Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
chyba dorabiacie sobie filozofie po pierwsze nikt nikomu nie broni polecac Canona, po drugie wiekszosc pytan o korpusy tyczy sie polki EL a tam Nikon ma potezna bron w postaci 18-105mm, ktory w odroznieniu od jego odpowiednika u Canona nie winduje ceny zestawu do prawie 3k w komplecie z 500d i juz ponad 3k z 550d. a wiadomo jak poczatkujacy cenia sobie uniwersalnosc pierwszego zakupionego obiektywu
jaad75, ale co polecić osobie, która chce dobry aparat, obiektyw ze stabilizacją do krajobrazów, portretu i makro w jednym a wszystko w cenie najlepiej do 2000 zł? I to jeszcze bez widocznej perspektywy rozbudowy zestawu.
- nie chodzi mi tu akurat o osobę pytającą w tym wątku, tylko ogólnie o mnogość takich właśnie dylematów, które różnią się między sobą minimalnie budżetem (od 1500 do 3000 zł) albo preferencjami (nie lubię S/C/N/P bo...)
Zawsze można powiedzieć, że najlepsza będzie stałka w zakresie 28-50 mm, bo wszystko można będzie z nią zrobić, ale też doskonale wiemy, że w wielu przypadkach (i to częstych w amatorskich pstrykach) jej użycie będzie po prostu niewygodne.
Jeśli polecać stałki, to niestety ale przynajmniej dwie od razu: szerszą i tele. A do szerokiego kąta to jeśli ktoś lubi, można sobie zostawić kitowego 18-55. Tyle, że pewnie nijak się to nie będzie mieściło w założonym budżecie...
A jak w ogóle z dodatkowym sprzętem ? Obiektywy,filtry,lampa itd. Tańszy sprzęt jest do Canona czy do Nikona ? Sprawdzam sobie ceny na allegro i na różnych stronach,ale szczerze mówiąc na tą chwilę nie wiele mi to mówi,bo nie wiem,który sprzęt jest wart uwagi,a który badziew. Więc może się okazać że np. porównuję cenę obiektywu Canona,który jest w podobnej cenie co Nikon,ale między nimi jest przepaść jeśli chodzi o jakość,o czym ja nie wiem. I może się okazać,że porównuję obiektyw z niższej półki z obiektywem z wyższej półki.
Ale namieszałam
obiektywy zalezy ktore. lampy zdaje sie generalnie sa drozsze u Canona niz u Nikona (SB900 mozna dostac za 1300zl a speedlite 580 za 1500zl, wsrod lamp do makro rowniez zauwazylam przewage u Nikona). filtry nie sa zalezne od systemu. obiektywy marek niezaleznych sa w tych samych cenach dla obu systemow, to samo niesystemowe lampy. dostepnosc podobna
Z filtrów przydatny może być polaryzacyjny (kupujesz na rozmiar obiektywu a nie do konkretnego systemu). Lampa błyskowa jak najbardziej się przyda (ceny między systemami zbliżone). Co do obiektywów... Poczytaj testy tego co Cię interesuje. Raczej nie zdarza się tak, by między obiektywami w podobnej cenie była przepaść jakości optycznej.
Wszystko rozbija się o to czy w obiektywach pozostaniesz na etapie plastykowych popielniczek, średniej klasie, czy klasie wyższej. Im wyższa klasa, tym większe różnice i tym większe ma znaczenie który system wybierzesz.
Który zestaw robi ładniejsze zdjęcia to zależy od tego, kto jest podpięty do danego zestawu
Co do badziewia i brylantów - poczytaj np testy na optycznych, czy na jakimkolwiek portalu, nie sugeruj się wykresami, bo pewnie ci kompletnie nic nie powiedzą, za to oglądaj przykładowe zdjęcia (to przede wszystkim), czytaj podsumowania oraz komentarze pod testami. Jest też spora baza danych, wieksza niż ilość przetestowanych obiektywów, tam też mnóstwo opinii.
