Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 07 Mar, 2011
Nikon D7000 czy Sony A580
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Mar, 2011   

kozidron napisał/a:
Fatman73 napisał/a:
kozidron, własnie bałem się, że tak się stanie............ no i stało się.

Fatman73, no generalnie nie masz na to wpływu.

Fatman73 moim akurat zdaniem dzięki rozpowszechnianiu takich informacji podnosi się świadomość użytkowników i jestem pełen podziwu dla rzetelności opisu Twoich potyczek z D7000
tym bardziej że o problemach pisze wzięty nikoniarz - szacun za dystans i konsekwencje :)

dzięki takim właśnie opiniom problem stał się klarowny i każdy może ocenić swoją puszkę przed zakupem aby nie nadziać się i tak jak piszesz - czekać aż nowy sprzęt kolejny raz wróci z serwisu

zresztą gdyby nie rozpowszechnianie Twoich opisów to niejeden nowicjusz zbierałby pewnie cięgi od tego czy innego kozidrona, że nie potrafi obsługiwać nowej zabawki,
a skoro serwis nie był w stanie zdiagnozować i usunąć usterki to czego oczekiwać od mniej doświadczonego amatora.
dlatego takie opinie i to zwłaszcza z klawiatury doświadczonych użytkowników warto linkować - wbrew temu co się tutaj plecie

czy trolowaniem jest rozpowszechnianie takich informacji kiedy ktoś tak wiarygodny jak Ty na tym samym forum o puszce do ślubniaków radzi:
Fatman73 napisał/a:
D300s jest sprawdzony już w takiej robocie -i razi sobie całkiem nieźle. D7000 to niestety nadal niewiadoma. Parametry ma lepsze jeśli chodzi o obraz, ale jak "w walce" spisze się AF.......... tego do końca nie wiadomo.

Ja niedawno przesiadłem się z D300s na D7000 -puszki te robiły/robią u mnie za backup w pracy, więc nie mam co do nich dużych wymagań.
Pod koniec lutego mogę napisać, czy D7000 godnie zastąpił D300s.

Jednak w chwili obecnej, jeśli ma to być podstawowa puszka, postawił bym na sprawdzonego zawodnika, czyli D300s.

osobiście wolałbym wiedzieć o sytuacji gdybym przymierzał się do D7000,
tu temat też był o puszce do ślubniaków

Reklama

Fatman73 
Bywalec

Owszem, jednak opisuję wszystko na podstawie własnych doświadczeń -i "od swojej strony". A poza tym ja nie jestem nieomylny, mogę zwyczajnie nie mieć racji.
Dlatego zawsze piszę: moim zdaniem. Dlatego niezbyt lubię doradzać w kwestiach sprzętowych. wolę opisać swoje doświadczenia, a resztę zostawić czytającym.

Niestety opisane przeze mnie problemy z moją sztuką D7000 posłużyły już niejednemu hmmmm... "czytającemu" do niesprawiedliwej oceny sprzętu.

Nawet tu, na forum Optycznych pojawił się link do "zdjęcia dekielkowego", które zrobiłem dla pewnego użytkownika D7000 (miał uszkodzoną matrycę i chciał porównać jak wygląda obraz z mojej) -jako przykład jak mocno szumi D7000 na wysokich czułościach.

Oczywiście "zapomniał" dodać, że zdjęcie jest wyciągane o co najmniej 1EV, zwiększony jest kontrast i nasycenie kolorów.

