Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 Dylemat 35 mm - Canon czy Zeiss
Chciałbym moją sigmę 50 1.4 ex dg wymienić na obiektyw o ogniskowej 35 mm, gdyż jest dla mnie trochę za wąska. Proszę doradźcie mi na który obiektyw się zdecydować, czy na Canona EF 35 mm f/1.4L USM, czy też na Zeissa Distagon T* 35 mm f/1.4 ZE. Czytam i przeglądam różne materiały na ten temat i przyznam się, że nie wiem na który się zdecydować. Canon to obiektyw dedykowany i L-ka, a Zeiss to renoma i wspaniała plastyka http://www.flickr.com/pho...57608349044826/ zdjęcia cudo, taką fotografię uwielbiam. Może macie jeszcze jakąś inną propozycję. Cena nie jest najważniejsza, w tej chwili dla mnie liczy się tylko jakość optyki. Body jak w podpisie
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 12 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zdjecia, ktore pokazujesz to inne szklo niz to, ktore chcesz kupic.
Po drugie bedzie roznica wynikajaca z matrycy - takich rozpapranych zdjec nie uzyskasz.
Moim zdaniem jestes bardziej zauroczony obrobka zdjec i ich efekciarstwem niz aktualna przewaga optyczna 35/1.4 Contaxa. Wtedy lepiej kupic jednak Lke.
No i pytanie czy chcesz posługiwać się szkłem bez autofokusa, w przypadku Zeissa, bo to też jedna z podstawowych różnic między 35L a Zeissem. Liczysz się z wymianą matówki w 7D? Wymiana matówki na dedykowaną do manualnego ostrzenia oznacza widoczny spadek jasności wizjera po podpięciu 24-105L które masz w stopce, no i Sigmy 10-20.
No i pytanie czy chcesz posługiwać się szkłem bez autofokusa, w przypadku Zeissa, bo to też jedna z podstawowych różnic między 35L a Zeissem. Liczysz się z wymianą matówki w 7D? Wymiana matówki na dedykowaną do manualnego ostrzenia oznacza widoczny spadek jasności wizjera po podpięciu 24-105L które masz w stopce, no i Sigmy 10-20.
Najczęściej używam sigmy 50 1.4 ex dg, ale tak jak napisałem poprzednio jest dla mnie trochę zbyt wąska. Z reguły wyłączam AF i ostrzę ręcznie. 7D ma duży i jasny wizjer, a dodatkowo dołożyłem do niego konwerter na wizjer: http://www.systembank.pl/produkt,939,2074.html i z ostrzeniem nie mam problemów nawet w nędznych warunkach. Niżej macie kilka moich fotek:
Ależ nie trzeba matówki wymieniać. Można się zdać na potwierdzenie ostrości, działa wyśmienicie.
Problem w tym, że 35/1.4 Zeissa chyba nie jest jeszcze dostępny. Ja w każdym razie nie widziałem, testów również. Ja bym brał Zeissa jeśli konto pozwala.
Ależ nie trzeba matówki wymieniać. Można się zdać na potwierdzenie ostrości, działa wyśmienicie.
Problem w tym, że 35/1.4 Zeissa chyba nie jest jeszcze dostępny. Ja w każdym razie nie widziałem, testów również. Ja bym brał Zeissa jeśli konto pozwala.
No, czyli jeszcze nie mam takiej sklerozy. 35/2 ma świetne recenzje, więc ten pewnie będzie jeszcze lepszy. Ja osobiście pewnie kupię 28/2 do kompletu z 50/1.4
No, czyli jeszcze nie mam takiej sklerozy. 35/2 ma świetne recenzje, więc ten pewnie będzie jeszcze lepszy. Ja osobiście pewnie kupię 28/2 do kompletu z 50/1.4
Rozumiem, że piszesz o tym obiektywie Zeiss Normal 50mm f/1.4 ZE Planar T*, jeżeli tak to proszę wklej coś dla przykładu
20.jpg
Plik ściągnięto 7276 raz(y) 40,45 KB
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011
Jestem tego samego zdania co AM, po pierwsze inna matryca a po drugie obróbka.
W tym przypadku ta "plastyka" to CS4, widzę że fotografia o tytule : """"" -to już tak czaruje, że nie jeden się nabrał
...a tak blizej tematu, to czemu nie zeiss, zresztą odnoszę wrażenie, że to i tak nie ma znaczenia, bo chyba jesteś na niego napalony jak szczerbaty na suchary
Twoje obiekty jak widać na fotografiach nie uciekają a życie jest od tego żeby sobie sprawiać przyjemności
...a tak blizej tematu, to czemu nie zeiss, zresztą odnoszę wrażenie, że to i tak nie ma znaczenia, bo chyba jesteś na niego napalony jak szczerbaty na suchary
Twoje obiekty jak widać na fotografiach nie uciekają a życie jest od tego żeby sobie sprawiać przyjemności
Po prostu jeżeli mam już wydać jakieś pieniądze, to chciałbym kupić jak najlepszy sprzęt Na dzisiaj i canon mnie kusi i ten zeiss
jeżeli mam już wydać jakieś pieniądze, to chciałbym kupić jak najlepszy sprzęt Na dzisiaj i canon mnie kusi i ten zeiss
Canon jest dobry, zeiss zapewne też
Obecnie chyba niestety nikt nie rozwiąże twojego dylematu, skoro zeissa nikt jeszcze nie miał możliwości mieć.Na podstawie zdjęc z flickr.com racjonalnej decyzji podjąć się nie da.Jesli jest tak jak napisał kozidron, to bierz zeissa.
Tu np. wydaje się już być:
http://fotozakupy.pl/obie...mm-f-1-4,14068s
Chętnie zapoznam się z twoimi wrażeniami
Hm... Czyli nadal trzeba się zdawać na punkty AF, a mając matówkę „manualną” po prostu ostrzę gdzie chcę, przy okazji mam zresztą niezafałszowaną GO. Pewnie jedno i drugie ma swoje zady i walety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 18