Akcesoria? Filtry są takie same do wszystkich aparatów/obiektywów i cena zależy od średnicy obiektywu a nie od jego producenta. Natomiast ceny danego typu filtra są już bardzo zróżnicowane w zależności od producenta filtra; i tak jednak stara zasada się sprawdza i tu, że kupowanie produktów tanich to najczęściej wyrzucone pieniądze. Testy filtrów tak poza tym też są na optycznych, ja kierowałem się nimi przy zakupie np filtrów polaryzacyjnych, z dobrym skutkiem. Pozostałe akcesoria występują bardzo często w wersjach dla canona i nikona, jeśli produkowane są przez niezależnych producentów.
Z jaką ceną trzeba się liczyć jako "dorzutem" do wyjściowej ceny aparatu?
W moim przypadku to:
- filtr polaryzacyjny do kitowego obiektywu, szary, połówkowy szary, polaryzacyjny ok 300 zł, polar był uzywany, a jest z tego zestawu najdroższy; w moim przypadku były to filtry marumi;
- tulipan na obiektyw ok 40 zł, odrazam kupowanie oferowanego na allegro modelu clip-on uniwersalnego bo to tragiczna kaszanka;
- dodatkowe zasilanie aku - cena różna w zależności od producenta aparatu albo ew zamiennika; kupiłem sobie dwa aku po 40 zł i wraz z oryginałem daje mi to olbrzymi zapas, nawet jeśli niefirmowe aku są niekoniecznie genialne;
- statyw velbon sherpa, ok 350 zł z przesyłką
- torba - ok 100 zł, tzw kabura, mocowanie na pasek od spodni i z dodatkowym paskiem, komora na aparat z obiektywem (mieści się lustrzanka amatorska z obiektywem większym niż kitowy - z tamronem 18-50, dwie kieszenie boczne, w których noszę dwie karty, dwa aku, filtry, mocowanie do filtrów cokin, ściereczkę do czyszczenia; Takie rozwiązanie mieści bez problemu wszystko, co mi potrzebne, może niezbyt komfortowo ale jednak, a cała torba wchodzi np do małego rowerowego plecaka
- karta/karty pamięci, powiedzmy 100 zł za sztukę.
- zestaw czyszczący ok 40 zł
Za dodatki wyszło ok 1000 zł, suma ta zmieni się w zależności od potrzeb (statyw/ statyw niepotrzebny, typ potrzebnych filtrów i ich ilość, rodzaj nośnika do transportu aparatu (kabura, torba, plecak), potrzeby co do zapasów energetycznych - ilość aku, pojemność i szybkość karty). Wydana przeze mnie suma objęła jednak wg mnie rzeczy dobre jakościowo, które nie wymagają za jakiś czas wymiany, bo są kiepskiej jakości.
ps. nie proponowałbym początkującemu właścicielowi lustrzanki, chcącemu wydać na sprzęt 2000 zł lampy za nawet "tylko" 1400 zł
Kupiliby byście nowy D5000/500D z kitowym obiektywem czy używaną (gwarancja tylko miesiąc rozruchu, przebieg 9000 ) D80 +Nikkor28-100 ?
Dostałam taką propozycję.
Baku, porownywalam minimalne ceny w sklepach internetowych jakby sie postarac i poszukac na aukcjach to zawsze mozna wylowic okazje, chodzilo tylko i wylacznie o pokazanie ze ceny generalnie sie roznia i na ile (jak widac nie tak wiele choc np wsrod lamp makro to zdecydowanie lepiej wziac full wypas zestaw bezprzewodowy Nikona z mozliwoscia rozbudowy za ~2600 niz Canonowski niebezprzewodowy za 3k, choc to akurat dylemat przed ktorym pewnie nigdy nie stanie). Canon ma za to zdaje sie lepszy wybor przystepnych cenowo staloogniskowych teleobiektywow. wszystko zalezy od tego, jaki rodzaj fotografii sie uprawia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13