Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3100 czy D5000 ??? Proszę o odpowiedż
Autor Wiadomość
piteroo 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   Nikon D3100 czy D5000 ??? Proszę o odpowiedż

Zdecydowałem się na zakup lustrzanki. Nie mam pojęcia jednak co wybrać. Ma to być Nikon- bylem już wstępnie zdecydowany na D3100 ale coraz więcej negatywnych zdań slysze i czytam na jego temat m.in. że zdjęcia wychodzą nieciekawie w pomieszczeniach słabo naświetlonych. Wczoraj jeden ze sprzedawców w sklepie namawiał mnie właśnie na D5000 mówił że to prawie to samo co D3100 i że właśnie ten aparat pojawił się ze względów komercyjnych że to wielka nowość a tak naprawdę żadnych nowości w nim nie ma, no i na dodatek klienci narzekają na elektronikę tego aparatu bo w tych nowych aparatach jest coraz gorsza. Nie wiem już teraz nic proszę Was drodzy forumowicze o pomoc. Pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

piteroo napisał/a:
Ma to być Nikon
Tylko Nikon? A dlaczego?
piteroo napisał/a:
już wstępnie zdecydowany na D3100 ale coraz więcej negatywnych zdań slysze i czytam na jego temat
Możesz się podzielić tymi opiniami negatywnymi? Tak z ciekawości pytam, bo:
piteroo napisał/a:
m.in. że zdjęcia wychodzą nieciekawie w pomieszczeniach słabo naświetlonych
jest kompletną bzdurą jak dla mnie. Co to znaczy nieciekawe? :???:
piteroo napisał/a:
Wczoraj jeden ze sprzedawców w sklepie namawiał mnie właśnie na D5000 mówił że to prawie to samo co D3100
W sumie to D3100 to prawie to samo co D5000.
piteroo napisał/a:
że właśnie ten aparat pojawił się ze względów komercyjnych że to wielka nowość
D3100 się pojawił - D5000 to już staruszek powoli wychodzący ze sprzedaży...
piteroo napisał/a:
a tak naprawdę żadnych nowości w nim nie ma
No to już przesada lekka, bo zmian w stosunku do D3000 jest bez liku :roll:
piteroo napisał/a:
na dodatek klienci narzekają na elektronikę tego aparatu bo w tych nowych aparatach jest coraz gorsza.
:?:
piteroo napisał/a:
Nie wiem już teraz nic proszę Was drodzy forumowicze o pomoc.
Dla mnie sprawa jest prosta: chcesz mieć machany ekran - bierz D5000, nie jest ten ekran machany tak istotny - bierz D3100.

Tak przy okazji - korpus lustrzanki sam zdjęć w zasadzie nie robi. Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim? Inna sprawa, że zdjęcia lustrzankami wychodzą dużo lepsze jak się zaczyna świadomie nią operować a nie zdaje na automatykę tylko ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

I może na początku sprecyzuj budżet jaki możesz poświęcić na zestaw, czyli aparat+obiektyw (bez kart pamięci, toreb, etc...).
Nikon D3100 to niezły aparat na początek, ale rozpatrywanie tylko jednego systemu jest trochę nierozsądne (tym bardziej, że nic nie napisałeś o motywach takiego zawężenia, bo być może jakieś są). Nawet gdyby miało się okazać, że przez wszystkie propozycje Canona, Sony czy Pentaxa się przebijemy i wrócimy z powrotem do Nikona, to przynajmniej będziesz merytorycznie utwierdzony w tym wyborze i sam będziesz umiał go uzasadnić.

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Tak przy okazji - korpus lustrzanki sam zdjęć w zasadzie nie robi. Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim? Inna sprawa, że zdjęcia lustrzankami wychodzą dużo lepsze jak się zaczyna świadomie nią operować a nie zdaje na automatykę tylko ;)

dokładnie!
autorze napisz coś o zdjęciach jakie najczęściej robisz (w jakich warunkach - pomieszczenie/otwarty_plener, z jakiej perspektywy, szeroko/wąsko, portret? ale jaki środowiskowy/popiersie/cała_sylwetka/raczej_buzia) albo jakie chciałbyś robić albo jakich efektów oczekujesz, co Ci się podoba, do czego dążysz na zdjęciach bądź co sobie cenisz? zoom? a może ogólnie nie lubisz nosić i zmieniać obiektywów? planujesz jakąś rozbudowę szklarni? i w jakiej perspektywie czasowej? czy szkła powyżej dwóch k są w Twoim zasięgu - planujesz zakup?

Fatman73 
Bywalec

A może tak poczekać chwilkę na D5100 ? :-) Zalety odchylanego ekranika (i to w bok, a nie w dół -tak przynajmniej wynika z przypadkowego przecieku) i matrycy/filmowania D3100/D7000.....

piteroo 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Tylko Nikon? A dlaczego?

Na jakąś markę trzeba się wreszcie zdecydować, wcześniej brałem pod uwagę także Canona ale jakoś Nikon bardziej mi odpowiada i lepiej leży w dłoniach.
hijax_pl napisał/a:
jest kompletną bzdurą jak dla mnie. Co to znaczy nieciekawe?

Przepraszam za nie precyzyjne określenia ale już chyba póżno było :wink: nieciekawe czyli ciemne.
hijax_pl napisał/a:
Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim?

Musze wybrać jak na razie jeden z dwóch obiektywów Nikkora 18-105 VR lub Sigme 18-200 DC- dlatego Sigme bo nie stać mnie na Nikkora 18-200

Baku napisał/a:
I może na początku sprecyzuj budżet jaki możesz poświęcić na zestaw, czyli aparat+obiektyw

Mam zamiar dokonać zakupu do max 3000 zł. Zakupiony obiektyw będzie mi musiał wystarczyć przez jakiś czas, bo w najbliższym czasie nie będę mógl pozwolic sobie na dodatkowy dlatego też zastanawiam się nad wyborem.
pan.tadeusz napisał/a:
autorze napisz coś o zdjęciach jakie najczęściej robisz

Mam zamiar robić zdjęcia wszystkiemu co mnie otacza czyli przyrodzie, dzieciom, rodzinie i również używać go na wakacjach czy wycieczkach. Jedno szkło będzie musiało mi wystarczyć przez jakiś czas.
Jestem amatorem więc wydawanie dużych pieniędzy na sprzęt nie jest chyba dobrym pomysłem tym bardziej, że nie wykorzystam wszystkich opcji i ustawień. Z czasem mam nadzieję, że będę się wgłębiał w tą dziedzinę i pójdzie mi coraz lepiej, dlatego pomyślałem o Nikonie D3100 lub D5000.
Dziękuje wszystkim za odpowiedz Pozdrawiam

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

za 3000zl to bierz to http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr chyba ze jakos strasznie zalezy ci na lepszym filmowaniu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

piteroo napisał/a:
i lepiej leży w dłoniach.
No to w sumie dość istotny argument. A jak leży Pentax K-r?
piteroo napisał/a:
Przepraszam za nie precyzyjne określenia ale już chyba póżno było :wink: nieciekawe czyli ciemne.
Nigdy nie jest za późno ;) A że ciemne - no cóż... nadal dla mnie to bzdura :D
piteroo napisał/a:
Musze wybrać jak na razie jeden z dwóch obiektywów Nikkora 18-105 VR lub Sigme 18-200 DC- dlatego Sigme bo nie stać mnie na Nikkora 18-200
Z tej dwójki zdecydowanie 18-105VR
piteroo napisał/a:
Mam zamiar dokonać zakupu do max 3000 zł.
No to tak jak już moronica napisała - D90 + 18-105VR

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

piteroo, kup co poleca moronica a nie będziesz żałować.
W tym momencie jest to bardzo dobra oferta. A megazooma typu 18-200 sobie odpuść, zwłaszcza w wydaniu Sigmy.

piteroo 
Nowy

Czułem to w kościach że bedziecie mi polecac D90 :mrgreen: . Czy do mnie jako amatora nie bedzie za dobry ten aparat?? Czy w pełni wykorzystam jego funkcje i możliwości?? Obawiam się że jednak nie.

moronica 

to nie chodzi o ilosc funkcji tylko o wygode z ich korzystania bez potrzeby przekopywania sie przez menu. na ile to wykorzystasz to juz od ciebie zalezy. od robienia w trybie auto to sa kompakty ;)

dodatkowo kupujac d90 bedziesz mial lepsza wspolprace z atrakcyjnymi cenowo starszymi szklami (autofocus w szklach af i af-d)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

D90 nie jest polecany bez powodu. I tyle. :smile:

maput 
Optyczny

tak jak moronica napisała - w D90 nie masz wcale więcej funkcji ( a może i mniej) niż w D3100 czy D5000. Masz je po prostu łatwiej dostępne.

moronica 

tu jest porownanie http://optyczne.pl/porown...d1=911&add2=764

lotofag 
Optyczny

Postawmy sprawę jasno - korpus ten czy inny sam nie robi "nieciekawych" czy "ciemnych" zdjęć", ewentualnie ktoś nie wie co to jest ekspozycja i od czego zależy oraz powiela niezrozumiałe dla siebie opinie (np. na temat działania światłomierza w danym korpusie).
Dalej - wyższy model korpusu nie oznacza że ma on więcej cholera wie jakich "funkcji" ;)

Takich potocznych bzdurek znalazło by się więcej i niestety funkcjonują one sobie w najlepsze.

piteroo, ten post oczywiście nie ma na celu nabijania się z Ciebie, tylko ma być zachętą do liźnięcia chociaż odrobiny wiedzy na temat za który się zabierasz :)
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by kupić sobie lustrzankę i dalej w najlepsze pykać fotki a la "P&S camera" - wszak to tylko aparat fotograficzny, jeden z wielu gadżetów jakimi się otaczamy...

Odpowiedz do tematu