Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D7000 czy Nikon D300S
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   

konczako napisał/a:

:mrgreen: O tuż to. I można wyciągnąć z niego naprawdę wiele:)
http://forums.dpreview.co...thread=37474381
O, LanceB, kiedyś "flagowy" pentaksjanin... :smile: Trochę przesadził z odszumianiem na niektórych...
Fatman73 napisał/a:
65 1.8
To musi być fajne szkło... :wink:

Reklama

Fatman73 
Bywalec

Dzięki, już poprawiłem (palec mi się omsknął, to przez tą potworną dietę ;-) ).

rad79 
Nowy

Fatman73 napisał/a:
Tylko przed zakupem sprawdź (oczywiście jak masz możliwość) czy AF nie robi problemów na większą odległość.

Mozliwos taka bedzie jak cos to oddam :) Tylko jakiego typu problemy ? (warczy ?) :) Czytalem o tym aparacie (d7000) ale nikt nie pisal o problemach z AF. Chociaz moze nie znalazlem nic ehh.

Ok dzieki, bo bede musial kawalek po niego podjechac nie wszedzie sa. Wiec bym sie wkurzyl jakbym mial wracac po wyjeciu aparatu z pudelka do sklepu...

No tak znalazlem twoj tescik Fatman :)

Fatman73 
Bywalec

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Problem z AF w niektórych sztukach D7000 polega na tym, że przy większej odległości od fotografowanego obiektu, aparat nie trafia z ostrością tam gdzie powinien. Najczęściej dostajemy spory BF. Korekcja w body nic nie daje, bo jednego dnia niby pomaga ustawienie na -20, a już kolejnego (lub po mniejszym czasie), trzeba ustawiać np -5.

Tu masz przykład -BF na około 1m:

Istotne jest też to, że na niedużą odległość, czyli około 2m aparat/szkło trafia wręcz idealnie.

Na forum DPR, też sporo o tym pisali/piszą.

rad79 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011   

Fatman przerobilem caly watek (!!!) na nikoniarze.pl Teraz dokladnie widze o co chodzi. Wiec poczekam z zakupem okolo 2-3 miesiace. Przypuszczam ze bedzie wiadomo wiecej. Max do poczatku kwietnia, poczatek licze tak do 12 kazdego miesiaca... W kwietniu zmykam na Malte na 10 dni i chce miec sprzecik ze soba juz. Jak to czytalem to juz siedzialem skwaszony myslac ze moze jednak d300s... W sumie pewnie nie wykorzystam mozliwosci i jednego i drugiego ale lubie miec fajny sprzet. Dla lepszego samopoczucia nawet :) ) I nie przeszkadza mi jak bedzie lezal tydzien nie uzywany i czekal na weekend. :) Dzieki za odpowiedzi.
Teraz szukam dodatkowo statyw. Maly po zlozeniu i lekki moze byc karbon... byle nie(kosmicznie powyzej 700PLN) drogi. Wiem nie ten temat. Zaraz cos znajde odpowiedniego. :) I jeszcze zeby mial niskie minimum wysokosci nie za wysokie.... Ale zdanie :)

