Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 Canon 17-55 f2.8 Opinie uzytkowników ?
Witam
Mam w planach zakup obiektywu canon 17-55 f2.8 na necie jest kilka testów tego obiektywu itd ale chciałbym sie zapoznać z opinią ludzi posiadających/pracujących na tymże obiektywie
Mam 50D i chciałbym dobrać obiektywy pod fotografie ślubną
Jaka jest wasza opinia co do tego szkiełka?
Choć tego szkiełka nigdy nie posiadałem to kilka ślubów wraz z nim zrobiłem. Zarówno na 50D jak i na 7D. Mogę napisać tylko jedno. Jeżeli masz 50D to do tego aparatu za te pieniądze niczego lepszego nie kupisz. Do ślubów oczywiście. To szkło jest szybkie, celne, ostre, generalnie naprawdę solidne i warte polecenia.
Jedyne co może zniechęcać to perspektywa uszkodzenia taśmy od IS. Dosyć powszechna przypadłość przy intensywnym użytkowaniu. Mnie się nie zdarzyło jeszcze, ale koszt wymiany ok. 700zł. Z drugiej strony przy zarobkowej fotografii trzeba się liczyć ze zużyciem sprzętu.
Jeżeli masz 50D to do tego aparatu za te pieniądze niczego lepszego nie kupisz. Do ślubów oczywiście.
Mam go ponad dwa lata.Jest to najczęściej używany przeze mnie obiektyw z 50D.Jak dotąd taśma IS się trzyma i żadnych kłopotów z nim nie miałem.Jako jego posiadacz, podpisuję sie pod powyzej przytoczona opinią MM .
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011
a ja, się generalnie zgadzam z wszystkim (uzywałem z 40D/400D/50D), dodam tylko że na mnie takiego wrażenia solidności jak na MM nie zrobiło
Użytkuję 2 lata, właśnie z 50D. Ślubów żadnych nie robiłem i nie robię ale sam ślub bym z tym szkłem wziął
Kapitalnie ostre i choć bez czerwonego paska to obok 10-22 to najczęściej używane przeze mie szkło. Na pewno warte każdej wydanej na niego złotówki.
Obudowa nie warta tej ceny - tubus sam się wysuwał w doł.
Obudowa nie jest rewelacyjna, ale żeby tubus sam się wysuwał? - Pierwsze słyszę. Dla mnie to bardzo dobry optycznie, uniwersalny zoom. Ślub fotografowałem tylko raz i trochę za słabo naświetliłem kadry, ale sam obiektyw spisał się bardzo dobrze. Osobiście polecam.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011
piotr_u. napisał/a:
Obudowa nie jest rewelacyjna, ale żeby tubus sam się wysuwał? - Pierwsze słyszę.
piotr_u., jedno nie przeszkadza drugiemu, u mnie też się wysuwał (ale nie do końca, nie wiem jak u Pawła_G) a był odrobinę ostrzejszy od starej wersji tamrona 17-50/2.8
Paweł_G napisał/a:
Nie wart tych pieniedzy - lepiej kupić od razu 16-35L.
no tak- tak jest najlepiej, tylko że wiadomo o co chodzi
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 Re: Canon 17-55 f2.8 Opinie uzytkowników ?
Pozwolę sobie, jako były posiadacz tego szkła, dorzucić moje trzy grosze: zalety - stabilizacja, ostrość i kontrast obrazu, światło; wady - paskudne flary i duchy pod światło, jak dla mnie - brzydki bokeh. Używałem z 500D i był to mój ulubiony obiektyw do czasu zakupu 24/1.4 L. Ostatni raz pstrykałem nim na ślubie we wrześniu ubiegłego roku i sprawdził się znakomicie. Mój egzemplarz miał dosyć ciężko obracający się pierścień zmiany ogniskowej: zaraz po ruszeniu z 17mm do przodu czuć było opór; cofając go z powrotem przy 17mm jakby zaskakiwał. Obiektyw zasysa kurz, chociaż dopóki nie wpadnie coś większego, drobinek kurzu nie będzie widać na zdjęciu.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Mar, 2011
hereyoufindme napisał/a:
paskudne flary i duchy pod światło, jak dla mnie - brzydki bokeh. Używałem z 500D i był to mój ulubiony obiektyw do czasu zakupu 24/1.4 L.
No dobra ale nie ma co porównywać bokehu stałki z zoomem - to juz absurd jakiś, to jakby mieć pretensje że wanem nie da się przewieźć 5 ton żwiru a starym starem dało radę.
Obudowa nie jest rewelacyjna, ale żeby tubus sam się wysuwał? - Pierwsze słyszę.
Porób nim intensywnie zdjęcia to zobaczysz jak sam będzie leciał na dół. Nie warto kupować tego szkła na śluby bo jest za słabe mechanicznie do tego celu. Oczywiście ślub to nie reporterka w Afganistanie ale ten obiektym nie wytrzymuje i takiego użytkowania. Oczywiście mówię tu o robieniu ślubów i ciąłej zmianie szkieł bo jako szkło czały czas zapięte na body z lampą w ryj jak najbardziej się nada. Nie wspominał nawet o ilości syfu jakie to szkło zasysa do wnętrza.
No dobra ale nie ma co porównywać bokehu stałki z zoomem - to juz absurd jakiś, to jakby mieć pretensje że wanem nie da się przewieźć 5 ton żwiru a starym starem dało radę.
A gdzie widziałeś moje porównanie bokeh zooma do stałki? Jaki wan? Jaki żwir? Są zoomy, które mają całkiem apetyczny bokeh, np. 70-200/4 IS i takie które mają fatalny, np. 70-300/4.5-5.6 DO. Paskudny bokeh, jak się już tak czepiasz, miała np. 50/1.0 L: http://www.wlcastleman.co...h/50LM_01.0.jpg
Do zdjęć we wnętrzu kościoła 17-55/2.8 był niezastąpiony, ale portrety plenerowe, właśnie ze wzgledu na bokeh, po prostu mi się nie podobały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,87 sekundy. Zapytań do SQL: 13