli w normalnych krajach nie jest zainteresowany jakimiś tam starociami i innymi dziwnymi stałkami, a jeśli już się zainteresują, to Nikonowi też na rękę sprzedawać im raczej nowe obiektywy. Zainteresowani rozwojem we wspomnianym wcześniej kierunku kupują D90/D7000 i wyższe modele i wiedzą za co płacą. Po prostu.

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
A tu jestę bliski prawdy.
A dlaczego? Bo potrafisz tylko i wyłącznie mówić o A55. Od tego zawsze zaczynasz.
Ale jakoś do tej pory nigdzie nie pisałeś o ograniczeniach w filmowaniu, nie wspominałeś o duszkach, nie pisałeś o przegrzewaniu matrycy i o czasie pracy na baterii.. Gdzie zatem Twój obiektywizm?

Bo musiałbym pisać również o przegrzewaniu się matrycy w każdym innym aparacie.
Te konstrukcje Sony w żaden sposób się tutaj nie wyróżniają na tyle aby to komentować.
Baa wypadają pod tym względem lepiej niż choćby D90, którego również jak chyba nie zauważyłeś często polecam w swoich wypowiedziach.

na dodatek nie zauważyłeś również że zawsze staram się nawiązać do wspomnianych przez Ciebie argumentach pisząc już w pierwszej wypowiedzi:

Cytat:

i trochę mądrych zdań o rozdmuchiwanym przegrzewaniu, duchach i innych bzdurach:
http://alphacorner.eu/ind...a-55-i-alpha-33

o zasilaniu mogę powiedzieć tylko tyle że udało mi się niedawno strzelić ponad 800 zdjęć i stan baterii wskazywał w okolicach 20%. myślę, że to realne wartości w trakcie dłuższej sesji i to wynik zapewniający komfortową zabawę z aparatem na tyle, że nie widzę pola aby w tym momencie dyskusji licytować ten parametr.

hijax_pl napisał/a:

Dlaczego parę osób na tym forum zaczyna Cię podejrzewać o bycie handlowcem Sony? Jak sądzisz?

Nie wiem jak się określa w psychologii sytuację w której gdy zaczyna brakować merytoryki uciekamy w emocjonalne przepychanki i uruchamiając kolejne mechanizmy obronne rezygnujemy z szeroko pojętej etyki na rzecz własnych urojeń, które staramy się urzeczywistnić szukając przy tym sojuszników.
to nie mój problem, że leczysz tu jakieś kompleksy...

Odpowiedz do tematu