Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 02 Kwi, 2011
Obróbka cropów, z dynamicznym obiektem w dużej odległości
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 08 Mar, 2011   Obróbka cropów, z dynamicznym obiektem w dużej odległości

Wątek wydzielony z tematu o FOTOGRAFII SPORTU.

dawid 89-92, cała seria moim zdaniem za bardzo pojechana obróbką.
wszyscy wyglądają jak plastiki. o ile zawsze widać mocny postprocessing u Ciebie i zdążyłem się przyzwyczaić to te już za mocno biją w oczy :sad:
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 10 Mar, 2011, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

Wysłany: Wto 08 Mar, 2011   

Bzdura jakich mało. Obróbka jest zawsze taka sama więc nie ma możliwości, że kiedyś było lepiej. To tylko pokazuje jaka jest siła autosugestii.
Jeżeli jakość od czegoś zależy to od tego jak mocno zdjęcie jest kadrowane.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

dawid_gaszynski napisał/a:
Bzdura jakich mało. Obróbka jest zawsze taka sama więc nie ma możliwości, że kiedyś było lepiej. To tylko pokazuje jaka jest siła autosugestii.

Poprzednie byly zdecydowanie lepsze.

Jeżeli jakość od czegoś zależy to od tego jak mocno zdjęcie jest kadrowane.

Zalozyles "a priori" ze obrobka jest dobra, a moze "ta obrobka" sie nie nadaje do tak duzego cropa.
Tak czy inaczej, ta seria (89-92) w porownaniu do poprzednich wyglada bardzo blado, a czy to jest spowodowane obrobka, czy cropami to sprawa wtorna.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Fakt, jakość w ostatnich dwóch setach futbolowych jest gorsza niż zazwyczaj.

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

Jeżeli coś jest złego to tylko i wyłącznie brak kontrastu i za mało czerni co wynikało ze zwykłego pośpiechu, ale szum i obróbka jest identyczna jak poprzednio. Tak samo jako podobne są cropy. Widzę, że jakaś nowa moda - nagle jest źle. I do tego nie posypuję głowy popiołem jak nakazuje poprawność forumowa.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Nie, na zdjęciach piłkarskich masz (zwłaszcza na twarzach) plastelinki, jak po zbyt mocnym odszumianiu. Wcześniej tego nie zauważyłem, ale może nie przyjrzałem się dokładniej.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

dawid_gaszynski, tak jak wspomniałem:
specjalnie zajrzałem do wcześniejszych zdjęć i aż takiej plasteliny nie zauważyłem.
nie jest to siła autosugestii, czyżbyś uważał że nagle robimy jakąś interwencję bez przyczyny?
Mówię jak widzę... a jeśli Ty nie zauważasz różnicy pomiędzy jakością prezentowanych zdjęć - w takim razie tutaj zaczyna się problem.

Usjwo 
Optyczny

Widzę, że jakaś nowa moda - nagle jest źle. I do tego nie posypuję głowy popiołem jak nakazuje poprawność forumowa.

Eee..., to mamy Cie chwalic tak do konca naszych dni, bez wzgledu na to jakie jest zdjecie? :mrgreen:

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

Jakość zależy głównie od ISO albo od cropa. Kwestia więc, które zdjęcia do czego się porównuje. Obróbka jest zawsze taka sama. Moim zdaniem zdjęcia są porównywalne. Trawa na zdjęciach niektórych jest poruszona - ale tak było zawsze. Kwestia ile w jednej partii zdjęć jest tego typu.

Nie chodzi o to, że oczekuję chwalenia. Do tej pory żenujące było kiedy sikaliście po nogach nawet jak wstawiałem słabsze zdjęcia. Taka zbiorowa histeria była. Teraz dość osobliwe jest, że dopatrujecie się plastiku na zdjęciach chociaż zawsze jest on dość podobny. Przecież nawet na siatce, którą wstawiłem skóra też jest podobna do tych z piłki czy do starych zdjęć. Albo zawsze była ta wada, albo nie.

kmosw 
Entuzjasta

Do tej pory żenujące było kiedy sikaliście po nogach

:shock:
to nie było zbyt miłe. Dlaczego nie powiedziałeś tego, w momencie, kiedy według Ciebie "sikali po nogach", tylko teraz, kiedy ktoś skrytykował. Wtedy nie było to żenujące, a teraz jest ???

Usjwo 
Optyczny

Moze "konkurencja" poszla do przodu i teraz oczekujemy wiecej :mrgreen:
To nie zbiorowa histeria, bez przesady, zaledwie trzy osoby wyrazily swoje zdanie. Mnie to ryba, czy jest gorzej, czy tak samo.
Jak nie wierzysz mozesz zrobic ankiete :razz:

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

O co masz do mnie pretensje ? Mam dystans do forum, bo zawsze jest tak samo. Człowiek pokaże zdjęcia - sikanie po nogach. Potem czas mija, ludzie się opatrują ze zdjęciami i zaczynają z nudów marudzić. Czasem na forum jest tak, że ktoś pierdnie i wszyscy udają, że nic się nie stało, a czasem nic się nie stało, a ludzie szukają dziury w całym.

Najbardziej powalają mnie komentarze w stylu Edmuna do jednych z ostatnich zdjeć Enrju z ręcznej. Facet robi dobre zdjęcia na ISO 6400, a komentarz pada w stylu "mocno odszumiane". No a jakie k... ma być ? Facet nie obrobiłby zdjęć to by było, że szumią. Obrobił - to jest, że mocno odszumiane. Takie p...nie za przeproszeniem.

"Moze "konkurencja" poszla do przodu i teraz oczekujemy wiecej"

Tylko pokaż mi tą konkurencję. Tu może dwie osoby dają zdjęcia z piłki. Wszyscy na podobnym poziomie.

veenee 
Optyczny
fotosapiens

poniewaz ja nigdy nie "sikalem po nogach", moge z czystym sumieniem powiedziec, ze Twoje zdjecia zawsze byly nieco przeostrzone.

no ale taka to juz "moda" jesli chodzi o fotografie sportowa, pierwszy lepszy przyklad:
http://tinyurl.com/6z5hw7v

przy okazji - Twoj stosunek do innych na tym forum od zawsze byl godny nasladowania, widze, ze nic sie nie zmienilo :mrgreen:

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

To prawda. Zawsze podkreślałem to, że lubię mocno wyostrzone zdjęcia. Jednym się to podoba, a innym nie. Z dwojga złego - mydło i brak obróbki albo wyostrzanie - wolę wyostrzanie.

Tak, delikatnie mówiąc mam dość luźny stosunek do specjalistów z forum.

Usjwo 
Optyczny

O co masz do mnie pretensje ?

Ja????

Mam dystans do forum,

Ja tez, dlatego zdziwilo mnie pytanie powyzej.

Usjwo napisał/a:
"Moze "konkurencja" poszla do przodu i teraz oczekujemy wiecej"

Tylko pokaż mi tą konkurencję. Tu może dwie osoby dają zdjęcia z piłki.

No na przyklad te dwie osoby :mrgreen:

Wszyscy na podobnym poziomie.

Generalnie sie zgadzam, dla mnie nawet jestes wyzej. Nie dotyczy to jednak tej serii (89-91).

Odpowiedz do tematu