Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W kilku miejscach, linków mi się teraz szukać nie chce. Na pewno na forum nikona sprawa istnieje.
Wypadki mogą chodzić po ludziach. Tak to już ze sprzętem jest, ale jakoś nie słyszałem by to była nagminna sprawa. W każdym razie ten D3100 do którego mam "stały" dostęp (ma go mój brat) takich problemów z 35/1.8DX nie wykazuje.
Flori Litauer napisał/a:
a z wymienionego zestawienia co byśta wzięli?
D90 jest lepszy (przez ergonomię) ale czy potrzebujesz takiej puszki? Jest większa i cięższa... Ma też wbudowany silnik AF, który umożliwi korzystanie ze starszych obiektywów (tych z oznaczeniem AF-D) - i znów pytanie: czy z nich będziesz korzystać?
D5100 pewnie w przeciągu kilku, kilkunastu tygodni się pojawi - ale jako nowość będzie miał "zaporową" cenę. Tym bardziej, że sytuacja w Japonii nie nastraja do optymizmu cenowego Jaki bebechy? Różne ptaszki ćwierkają, że to będzie D3100+ lub D7000- a jak będzie w rzeczywistości się zobaczy...
Moim zdaniem spokojnie możesz brać D3100 z 18-105VR, albo D5000 z 18-105VR.
takie pytania mi przyszły:
1. czy to znaczy że starsza matryca 12mpix lepsza od tej nowej z D3100?
2. kto ma lepszy wizjer D5000 czy D3100?
Ad.1.Nie.
Ad.2.Różnice są w praktyce pomijalne.
IMO istotne różnice między tymi aparatami, to:
D3100 ma lepszej jakości zapis video.
D5000 ma uchylny wyświetlacz LCD, szybszy tryb seryjny i bracketing.
[ Dodano: Nie 20 Mar, 2011 08:21 ]
hijax_pl napisał/a:
D5100 pewnie w przeciągu kilku, kilkunastu tygodni się pojawi - ale jako nowość będzie miał "zaporową" cenę.
Też uważam, że będzie poza zasięgiem podanego budżetu.
hijax_pl napisał/a:
Moim zdaniem spokojnie możesz brać D3100 z 18-105VR, albo D5000 z 18-105VR.
IMO jeśli nie zależy Ci na jakości zapisu video, to lepiej D5000.Czy najpierw z nikkorem 18-105, czy z 35/1,8, to też kwestia preferencji
Jakbym miał brać dla siebie to bym wziął D90, ale ja już mam swoje nawyki, jak nie masz żadnych przyzwyczajeń, to D3100 w pełni Cię zadowoli. Choć cena D90 faktycznie jest baaaaardzo kusząca...
Oj to zależy - moim zdaniem jednak D5000 ma lepszą matrycę...
Co nie oznacza, że D3100 ma kiepską - wręcz przeciwnie
Np. pod względem rozdzielczości?
IMO nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie która jest lepsza.Bo np. pod względem zakresu tonalnego lepsza jest ta w d5000, pod względem rozdzelczości w d3100 ... ale podobnie jak Ty wybrałbym tą z d5000
[ Dodano: Nie 20 Mar, 2011 10:04 ]
maput napisał/a:
Jakbym miał brać dla siebie to bym wziął D
Widocznie "urodziłbyś więcej hajsu" niż Flori Litauer
Ja także postawiłbym na D90. Z podobnych powodów jak maput, ale nie tylko. Przede wszystkim dla pełnej obsługi starszych obiektywów (50/1.8, 85/1.8) ale także górnego LCD, lepszego wizjera, wygodniejszej obsługi i kilku innych drobiazgów.
18-55 pozwoli zacząć robić zdjęć i uczyć się aparatu. Z czasem warto dokupić zestaw niedrogich a dobrych stałek (35, 50, 85) i w zasadzie odłożyć 18-55 do szuflady, lub używać tylko do szerokich ujęć.
18-55 pozwoli zacząć robić zdjęć i uczyć się aparatu. Z czasem warto dokupić zestaw niedrogich a dobrych stałek (35, 50, 85) i w zasadzie odłożyć 18-55 do szuflady
Jednak do momentu dokupienia nastęnego/następnych /obiektywu, pozostanie głownie "uczenie się aparatu" Zestaw d5000+18-105VR da zdecydowanie większe możliwości, niż d90+18-55 bez VR.
No i potuptałam se do MM żeby zrobić im macanke (nikonom się znaczy )
1.D90 - patrzy się przez to super ale ciężki cholernik, a ja grabki mam małe i słabe. A to chyba sie sam wyeliminował skubaniec. Bo niech chce mi się klamota targać który ponadto zajmował będzie mi pół walizki i nawet se ulubionych kapci nie będe mogła zabrać przez niego.
2.D5000 - całkiem całkiem, ale szparka maława i ciemnawa, reszta nie głupia.
3.D3100 - szparka niby taka sama ale jakby jaśniejsza, milszy w dotyku grip, klapka do karty rusza się jakby ją właśnie dorobili sprzedawcy na zapleczu. No ale pono niezłego Holiłóda można nim machnąć i coś chyba mnie to kręci.
Pytanka nowe:
a) czy D5000 zdalnie steruje "lampo"? Bo gdyby, to podajcie jakąś taką dobrą/tanią?
b) czy brak tego całego brakeczegoś to wielka kicha i życie zwichnięte?
c) w mżawce takiej dajmy na to, to można toto (D5000, D31000) wyciągnąć z torby i nic nie syknie, pisknie i dymek wyjdzie?
Fajne ludki tak przy okazji żeście są
łkiem całkiem, ale szparka maława i ciemnawa, reszta nie głupia.
A akumulator był włożony?
Flori Litauer napisał/a:
czy D5000 zdalnie steruje "lampo"?
Nie
Flori Litauer napisał/a:
czy brak tego całego brakeczegoś to wielka kicha i życie zwichnięte?
Bracketing - wg mnie nie jest potrzebny A nawet jak kiedyś będziesz go potrzebować - pewnie już zmienisz korpus na bardziej zaawansowany gdzie ta funkcja już będzie
Flori Litauer napisał/a:
w mżawce takiej dajmy na to, to można toto (D5000, D31000) wyciągnąć z torby i nic nie syknie, pisknie i dymek wyjdzie?
D5000 który mam w lekkim deszczu pracował, D90 tak samo. Mimo, że to nieuszczelnione korpusy od deszczu lekkiego nic się nie dzieje - co innego włożyć pod kran
bez bracketingu mozna zyc ale przy wyborze lepszy korpus czy kapcie to oczywiscie kazdy powaznie myslacy o fotografii (nawet tylko jako hobby) wybierze to pierwsze. mowimy tu o roznicy w wadze zaledwie 60 gramow pomiedzy d90 i d5000 i 165 gramow miedzy d90 i d3100. jest to mniejsza roznica w wadze niz miedzy obiektywami 18-55 i 18-105. to tak jakbys w sklepie kupowala 10dag sera zamiast 30 bo bys sie obawiala, ze siatki do domu nie doniesiesz. proponuje jednak rozwazyc zmiane podejscia do sprawy bo potem moze sie okazac, ze w przyszlosci jedyne obiektywy, ktore bedziesz rozwazala, to beda lekkie plasticzaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10