bodzio239 
Bywalec

Wysłany: Nie 23 Sty, 2011   

rad79 napisał/a:
Fatman przerobilem caly watek (!!!) na nikoniarze.pl Teraz dokladnie widze o co chodzi. Wiec poczekam z zakupem okolo 2-3 miesiace. Przypuszczam ze bedzie wiadomo wiecej. Max do poczatku kwietnia, poczatek licze tak do 12 kazdego miesiaca... W kwietniu zmykam na Malte na 10 dni i chce miec sprzecik ze soba juz. Jak to czytalem to juz siedzialem skwaszony myslac ze moze jednak d300s... W sumie pewnie nie wykorzystam mozliwosci i jednego i drugiego ale lubie miec fajny sprzet. Dla lepszego samopoczucia nawet :) ) I nie przeszkadza mi jak bedzie lezal tydzien nie uzywany i czekal na weekend. :) Dzieki za odpowiedzi.
Teraz szukam dodatkowo statyw. Maly po zlozeniu i lekki moze byc karbon... byle nie(kosmicznie powyzej 700PLN) drogi. Wiem nie ten temat. Zaraz cos znajde odpowiedniego. :) I jeszcze zeby mial niskie minimum wysokosci nie za wysokie.... Ale zdanie :)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ja również śledziłem ten wątek od początku i śledzę nadal chociaż z mniejszym już zainteresowaniem , a to z powodu ,iż nie wytrzymałem i nabyłem aparat . Na razie nie mam obiektywu więc nie wiem jaka sztuka mi się dostała. Wygląda na to że problem z tym modelem to już nie kwestia pojedynczych egzemplarzy lecz ewidentna wpadka producenta , który nabrał wody w usta i zachowuje się tak jakby o niczym nie wiedział i nie chciał wiedzieć. Czyżby przypadki opisywane dość licznie na renomowanych forach fotograficznych polskich , europejskich i nie tylko , nie zostały zauważone , tak aby firma łaskawie raczyła zająć oficjalne stanowisko w tej sprawie . No chyba , że wszystkie te przypadki opisywane na forach to wytwór chorej wyobraźni niezadowolonych użytkowników co potwierdzały by słowa jakie raczył do mnie skierować Szanowny Pan Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon na zadane prze zemnie pytanie :

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu lustrzanki D7000 lecz moje zamiary skutecznie ostudziły liczne doniesienia użytkowników o wadliwie działającym AF , które pojawiają się w internecie na forach fotograficznych polskich i zagranicznych . Natomiast nie widzę żadnej reakcji ze strony Nikona i tak sobie myślę , czy możliwe, że problem jest wytworem chorej wyobraźni tak licznej liczby użytkowników , czy po prostu sygnały te nie dochodzą do firmy i stąd brak reakcji? Proszę napisać czy Państwu coś wiadomo na ten temat czy może, też nie dochodzą do Was sygnały o tym problemie.

tutaj odpowiedź;

Szanowny Panie Bogdanie,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie D7000.

Otrzymaliśmy zgłoszenie o problemie AF w D7000 ale ani jedno z nadesłanych zdjęć nie potwierdziło jakichkolwiek problemów z poprawnym ustawieniem ostrości przez aparat.

Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych.

Pozdrawiam serdecznie

Roman Olczak

I jeszcze moja odpowiedź :

Szanowny Panie Romanie Olczak .

Wysoko sobie cenię Pańskie niebywałe poczucie humoru oraz umiejętność przedstawienia i marginalizacji problemu o, którym raczył Pan łaskawie napisać co zresztą ubawiło Nas (mnie i wielu innych ) do łez i tu cytuję Pańskie słowa : Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych. Pozdrawiam Bogdan Homka.
I tu nasza korespondencja się urywa.

Co będzie dalej zobaczymy . Pozdrawiam

komor 
Moderator

bodzio239, ale pamiętasz o starej internetowej zasadzie, że stu niezadowolonych zrobi na forum większy ruch niż sto tysięcy zadowolonych, którzy nigdy nie wejdą na forum, bo im po prostu działa? Przydałyby się jakieś bardziej miarodajne dane, ot jakiś przeciek od znajomego serwisanta czy sprzedawcy, który wie ile sprzedał, a ile osób wróciło z reklamacją działania AF. Bo tak to sobie możemy pisać…

rad79 
Nowy

komor napisał/a:
bodzio239, ale pamiętasz o starej internetowej zasadzie, że stu niezadowolonych zrobi na forum większy ruch niż sto tysięcy zadowolonych, którzy nigdy nie wejdą na forum, bo im po prostu działa? Przydałyby się jakieś bardziej miarodajne dane, ot jakiś przeciek od znajomego serwisanta czy sprzedawcy, który wie ile sprzedał, a ile osób wróciło z reklamacją działania AF. Bo tak to sobie możemy pisać…

Komor jest w tym duza czesc racji, ale czy kupilbys na zywiol aparat z ktorym sporo zamieszania na roznych forach internetowych ? Mysle bardziej pewne jest wstrzymanie sie i zobaczenie jak sie sytuacja rozwinie. Fajna zasada jak sam nie zmieniasz sprzetu.