No i tak to się własnie robi.............. a ja mam nauczkę na przyszłość, żeby opisywać wszystko tak, aby trollom nie dawać pożywki (teraz już na zdjęciach będę umieszczał opis, dzięki czemu nikt nie "zapomni" go do zdjęcia dodać...

pan.tadeusz
[Usunięty]

jasne rozumiem

jednak patrząc z pozycji OPa ja osobiście wolałbym wiedzieć o takiej sytuacji i trudno się dziwić że ktoś podrzuca link skoro doradzasz w innym temacie jak wskazałem
tutaj nikt nie negował zalet D7000
wspomniałem że do pełnego zadowolenia przyda się sprawny AF
gdy posypały się gromy to wskazałem link do Twojego tematu tak aby każdy mógł sam ocenić czy jest się czym martwić
tyle

komor 
Moderator

Myślę, że ostatni komentarz Fatmana zamyka sprawę uszkodzonych egzemplarzy D7000, na potrzeby tego wątku. Dalsze dyskusje będą kasowane, a jak ktoś ma coś mądrego i nowego do napisania w kwestii wadliwego D7000 to proszę w odpowiednim wątku poświęconym temu korpusowi.

pabloitaliano 
Nowy

Przepraszam ale temat chyba był całkiem inny. Za bardzo drodzy forumowicze nie przyłożyliście się aby mi pomóc

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pabloitaliano, na pierwszej stronie masz odpowiedź. Potrzebujesz jeszcze jakiejś dodatkowej pomocy w wyborze?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

pabloitaliano, jak by nie patrzec dostales sporo odpowiedzi na temat a co z nimi zrobisz to juz od ciebie zalezy, zwlaszcza ze zamierzasz sprzetu uzywac w celach zarobkowych
Ostatnio zmieniony przez moronica Wto 08 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

pabloitaliano 
Nowy

Widocznie jest tak że za dużo wymagam!!!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pabloitaliano, dlatego pytam właśnie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

pabloitaliano, naprawde dobrze by bylo gdybys tyle samo wymagal od siebie. nikt za ciebie nie zdecyduje, jakie sa twoje wymagania, tak samo jak nikt sie za ciebie nie rozezna w pojeciach z zakresu fotografii. dostales kilka naprawde jednoznacznych porad, skorzystaj z nich

RB 

pabloitaliano napisał/a:
Przepraszam ale temat chyba był całkiem inny. Za bardzo drodzy forumowicze nie przyłożyliście się aby mi pomóc

No to juz po prostu jest bezczelne...
Weź się chłopie sam przyłóż lepiej.

AdiPL 
Początkujący

Jak chcesz brnąć w fotografię ślubną, to bierz system Nikona albo Canona. Chyba, że nie boisz się cen szkieł systemowych SONY, to bierz właśnie tą firmę. Pooglądaj jeszcze obiektywy Minolty, innych firm. Przekalkuluj sobie wszystko, porównaj ceny obiektywów i będziesz wiedział, czy Cię na to stać czy nie. Ja się już nauczyłem, że SONY jest drogie. Moim zdaniem to dobra firma, ale ceny szkieł systemowych to porażka u SONY (weźmy na celownik SAL-16105 vs 18-105VR). Mówię o przeciętnym Kowalskim, który nie chce wydawać nie wiadomo ile kasy na szkła. Korpusy są dość tanie, ale musisz pamiętać, że lepiej inwestować w szkło niż w puszkę. Sam to przerabiałem jeszcze miesiąc temu i gdyby nie ludzie z optycznych, to dalej tkwiłbym w przekonaniu, że muszę kupić SONY. Też chciałem A580, ale mi doradzono wiele rzeczy tu i tam. Zdecydowałem, że kupię D90, bo to mi starczy, a to dobra puszka.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

AdiPL napisał/a:
eźmy na celownik SAL-16105 vs 18-105VR

16-105 to jednak nieco inna kategoria szkła. mz bliżej mu do półki nikkora 1685, czy ZA1680. ciężko to porównywać, ale z pewnością lepiej mieć 18105, niż nie mieć 16105. ;-)

RB 

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

Można porównywać 18-105VR z 'podobnym' 16-105 ale też mozna porównać DT85/2.8 z 'podobnym' Nikkorem... 85/1.8 :mrgreen:

AdiPL 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

Tak, można :) . Niech pabloitaliano się wypowie. Ja jestem za systemem Nikona. Niech kupi D90, a resztę przeznaczy na szkła.

Odpowiedz do tematu