Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
-A co z tym, że po założeniu do D3100 18-105 ponoć ta jego lampeczka jest bezużyteczna?
-Czy do D3100 są już zamienniki baterii - kiedy, gdzie, po ile?
-Czy taki 35/1.8 (konkretny egz) może np. mieć problem z fokusem w D3100 a w D5000 nie?
-który z nich szybciej i celniej (chodzi o większą liczbę udanych powtórzeń) ostrzy?
-czy z aparatami jest tak, że lepiej kupić taki z sprawdzony a starszej generacji niż takiego technicznego noworodka?
1. Zależy w jakim zakresie. Do tele to już na pewno. Z resztą wbudowanej lampki używa się tylko w sytuacjach awaryjnych: świeci tylko na wprost i niezbyt przyjemnym "twardym" światłem.
2. Nawet jeśli teraz nie ma to tylko kwestia czasu aż się pojawią.
3. Nie sądzę. Nie powinien.
4. W trybie zdjęć różnicy być nie powinno, bo to ten sam układ. D3100 ma bardziej rozbudowany AF w LV.
5. Nie. Nawet jeśli pojawiają się wady, to zwykle są usuwane w ramach gwarancji w akcjach serwisowych.
A co z tym, że po założeniu do D3100 18-105 ponoć ta jego lampeczka jest bezużyteczna?
Nie jest bezużyteczna - po prostu obiekty jest tak duży że wchodzi w snop światła - zwłaszcza gdy jest założona osłona przeciwsłoneczna. Najbardziej uciążliwe jest to gdy odległość ostrzenia jest stosunkowo bliska, a aparat jest na niewielkiej wysokości nad ziemią
Kiedyś popełniłem przykład jaki efekt daje taki cień - by go zintensyfikować aparat po prostu stał na stole:
- 18-105VR z założoną osłoną przeciwsłoneczną http://img5.imageshack.us...lashzoslona.jpg
- bez osłony http://img710.imageshack....shbezoslony.jpg
Jaki to daje efekt widać t
Flori Litauer napisał/a:
Czy taki 35/1.8 (konkretny egz) może np. mieć problem z fokusem w D3100 a w D5000 nie?
To raczej wina puszki niż obiektywu. I jak już wcześniej pisałem - ten D3100, którym raz po raz używam z 35DX nie ma żadnych problemów. Tak samo jak z D5000.
Flori Litauer napisał/a:
który z nich szybciej i celniej (chodzi o większą liczbę udanych powtórzeń) ostrzy?
Jeśli mówisz o 35DX vs 18-105VR to raczej różnic nie ma.
D90 - patrzy się przez to super ale ciężki cholernik, a ja grabki mam małe i słabe. A to chyba sie sam wyeliminował skubaniec. Bo niech chce mi się klamota targać który ponadto zajmował będzie mi pół walizki i nawet se ulubionych kapci nie będe mogła zabrać przez niego.
Hmm, ... musisz to dobrze przemyśleć. Wchodząc w świat lustrzanek powinnaś zdawać sobie sprawę, że nie są to lekkie sprzęty. Sam aparat to pikuś ale obiektywy potrafią ważyć swoje. Im lepszy sprzęt tym cięższy - niestety.
Oczywiście można się ograniczyć do jednego, taniego plastikowego obiektywu ale wtedy Twoja fotografia daleko nie zajdzie.
Niestety coś za coś. Inaczej można pozostać przy kompakcie.
1.D90 - patrzy się przez to super ale ciężki cholernik, a ja grabki mam małe i słabe. A to chyba sie sam wyeliminował skubaniec. Bo niech chce mi się klamota targać który ponadto zajmował będzie mi pół walizki i nawet se ulubionych kapci nie będe mogła zabrać przez niego.
jaad75 napisal:
"Zamierzasz aparat do walizki pakować?..."
Przeciez mozna kapcie w plociennym woreczku zawiesic na szyi albo na ramieniu. Beda moze nawet lzejsze niz najlzeszy zestaw fotoaparat/obiektyw...
A na serio:
moronica bardzo madrze napisala pare postow wstecz. Moze warto jeszcze raz do tego zajrzec...
Oh, BTW, ja pakuje fotoaparat do walizki, szczegolnie jesli biore ze soba dwa.
Ostatnio zmieniony przez Bobby Nie 20 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
No dobra Miglance
zakładając że, primo- nie stać mnie na tak (słusznie) polecany D90, sekundo- na polu bitwy zostały D3100 i D5000 z 18-105vr (z 35/1.8 za pół roku dajmy na to)
Co kurna powinnam kupić !!! Który z nich!
Ankietka. Piszcie który i pacziemu.
Jak zdecydujecie - tak kupię.
Śmiało
Jak dla mnie D5000 i D3100 różnią się tak nieznacznie, że obojętne co weźmiesz. Idź jeszcze raz do sklepu i dokładnie wymacaj. To ważny parametr jest. A jak poprosisz żeby do D5000 wsadzili akumulator, to wizjer będzie równie jasny co w D3100
W tej sytuacji kierowanie się ceną wcale nie będzie takie złe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9