Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 Testował ktoś? Sigma 120-300 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM
Witam
Szukam jaśniejszej alternatywy do Canona 100-400L. Ta sigma z TC 2.0x daję świetny zakres 240-600 z ciągle zadowalającym światłem f/5,6.
Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o powyższym obiektywie. Trudno zaufać opinii producenta, która brzmi pokrótce tak:
"W stosunku do poprzednika, Sigma 120-300 mm f/2.8 EX DG OS HSM przeszła kilka zmian. Między innymi mowa tutaj o soczewkach SLD i FLD, mających korygować aberrację chromatyczną, oraz o specjalnych powłokach, których zadaniem jest redukcja efektu flary i "ducha". Jak deklaruje producent, jakość zdjęć wykonanych tym obiektywem ma być zbliżona do fotografii wykonanych przy użyciu szkła stałoogniskowego."
Czy ktoś może się ustosunkować do tego tekstu?
Jak się sprawuje się OS, czy w stosunku do poprzednika poprawiła się jakość przy pełnej dziurze.
Ja czekam na targi foto w Łodzi. Jak tylko tam będzie to porwę ją na jakąś godzinkę na warunki polowe. Obiektyw jest w moim zainteresowaniu już od kilku lat. Sprawdzałem starą wersję i brakowało mi w zasadzie tylko stabilizacji. Jeżeli nowe szkło będzie minimalnie lepsze od starego a stabilizacja będzie na poziomie minimum 2EV (na cztery nie liczę bo sigma tego jeszcze długo nie będzie potrafiła zrobić) to jego zakup jest mocno prawdopodobny. Jest tylko kwestia TC. Czy nowe TC Canona będą pasować? Bo TC Sigma ma słabiusieńkie niestety.
To i tak tanio. Bo wychodzi taniej niż stara wersja, która przed premierą nowej kosztowała 11-12 tys zł.
Zapisujesz gdzies te stare ceny ? Dla mnie to i tak drogo. A to ze wychodzi taniej niz poprzedniczka to marne pocieszenie skoro i tak kasy brak. Czlowiek chcialby miec wszystko
A spodziewałeś się że szkło o takim zakresie i świetle, ze stabilizacją i ultradźwiękami będzie kosztować 2 tys ?
Ja strzelałem w 15tys, więc jest całkiem dobrze.
pietro69 [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Cze, 2012 sima 120-300 co wy na to
moze troche mecze swoja dociekliwoscia ale ostatnio znajomy zaciekawil mnie takim obiektywem jak sigma 120-300 2,8 apo ex cos tam cos tam chodzi mi o ten nowszy model bo wiem ze sa dwa
ciekaw jestem opini ludzi ktorzy to maja bo powiem ze cenowo to spora konkurencja dla canona a ciekawe jak to wyglada optycznie i praktycznie
acha zwroccie uwage ze jestem amatorem i poprostu jakies wykresy i tabele malo mi mowia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,91 sekundy. Zapytań do SQL: 13