Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G czy Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Autor Wiadomość
wsnap 
Uczestnik

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011   Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G czy Nikkor AF 50 mm f/1.8D

Witam. Postanowiłem wzbogacić swoją mizerną bazę obiektywów i do nikkora 18-105 VR, i Sigmy 70-300 APO dołożyć coś jaśniejszego i "stałego". Stąd pytanie, którego nikkora wybrać z powyższej dwójki? Za 50-tką przemawia cena i większa uniwersalność (portrety, macro), za 35-tką lepsza ostrość. W dodatku przy zakupie 35-tki będą zmuszony zrezygnować z zakupu statywu bądź lampy :cry:
Pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011   

wsnap, jaki masz korpus? 50/1.8 to obiektyw AF-D i nie ze wszystkimi działa autofokus.

Pod względem jakości obrazka powiedziałbym , że i 35/1.8 i 50/1.8 da Ci bardzo dobre kadry. Nie faworyzowałbym 35/1.8

wsnap 
Uczestnik

korpus nikon d80, więc nie powinno być problemu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap, osobiście na DX bardziej pasuje mi 35mm jako uniwersalny obiektyw. Ale 50ka to fajne szkiełko pod portret klasyczny podchodzące. Są tacy co twierdzą, że warto mieć 50kę bo tanie i dobre (albo dobre i tanie.. hm.. nie pamiętam ;) ) Ja w każdym razie mam i 50ke i 35kę :)

Ale skoro piszesz:
wsnap napisał/a:
W dodatku przy zakupie 35-tki będą zmuszony zrezygnować z zakupu statywu bądź lampy
... to zdecydowanie głosowałbym za 50ką...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

W takiej sytuacji 50/1,8D :smile:
Ostatnio zmieniony przez Sunders Nie 20 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

wsnap 
Uczestnik

" Ja w każdym razie mam i 50ke i 35kę :) "

Nic tylko pozazdrościć :grin:
Do 35-tki zniechęca mnie właśnie konieczność zrezygnowania z zakupu nissina 622 II bądź ze statywu (chyba sherpa 600R) - kolejność rezygnowania nieprzypadkowa.
Tak na marginesie: 50-tka to dobre uzupełnienie zestawu nikkor18-105 VR i sigma 70-300?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap napisał/a:
Do 35-tki zniechęca mnie właśnie konieczność zrezygnowania z zakupu nissina 622 II bądź ze statywu (chyba sherpa 600R) - kolejność rezygnowania nieprzypadkowa.
Cos za duża różnica w cenie Ci wychodzi między tymi szkiełkami.. Skąd bierzesz ceny?
wsnap napisał/a:
Tak na marginesie: 50-tka to dobre uzupełnienie zestawu nikkor18-105 VR i sigma 70-300?
Tak samo jak 35ka ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

hm... masz 18-105 - brakuje Ci czego w tym obiektywie? Zdjęć z rozmytym tłem? Zdjęć bez lampy pod wieczór na imprezach domowych? Czy może po prostu chciałeś wbić się w trend, że po kupnie kita pora na 50tkę albo 35tkę?

35/1.8 jest świetnym, uniwersalnym obiektywem, świetnie wychodzą z niego zbliżenia różnych przedmiotów, rozmywając i pozostawiając sporą ilość tła. Do portretów też się nadaje, ale raczej amerykańskich, przez co rozmycie tła jest już nie aż tak spore... no ale da się :] Fajny obiektyw do wszystkiego :]

50/1.8 - bardzo żałuję, że sprzedałem ten obiektyw, może nie był aż tak ostry, jak 35tka, jednakże dawała bardzo ciekawy obrazek, na dodatek do portretów była bardzo fajna... jak tło było 15-20metrów dalej, to było bardzo ładnie rozmyte. W pomieszczeniach trzeba wymyślać, co zrobić, aby objąć 2 postaci - zastąpiłem go Heliosem 81H za 95zł.

no i moim zdaniem rozważ jakiś obiektyw klasy 85/1.8 - tutaj będziesz miał solidną portretówkę, z której zdjęć będziesz pewnie bardzo zachwycony, a dodatkowo nie poczujesz się, jakbyś dublował ogniskowe :)

wsnap 
Uczestnik

hijax Z Alledrogo :grin: różnica 250-300 pln. Ze statywu nie mogę zrezygnować (obecnie to jakiś first, który przy najmniejszym wietrze, lub przy przejeżdżającym autobusie chwieje się strasznie) lampa też by się przydała...a wydać 1100 zamiast 1400 to spora różnica

Mavierk - takiego pytania się obawiałem :mrgreen:
Trend - zdecydowanie nie, nie stać mnie, aby wydać 350-400 pln tylko z tego powodu.
Raczej chciałem sobie podnieść poprzeczkę, zwiększyć wobec siebie wymagania. Z 18-105 jestem bardzo zadowolony, z resztą polecił mi go jeden z naszych szanownych kolegów forumowiczów (podobnie jak sigmę). Wydaje mi się jednakże, że 50-tka to obiektyw klasę lepszy, jeśli chodzi o ostrość i do tego jaśniejszy...
85-tka troszkę przekracza mój budżet
Na marginesie: gdybym miał kupować lampę na imprezy domowe, to wydałbym 180 pln, a nie 500 pln, aczkolwiek zaraz się dowiem, że do wyższych celów powinienem kupić sb-800 :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap, bierz 50/1.8D :)

maput 
Optyczny

Bierz 50.

Bobby 
Rozmowny

wsnap,
hijax_pl dobrze gada...

mavierk,
piszesz: "...W pomieszczeniach trzeba wymyślać, co zrobić, aby objąć 2 postaci...", a koledze polecasz 85-ke (wiedzac ze ma problem z kasa). Czym sie kierujesz? Pod kazdym innym wzgledem chwalisz 50-ke (wychodzi mi ze sprzedales tylko z powodu ktory zacytowalem). Mozesz mi to wyjasnic?

Zaznaczam: nie chce rozpetac jakiejs utarczki. Jestem tylko zwyczajnie ciekaw. Slowo.

wsnap 
Uczestnik

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   

dziękuję za porady i pomoc :) nikkor zostanie jeszcze w tym tygodniu zakupiony, jak coś "ładnego" nim ustrzelę, to wrzucę na galerię (jeszcze nic w niej nie ma....wstyd :oops: ).

Odpowiedz do tematu