Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Julisan, no to dla równowagi jako talib, wróć - użytkownik Canona polecę 550D z 18-55 IS Pomyśl ewentualnie potem o dokupieniu stałki 50mm F1.8 (ok 400 zł).
A tak serio, D3100 z obiektywem 18-105 mm też nie powinien być złym wyborem. Może pobierz sobie z netu instrukcje obsługi obu tych aparatów i poczytaj, potem przejdź do sklepu i przymierz oba korpusy - pod kątem wygody trzymania i takich tam. To powinno na początek rozwiać nieco Twoje wątpliwości.
Jak już koledzy wcześniej zauważyli, D3100 nie posiada wbudowanego w korpus silnika AF, który byłby potrzebny żeby w pełni współpracowały z nim niektóre obiektywy - najczęściej te starsze. Trzycyfrowe Canony mają troszkę mniej wygodny uchwyt od Nikonów, ale to pewnie kwestia preferencji i wielkości dłoni. Do tego wizjery w obu tych aparatach do mistrzowskich nie należą. To tak, żeby nie było, że w samych superlatywach Miłych zakupów!
chodzi tylko o te dwa, o których już parokrotnie wspominaliśmy, czyli 50/1,8 i 85/1,8.
Swoja drogą, ciekawe czemu nikon nie umiescił dotad w tych szkłach silników
komor napisał/a:
czy to jest powód by dyskredytować system na N?
Absolutnie nie.
Nie, ale warto jednak o tym wspominać wchodzącym w ten system, szczególnie w EL.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a:
Ja liczyć potrafię - ale gdzie to napisane w tym zestawieniu, które linkowałeś, że przy FullHD Sony nagra TYLKO ok 12min? Czy też może zastosowali jakiś genialny codec lub super kompresję by w 4GB upchnąć 29min 1080/60i ?
nie będę Ci tu linkował pliku 3.5 giga
jeśli Ci zależy to podaj mi adres na PW i wyślę Ci w poniedziałek płytkę
tylko przygotuj sobie popcorn bo 29 min to sporo czasu
[wymoderowano]
komor napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Tylko czy to jest powód by dyskredytować system na N?
Absolutnie nie.
chyba trudno nazwać polecanie D90 dyskredytacją Nikona
chyba że ktoś odbiera jako dyskredytację każdą krytyczną uwagę pod adresem tej marki
ale jak się nazywa takie zjawisko?
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 06 Mar, 2011, w całości zmieniany 4 razy
pan.tadeusz, widzę, że uciekasz od merytorycznej rozmowy. No cóż, trudno - nie mogę Cię do niej przecież zmusić.
Sunders napisał/a:
Swoja drogą, ciekawe czemu nikon nie umiescił dotad w tych szkłach silników
Wbrew pozorom najwięcej kapuchy robi sprzedaż 18-55 czy 18-105 i pochodnych. Tu chodzi o ilość przy zminimalizowanym do bólu koszcie produkcji. Ci co chcą 50/1.8D czy 85/1.D od dawna mają puszki je obsługujące - czyli z wiertarą. To że mieszkamy w Polsce i mamy inne podejście nie oznacza, że na całym świecie tak jest. Na zachodzie jakoś nie widziałem ludzi z puszkami Nikon EL. Ale D90 czy D300 są na porządku dziennym... Poza tym, jak RB zauważył jest 50/1.4G
Po co Nikon czy kto ktolwiek inny ma ulepszac istniejace popularne stalki i wyczekiwac az kto poleci i wyda na nie 400 czy 1500 zlotych, skoro moze wypuszczac nowe wersje tych szkiel o ktorych wie, ze znajda sie tacy (chociaz moze i nie masowo), ktorym jest takie szklo potrzebne i wydadza na nie 10 czy 20 tys. zlotych?
Sytuacja na rynku zmienia sie niestety niekoniecznie w sposob w jaki milosnicy fotografii chcieliby te zmiane widziec (nie mylic z zawodowcami - ci moga ale nie musza fotografii "milowac", czasem moga jej nawet nienawidzic, bo to moze byc jedyne na czym sie znaja, i zmuszeni sa tym zarabiac na utrzymanie).
Dzisiaj, "top executives" wielkich, coraz bardziej globalnych, korporacji sa coraz bardziej chciwi coraz wiekszych zyskow, a "plain folks" sa coraz bardziej chciwi coraz bardziej "magazoomujacych mega-zoomow". I to jest chyba jeszcze wieksza "zlota kura" dla producentow, niz te drogie szkla. Bo to jest masowka.
Ale to znowu troche nie na temat, wiec przepraszam za nieco przydlugi wywod.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, widzę, że uciekasz od merytorycznej rozmowy. No cóż, trudno - nie mogę Cię do niej przecież zmusić.
uciekam od merytorycznej rozmowy?
hijax_pl napisał/a:
Super zestawienie Poproszę o przykład 29min klipu w FullHD z SLT55
hijax_pl napisał/a:
Ja liczyć potrafię - ale gdzie to napisane w tym zestawieniu, które linkowałeś, że przy FullHD Sony nagra TYLKO ok 12min? Czy też może zastosowali jakiś genialny codec lub super kompresję by w 4GB upchnąć 29min 1080/60i ?
podlinkowałem Ci screena z 29 min HD w jednym pliku i to jest Twoja odpowiedź? że niemerytorycznie? heh
póki masz dekielki na oczach dyskusja z Tobą nie ma sensu
Ta dyskusja w tym temacie wogóle nie ma sensu, jest nie na temat, osoba zakładająca ten temat nie chce Sony
Julisan napisał/a:
Najmniej interesuje mnie Sony i chyba na żaden aparat tej firmy się nie zdecyduję
dobre. następnym razem jak ktoś zapyta o Sony, a ty zaproponujesz Canona, pozwolę sobie zacytować.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Mar, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ta dyskusja w tym temacie wogóle nie ma sensu, jest nie na temat, osoba zakładająca ten temat nie chce Sony
jesteś pewien?
Julisan napisał/a:
Wolałabym nie przekraczać 2,7 tys :/, albo chociaż nieznacznie przekroczyć. Jakie Wy macie zdanie o Sony? Czyli zostać przy zestawie D3100? D90 jest jeszcze drooogi...
pomijam fakt, kto ciągnie tu dyskusję w odbiegającym kierunku
wspomniałem o alternatywach w systemie S i wskazałem D90 jako propozycję w systemie Nikona z uzasadnieniem, którego zabrakło polecającym D3100 nikoniarzom
zarobiłem ostrzeżenie heh
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10