Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 BF FF dostosowanie do 2 aparatów Canon a gwarancja.
Koledzy!
Mam pytanie. Jestem posiadaczem Eos 20D i Eos 5 MkII i całego zestawu obiektywów klasy L. Nie mam większych problemów z ostrością z tymi aparatami jednak przy obiektywach bardzo jasnych z f1,4 lub f1,2 jestem w stanie ręcznie bardziej trafić w ostrość. Choć jeszcze się za to nie zabrałem to wiem, że w E5MkII mam możliwość korekcji w aparacie i zapamiętania do 20 obiektywów. Wiem również, że mogę wysłać aparaty do serwisu, póki obiektywy są jeszcze na gwarancji i żądać aby przeprowadzili kalibrację. Czytałem, że najlepsze rezultaty można uzyskać wysyłając lustrzankę razem z obiektywami. Nie wiem tylko jak do tego podejść. Czy powinienem wysłać wszystkie obiektywy na raz z Eos20D aby wszystko ustawili identycznie? Czy wystarczy wysłać te, w których widzę jakiś problem licząc, że nie pogorszy się z tymi z którymi jest idealnie. Czy powinienem zawracać sobie głowę z wysyłką E5mkII i też go wysyłać razem z Eos20D, czyt może dać sobie spokój i liczyć, że drobne korekty przeprowadzę sam w aparacie?
I jeszcze jedno. Jak zabrać się do tego tematu? Gdzie zgłosić ten problem? Czy jest jakiś najlepszy główny serwis Canon, gdzie można zgłosić problem i dostarczyć sprzęt? Czy może mam przywieść sprzęt do sprzedawcy?
Można wysłać wszystko, a można wysłać tylko jedno body z obiektywami. Kalibracja jest dokonywana dla danego body, tylko trzeba to pewnie zaznaczyć przy wysyłce.. Ja osobiście jestem zwolennikiem wysłania wszystkiego na raz żeby mieć już święty spokój..
Sama kalibracja w 5DII (w menu) to się raczej nadaje do kalibracji w różnych warunkach oświetleniowych, a jak obiektyw jest rozjechany to i tak ciągle będzie to trzeba zmieniać w zależności od odległości ostrzenia i kilku innych czynników więc szkoda psuć sobie nerwy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011
MS-Photography napisał/a:
Nie mam większych problemów z ostrością z tymi aparatami jednak przy obiektywach bardzo jasnych z f1,4 lub f1,2 jestem w stanie ręcznie bardziej trafić w ostrość.
a może to kwestia precyzyjnego celowania a moze to kwestia za długiego czasu, ciężko własciwie ocenić, bo z tych paru zdań wynika, że właściwie sam nie jesteś pewien. Za nim cokolwiek wyślesz do serwisu upewnij się co konkretnie jest nie tak i czy problem pojawia się na obu puszkach- miej też na uwadze rozkład GO.
Tak się zastanawiam czy problem rzeczywiście istnieje czy to od czytania forumów
Generalnie w słabych warunkach też potrafię lepiej trafić niż af w puszce ale to jeszcze nie znaczy, że mam bf/ff - przy czym nie twierdze że twoje obserwacje poczynione są w słabych warunkach.
Nim cokolwiek gdzieś wyślesz zorientuj się czy gra jest warta kalibracji.
Nie wierzę żeby wszystko było OK Zawsze można coś dokalibrować. Jeżeli sprzęt jest jeszcze na gwarancji to nie widzę problemu, aby rozwiać swoje wątpliwości.. Po gwarancji trzeba płacić i tu już bym raczej starał się sprecyzować co mi źle ostrzy. Z drugiej strony jak ktoś ma kilka L-ek to chyba potrafi sobie sam wyciągnąć wnioski.. Jeżeli tak nie jest to powinien się ich pozbyć.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Mar, 2011
myslidar napisał/a:
Z drugiej strony jak ktoś ma kilka L-ek to chyba potrafi sobie sam wyciągnąć wnioski.. Jeżeli tak nie jest to powinien się ich pozbyć.
sorry myslidar ale to tak samo celne stwierdzenie, jak to- że jak ktoś ma subaru impreze to potrafi świetnie jeździć (oczywiście nie odnosze tego do autora wątku ).
sorry myslidar ale to tak samo celne stwierdzenie, jak to- że jak ktoś ma subaru impreze to potrafi świetnie jeździć (oczywiście nie odnosze tego do autora wątku ).
Tym bardziej odpowiednie jest to co napisałem na początku. Wysłać i niech się serwis martwi.. Jak stać na zestaw eLek to i na kalibrację się uzbiera w razie czego.
A czy możecie doradzić jak się do tego zabrać? Jaki serwis? Jaka procedura? Czy będzie to zrobione nieodpłatnie, jeśli obiektywy nowe i na gwarancji, a wiadomo, że Eos20D stary. Domyślam się, że tak powinno być, bo skoro np. słyszałem, że Sigma robi kalibrację za free nie patrząc ile lat ma aparat, to tym bardziej powinien Canon skoro jest wszystko od kompletu. O Nowego Eos5MkII nie pytam bo jest nowy.
Czy ktoś już robił takie działania. Jeśli tak to proszę o podpowiedź.
Generalnie kalibruje się szkła do body, więc jak masz szkła na gwarancji to zrobią Ci to za darmo. Ale może być też potrzeba kalibracji body i wtedy już trzeba zapłacić 130 zł, tak samo z każdym szkłem po gwarancji. Sam wysyłam jutro wszystkie graty to będę mógł coś więcej napisać za parę dni.
Ja póki co mam jedno body (5D2) i również spory zestaw obiektywów. U nich wygląda to tak, ze wysyłasz wszystko. Najpierw ustawiają body do "wzorca" (chyba obiektyw 85 1.2 L) a potem obiektywy do body (programowo). Pytałem co jak dokupię drugi korpus i tu w sumie odpowiedz była taka, że trzeba znów wysyłać wszystko. W sumie jest to dziwne bo drogą logicznego myślenia, wystarczyłoby wysłać sam drugi korpus i jego ustawienia do "wzorca" powinno załatwić sprawę. Cóż...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10