Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zamiana 1000d na 50d
Autor Wiadomość
heet81 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

elo wszystkim. nie bedę otwierał nowego tematu bo również chcę zamienić 1000D na jakiąś inną puszkę.
jestem początkującym i dopadła mnie gorączka :mrgreen:
zastanawiam się nad 50D ale i myślałem nad 7D, a i 5dmk2 mi przez myśl przeszło ale czytam te testy i jakoś nie mam pojęcia jednak co by było najlepszym rozwiązaniem.
Nie jestem reporterem xD
Lubie pstrykać na dworze, chmurki xD niebo, przyrodę, w lesie, wode, (pol filter b+w mrc kupiłem)a i szarych ludzi. Szklo jakies kupiłem 70-200l usm f/4.
ale i na jakiejs imprezce jak bedzie kiepskie oswietlenie to bym chcial uwiecznic jakies ciekawe momenty, lampke mam ex 580ii ale jeszcze jakies szkiełko by sie do tego zdało
thx i pozdrawiam

Reklama

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

heet81 napisał/a:
...zastanawiam się nad 50D ale i myślałem nad 7D, a i 5dmk2 mi przez myśl przeszło...

A ja proponuję coś pomiędzy 50D i 7D czyli...
...60D :)
Jest już na forum kilku użytkowników tego aparatu a ja sam za kilka dni też dokonam zmiany na ten model... :)

ophiuchus 
Optyczny

A ja zaproponuję jednak 5D ;) Jeśli kolega nie potrzebuje super szybkiego AF, większość fot które robi to familia i jak to ujął - widoczki i takie tam, a ma kasę na piątkę, to myślę, że nie pożałowałby ani trochę :] heet81, kup 5D z 24-105 albo jeśli Cię stać 24-70 i będzie pan zadowolony.

kozidron
[Usunięty]

heet81, a jaki jest konkretnie budżet i masz coś szerokiego na ef ?

heet81 
Nowy

budzet to powiedzmy do10k zl

ophiuchus 
Optyczny

No to pytanie jakie masz obiektywy, jakimi ogniskowymi lubisz fotografować i czy zamierzasz mocno inwestować potem w sprzęt? Za tę kasę można kupić 7D, porządny obiektyw standardowy i zostanie jeszcze sporo na dodatkowe szpeje, lub jakąś jasną stałkę średniej klasy albo można kupić 60D i dwa porządne obiektywy, (np 10-22 i 17-55) wtedy na drobnicę zostanie trochę mniej. Z tych aparatów 7D ma najlepszy AF, tryb seryjny i obudowę, 60D najlepiej filmuje, ma uchylny ekran, przyzwoity tryb seryjny i matrycę taką jak siódemka, a 5D ma po prostu matrycę wielkości klatki filmu 135. I też kręci filmy :D Trudny wybór ;) No i jeszcze z tych trzech puszek 60D nie ma wbudowanej opcji korekcji AF w obiektywach co może się przydać ewentualnie.

heet81 
Nowy

jak pisałem, jestem początkującym. Narazie posiadam mało sprzętu.
c1000d + efs 18-55, ten 70-200L f/4 usm, wiecej szkiełek narazie nie posiadam.
filmow jeszcze nie nagrywałem nigdy bo ciężko na 1000d :lol:
czy zamieżam później inwestować w sprzęt ??? TAK. juz raczej w wolniejszym tępie ale tak.
padło pytanie na jakich ogniskowych lubie pstrykać. Do niedawna miałem tylko c1000d z kitowym szkłem czyli jechałem na szerokości ale spodobało mi sie moje nowe szkło i już je kocham.
Nacztałem się o technikach, trickach i bajerach w dziedzinie łapania światła ale z tą teorią to róznie bywa. Dlatego chcę pożądną puche z fajnym szkłem, mieć różne możliwości i nie być zbytnio ograniczonym.

ophiuchus 
Optyczny

heet81, właśnie myślę co zaproponować, bo w sumie to można by cokolwiek :D Chcesz teraz kupić sam korpus, czy może z jakimś jeszcze obiektywem? Skoro w okolicach standardowych ogniskowych masz tylko kita, to może warto by było wziąć coś jaśniejszego? W kontekście imprez to chyba takim w miarę rozsądnym wyborem byłby 7D i obiektyw 17-55 f/2.8 Canona - koszt takiego zakupu to około 8000 zł. Ewentualnie zamiast 7D weź 60D, myślę że też da radę. Jeśli zaś chcesz nieco się pouczyć to zainteresuj się jakimś jasnym stałoogniskowym obiektywem w okolicach 30 mm, np Canonem 28 f1.8 lub Sigmą 30mm F/1.4. Z 60D dałbyś około 5000 zł. Wtedy dostaniesz zestaw przypominający funkcjonalnością Praktiki z jasnymi pięćdziesiątkami sprzed 30 lat. Wbrew pozorom bardzo przyjemna i pouczająca forma fotografowania :]

heet81 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011   

60d jakos mi nie pasi, sam nie wiem dlaczego.
te jasne szkiełka będę musiał przestudiować bo na 1raz nie kupie all :lol:
do tej pory nikt nie wspomnial nawet o 50d, ktora tez wymienilem, aż tak z nia źle ?
zawsze to mozna by było więcej szkiełek kupić. Taka 50D kosztuje kolo 3,3k(body) tak??
a możliwości ma duże czy raczej lipa ? dylemat :mrgreen:
50d + kupa szkła
7d + szkło, ale tak ładnie w łapie leżała
5dmk2 bez niczego prawie :roll:

Usjwo 
Optyczny

heet81 napisał/a:

do tej pory nikt nie wspomnial nawet o 50d, ktora tez wymienilem, aż tak z nia źle ?

Chyba juz jest malo niedostepny

heet81 napisał/a:

50d + kupa szkła
7d + szkło, ale tak ładnie w łapie leżała
5dmk2 bez niczego prawie :roll:

Jezeli w niedalekiej przyszlosci bylaby szansa na przyplyw gotowki, to bralbym 5dmk2 (w kicie pewnie jest obiektyw nie taki zly), jezeli nie to 7D.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

24-105L dawany w zestawie z 5d mark II to faktycznie 'nie taki zły' obiektyw. A nawet całkiem dobry. Da się wyrwać za 10 500 i sporo można takim zestawem "obrobić".

Arek.ch 
Nowy

co powiecie o sigmie 70-200 f2.8 HSM II? Moge ja miec nowa za 1800zl.Jest duzo lepsza od 50-150ß

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Za 1800 grzech nie wziąć, o ile optycznie nic jej nie dolega.

Arek.ch 
Nowy

tego to niewiem ale kupuje ze sklepu (saturn) z pelna gwarancja.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   

Więc raczej nie ma się o co martwić. Za tą cenę to okazja.

Odpowiedz do tematu