Fatman73 
Bywalec

bodzio239 napisał/a:
Otrzymaliśmy zgłoszenie o problemie AF w D7000 ale ani jedno z nadesłanych zdjęć nie potwierdziło jakichkolwiek problemów z poprawnym ustawieniem ostrości przez aparat.

Prawdopodobnie chodzi o subiektywne odczucie klientów przy porównaniu z innymi modelami lustrzanek cyfrowych.

Pozdrawiam serdecznie

Roman Olczak

;-)

Poniżej zdjęcie, które dałem wyżej, z tym że teraz w pełnej rozdzielczości:

http://img593.imageshack....188/dsc4276.jpg

Moje subiektywne odczucie przy porównaniu z innym lustrzankami ( :) ): auć..... pudło (na wszelki wypadek napiszę, że nie chciałem zrobić zdjęcia krzaczorom uschniętego łopianu, tylko mojej szanownej małżonce).

O ile nie skasowałem RAWów to powinienem mieć około 10 fot pod rząd, gdzie subiektywnie odczuwając, bolą mnie oczy.
Osobiście znam już kilka przypadków gdzie problem z D7000 jest taki jak w mojej puszce. W 100% potwierdzone.
I chyba dwa przypadki (co do jednego nie mam 100% pewności), gdzie wszystko jest ok i pucha dowolnym szkłem trafia tam gdzie powinna (to znaczy trafia na tyle dobrze jak jej starsi bracia np. D90).
Teoretycznie w następnym tygodniu mój D7000 wróci z serwisu.........

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Fatman73 napisał/a:
Teoretycznie w następnym tygodniu mój D7000 wróci z serwisu.........
Tego STRASZNEGO SERWISU? Nie bałeś się wysyłać aparatu?... :razz:

Fatman73 
Bywalec

Dla mnie przygoda ważniejsza jest niż głowa na karku ;-)

A tak serio to cholera wie, do którego serwisu poszedł -do naszego czy do naszych miłujących pokój sąsiadów zza Odry (tak się złożyło, że można było tu i tu, pozostawiłem wybór osobie, która ma w tym zakresie o wiele większą wiedzę niż ja ;-) ).

bodzio239 
Bywalec

Być może wyrażę się mało elegancko, ale myślę ,że moja metryka dużego chłopca mnie do tego upoważnia więc powiem :" tak długo będą nas dymać jak długo im na to pozwolimy". A zmieni się to ,dopiero wtedy jak zastosujemy staropolską zasadę "kupą mości Panowie bo w kupie siła". Nic dodać nic ująć. Niekiedy z poczucia bezsilności człowiek musi sobie ulżyć trochę więc nie bierzcie mi tego za złe.

rad79 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Mar, 2011   

Od kilku godzin jestem posiadaczem d7000. Generalnie po przesiadce z d60 jeszcze nie ogarniam... A jutro pobawie sie troszke. Mam nadzieje ze sie nie bedzie gryzl Tamron 17-50 z D7000... Pierwsze wrazenia bardzo pozytywnie. :) Jak zawsze jak cos nowego.

Jazzzu 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

Wystraszyliście mnie tym AF. Przecież ja za 2-3 tygodnie kupuję D7000!
Wcześniej bad/hot piksele, teraz AF... co jest grane???

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 09 Mar, 2011   

Jazzzu napisał/a:
Wcześniej bad/hot piksele, teraz AF... co jest grane???
Nic.. A co ma być? :shock:

Odpowiedz do tematu