Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
O tej godzinie nie mam siły wymyśleć, do jakiego działu przenieść post pytający zarówno o lampę jak i obiektyw , ale kapi, być może jakieś interesujące informacje znajdziesz w tym wątku: Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych? I akurat też pytanie dotyczyło systemu Sony Alfa.
Doradzałęm kilku ludziom w sklepie sprzęt do tego przeznaczony. Do dzisiaj z niego korzystają. Generalnie konieczne jest szkło macro i lampa pierścieniowa. Bez tego nie można się obyć. Aparat może być tak naprawdę dowolny choć są takie sporo lepsze od jakiegoś A300...
Stomatologiem jest moja Rodzicielka, natomiast ja jestem abiturentem i staram się dostać na wydział lekarski
Sunders napisał/a:
Nie potrzebujesz.Wystarczy do tego kompakt .
A jak musisz, to kup SAL-50M28 i sprawdź czy nie wystarczy Ci oświetlenie, które masz w unicie .
Generalnie zapotrzebowanie jest na aparat "mobilny" - nieuzależniony od sali i gabinetu. Dr.Mama robi masters of implantology za granicą, i tam średnio da się zabrać oświetlenie z unitu.
SAL-50M28 - on ma chyba za małą ogniskową ( 75mm). Przeczytałem dzięki Komorowi w wątku Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych?, że to spowodowałoby "włożenie" całego aparatu w paszczę pacjenta i światło nie miało by jak wpaść. Potrzebne jest chyba ok 100mm.
RLAM Lampa błyskowa / Lampa wideo link do lampy na Sony.pl czy może być coś tańszego? ( zapewne niejedna lampa jest lepsza, więc proszę o propozycję )
kapi, niejedna lepsza lampa kosztuje nawet dwa razy więcej więc do takich zastosowań ten ring byłby chyba całkiem przyzwoity. Do tego jakaś setka makro i powinno dać radę, niestety na sonowskich obiektywach kompletnie się nie znam
Dr.Mama robi masters of implantology za granicą, i tam średnio da się zabrać oświetlenie z unitu.
"Za granicą" nie używa w pracy oświetlenia bezcieniowego
kapi napisał/a:
SAL-50M28 - on ma chyba za małą ogniskową ( 75mm).
Ma 50mm
kapi napisał/a:
Przeczytałem dzięki Komorowi w wątku Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych?, że to spowodowałoby "włożenie" całego aparatu w paszczę pacjenta i światło nie miało by jak wpaść
To przesada
kapi napisał/a:
Potrzebne jest chyba ok 100mm.
Z jakiej odległosci w takim razie chcesz robić te zdjęcia i jakie odwzorowanie chcesz uzyskać?
rlam trzeba unikać, to nie flesz, tylko diody LED.
obiektywy - jeżeli używka to MAF 100f/2.8, jeśli nówka to zadowoliłbym się np sigmą 105. sonowska 100 jest nietania.
do tego flesz makro. dedykowany sonowski jest tylko dwupalnikowy i droooogi, może warto popatrzeć na pierścień delty. cena jest podejrzanie niska... ale może da radę.
Myślę że odwzorowanie 1:1 nie jest Ci potrzebne. 1:3 starczy, a w takim przypadku spokojnie będziesz mógł robić zdjęcia z większej odległości, bez wkładania obiektywu w paszczę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10