Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 17 Maj, 2011
Pentax K-5
Autor Wiadomość
kmj1970
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

Mimo wszystko wolałbym wiedzieć ile badpixeli miało body po wyjsciu z fabryki nawet jeśli już na tym etapie wykonywanie jest mapowanie, aniżeli po wykonywaniu mapowania po raz drugi albo i trzeci (tak na wszelki wypadek) w sklepie. Wolę samodzielnie decydować o ilości akceptowalnych przez moją skromną osobę badpixeli na matrycy i mieć możliwość porównania kilku aparatów pod tym względem, ewentualnie zrezygnować z zakupu.
Uważam że jest to wada niż zaleta. Matryce z badpixelami można reklamować przecież i albo aparat do wymiany albo mapowanie ale za moją zgodą (i świadomą decyzją). Nie lubię być nabijany w butelkę ....

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kmj1970, powiem tak: nie ważne jest ile jest hot/bad pikseli. Ważny jest ich przyrost w czasie ;)

To, że na etapie produkcji ileś wyskoczy - jest całkowicie normalne i nie jest żadnym problemem - w końcu to matryca Bayera więc i tak wszystko się zinterpoluje.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kmj1970 napisał/a:
Uważam że jest to wada niż zaleta.
Chyba sobie jaja robisz... :lol:
Wadą jest że masz taką funkcję w menu? Zapewne software'owa kalibarcja AF, też jest wadą?

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

Wysłany: Pią 18 Mar, 2011   

Cytat:
Uważam że jest to wada niż zaleta. Matryce z badpixelami można reklamować przecież i albo aparat do wymiany albo mapowanie ale za moją zgodą (i świadomą decyzją). Nie lubię być nabijany w butelkę ....

To teraz jeszcze napisz o tej wadzie tym, którzy nie mają w swoich aparatach takiej możliwości. Niech decydują o ilości badpixeli - szczególnie po gwarancji.
Badpixele prędzej czy później wystąpią. Taka technologia.

Ja wolę gdy się pojawią "bady" zadecydować i zmapować.

Osobiście to nie mam nic przeciwko temu, że nawet wołarka mapuje automatycznie.

kmj1970 napisał/a:
Wolę samodzielnie decydować o ilości akceptowalnych przez moją skromną osobę badpixeli na matrycy i mieć możliwość porównania kilku aparatów pod tym względem, ewentualnie zrezygnować z zakupu.

Z zakupu możesz zrezygnować od razu i kupić aparat, który nie ma możliwości mapowania pixeli.

kmj1970 napisał/a:
Testy wyszły nadspodziewanie dobrze - matryca czyściutka i zero deadpixels. Jest jedno ale ... aparat i obiektyw były zapakowane w folię bąbelkową zamkniętą przeźroczystą taśmą samoprzylepną (pudełka tekturowe nie były niczym zabezpieczone/zalepione). Nie jestem pewny czy jest to opakowanie fabryczne czy też wykonane przez pracowników sklepu po uprzednim wyczyszczeniu matrycy funkcją wbudowaną w aparat. I tu jest moje drugie pytanie - jak wygląda oryginalne opakowanie tego aparatu przy zakupie z polskiej dystrybucji?

Teraz dopiero doczytałem, że chodzi o jakąś obsesję :-)

kmj1970
[Usunięty]

O.K. pewnie jestem psychicznie chory...
... to taki kraj w którym sprawy normalne są nienormalne i na odwrót (mimo totalnej krytyki uważam że jeśli płacę w końcu niemałe pieniądze to mam prawo wymagać odpowiedniej jakości towaru i uczciwości sprzedawcy)
pomyliłem forum - przepraszam za zamieszanie jakie spowodowałem i proszę administratora o usunięcie wszystkich moich postów i mojego konta

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

kmj1970 napisał/a:
pomyliłem forum - przepraszam za zamieszanie jakie spowodowałem i proszę administratora o usunięcie wszystkich moich postów i mojego konta
bez przesady ;) to nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy spotkasz sie z odmiennym zdaniem ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kmj1970, zajmujesz się totalnie nieistotną kwestią. Po prostu.
Problemem w tym korpusie nigdy nie były hotypiksele (jak zresztą w żadnym z funkcją mapowania), a raczej początkowo plamy na matrycy i poprawiony ostatnio błąd oprogrogramowania układu AF (został jeszcze mały bug, ale dość trudny do wychwycenia). Zostało jeszcze przepalanie z lampą ustawioną na wprost, które doczeka się pewnie poprawki w następnym firmware.

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

kmj1970 napisał/a:
O.K. pewnie jestem psychicznie chory...
... to taki kraj w którym sprawy normalne są nienormalne i na odwrót (mimo totalnej krytyki uważam że jeśli płacę w końcu niemałe pieniądze to mam prawo wymagać odpowiedniej jakości towaru i uczciwości sprzedawcy)

Myślę, że tak źle nie będzie i zostaniesz...
A co do K-5 to masz naprawdę dobry sprzęt, ja miałem "koraliki" oddałem do sklepu aparat i kupiłem drugi /1145,-€/ do tego o 255,-€ taniej, gdzie mi zamówili nowy wolny od wad i tak jest. Bardzo jestem z tego zadowolony... Czego i Tobie życzę tylko focić...

valdi2000 
Nowy

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011   

Może jestem niepoprawny w swoich marzeniach ale chciałem nieśmiało zapytać kiedy wreszcie pojawi się test K-5? Wydaje mi się (a może się mylę?), że Pentax K-5 zajmuje na tyle poważną pozycję na rynku, że mu się to należy. Prawie wszystkie poważniejsze portale mają taki test za sobą a Optyczne.pl...?
Pozdrawiam :roll:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011   

valdi2000, a do czego potrzebny Ci ten test?

Python28 
Nowy

Wysłany: Czw 05 Maj, 2011   

jaad75 napisał/a:
valdi2000, a do czego potrzebny Ci ten test?

Dla porównania?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Python28 napisał/a:
Dla porównania?
Z jakim aparatem? D7000? 60D? Innym?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Python28 napisał/a:
Dla porównania?
Czego, z czym i po co?

Python28 
Nowy

Z aparatami z tego przedziału cenowego, nie jest to dla mnie jakoś super ważne bo wiem z praktyki że to dobry sprzęt, ale moda na testowanie wszystkiego to czego nie tego?

maput 
Optyczny

znaczy sie potrzebny Ci test tylko po to żeby był ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi