Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 25 Mar, 2011
Zmiana 17-40 na 15-85 - czy warto?
Autor Wiadomość
Damaran 
Uczestnik

Wysłany: Pią 25 Mar, 2011   

Baku - cały czas dążę do tego aby nie targać ze sobą 3 obiektywów, więc z pewnością nie będę zapychał dziury kolejnym obiektywem bo nie do tego zmierzam a do tego, akurat tego typu opcja niewiele mi zmieni.

Czy 17-40 potrzebne? Nie jeśli zrekompensuję to np. 15-85 ale stracę Lkę. Mogę je zmienić, jeśli znajdę dowód na to, że jest to zmiana warta zachodu w mojej sytuacji, co więcej warta utraty Lki, która na chwile obecną spełnia moje oczekiwania w 75% czyli nocna fotografia i stałe światło.

Tak 5D i ten obiektyw to z pewnością ciekawa opcja, nie ma to jak pełna klatka, ale finansowo wydaje mi się ta wizja zbyt odległa, czyli ponad 3000 zł do dołożenia nawet jeśli sprzedam obiektyw i aparat.

Przed chwilą rozpatrywałem także opcję 10-22 ale wydaje mi się ten obiektyw zbyt mało użyteczny do moich zastosowań, czyli kolejne szkło do noszenia na okazję.

Niewątpliwie aparat też mnie trochę przytłacza, bo widziałem już testy 17-40 na 60D i są o niebo lepsze niż na 450D. 5D, kurde... używany po gwarancji, cena kusząca ale kosztowne przejście na pełną klatkę, tu 17-40 z pewnością też bym zostawił, szeroki kąt, ymmm.

No nic, dziś mam wolne, urlop zdrowotny, jutro do pracy akurat więc... zarabiam i odkładam.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, zapraszam do dyskusji.

Reklama

komor 
Moderator

Damaran napisał/a:
Niewątpliwie aparat też mnie trochę przytłacza, bo widziałem już testy 17-40 na 60D i są o niebo lepsze niż na 450D.

Nie wiem jaka mogłaby być przyczyna tego, żeby to szkło lepiej się sprawowało na innym korpusie z podobnej gęstości matrycą APS-C. Chyba tylko taka, że masz ze swoją puszką front-focus/back-focus i dlatego zdjęcia są kiepskie.
17-40L może dostać skrzydeł, ale na matrycy FF, na APS-C, ze względu na niezbyt wysoką rozdzielczość, raczej nigdy nie będzie orłem w ostrości.

Damaran 
Uczestnik

No to jeśli to tylko moje widzi mi się, w takim razie nie mam tym bardziej żadnych oporów przed zmiana 17-40 na coś innego. Dopóki nie będę posiadał pełnej klatki, a nic się póki co na to nie zapowiada, nie będę miał możliwości sprawdzenia obiektywu.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
17-40L może dostać skrzydeł, ale na matrycy FF, na APS-C, ze względu na niezbyt wysoką rozdzielczość, raczej nigdy nie będzie orłem w ostrości.
On nie jest orłem ostrości nawet na FF. Dlatego nie jest w mojej torbie. :wink:

Damaran napisał/a:
5D, kurde... używany po gwarancji, cena kusząca ale kosztowne przejście na pełną klatkę
Jeśli sprzedaż też 17-40 to może nie będzie aż tak źle. :smile:
24 mm na FF to jest już dość szeeeeeroko.

Damaran 
Uczestnik

Jestem zwolennikiem nowego sprzętu, ale ok, tu mamy ponad połowę ceny oszczędności a widzę że większość używanych, przynajmniej na allegro nie przekracza 30,000 zdjęć. No ale nowe karty + grip, baterie. No jednak jest trochę do kupienia.

Z testów wynika że 5D też wcale idealny nie jest jeśli chodzi o działanie AF.

Ja to widzę tak, 15-85 zamiast 17-40 + 70-200 jako przedłużenie i mam cały zakres ogniskowej + obiektyw urlopowy, a że nocne ze statywu robię więc światło mnie nie interesuje. Analizując testy, myślę, że jakość zdjęć przewyższa znacząco 17-85 i na moje oko 18-135. Ten ostatni głównie odpycha mnie tym, że pokrywa w połowie zakres 70-200.

Ze względu na fakt, o którym już wspominałem wcześniej, że niebawem pojawi mi się potomek, nagrywanie filmów było też powodem dla którego chciałem zmienić 450D na 60D. Tu na pewno też znajdzie zastosowanie uniwersalny obiektyw.

Chciałbym jednak usłyszeć opinię: czy jakość zdjęć, ostrość, 15-85 jest warte zainwestowania w ten obiektyw?

kozidron
[Usunięty]

Ja tu widzę taki dylemat rozdarcia.......z jednej strony żeby było szeroko z drugiej żeby było trochę dłużej bo "musi być spacerowo" a najlepiej żeby było przyzwoicie optycznie i jeszcze dobrze uszczelnione (na plus że nie musi być jasno - chociaż fotki w pomieszczeniach to lekko o to się ocierają) :shock:

Kolego Damaran, albo jak wspomniał B o g d a n(5D+24-105) albo zacznij uzywać do wycieczek spacer zumy. Lustrzanka jest od tego żeby zmieniać szkła i ty jako uzytkownik 2 eLek (chociaż to nie jest jakiś kosmiczny klub a te eLki są akurat średnich lotów -chociaż zacne :wink: jak na zoomy) powinieneś o tym wiedzieć i nawet na wycieczce się zmienia szkła - ja to umiem, społeczeństwo też zmienia szkła.

Zostaw to 17-40 i kup sobie coś szerszego np. tokine 11-16/2.8 a do dłużeszj zabawy masz 70-200 .....po co tak kombinujesz ?
Z takiego zestawu nie będziesz tak zadowolony jak z propozycji B o g d a n, bo to świetna propozycja ale wydaje mi się, że ci nie stać na tyle odwagi, żeby sprzedać wszystko i kupić uzywane, słabo uszczelnione body jakim jest stare 5D +24-105L.

Tak więc kup sobie coś szerszego i masz komplet i przestań myśleć o krótkich (czy długich czy pełnozakresowych czy jeszcze jakich wymysli sobie Bobby-forumowy znawca) zoomach na spacer - tylko noś plecaczek z takim zakresem jakiego potrzebujesz, bo te pare milimetrów z przodu i kilkadziesiąt z tyłu aż tyle nie ważą.

Damaran 
Uczestnik

Tak, lustrzanka jest od tego aby zmieniać szkła ale też poszukiwać rozwiązań. Faktycznie chcę upiec 2 pieczenie na jednym ogniu i tu moim zdaniem 15-85 mi na to pozwoli. Da mi dodatkowe 2 mm do krajobrazów i budowli oraz 45 mm względem 17-40 do tego aby wsiąść na rower czy iść na spacer z rodziną i nie zmieniać obiektywów. Natomiast gdy będę szedł sam z zamiarem stworzenia czegoś więcej, z chęcią będę zmieniał obiektywy tak jak robię to teraz. Z 70-200 nic nie kombinuję i nawet nie staram sie wykroczyć poza okolice 70mm. Więc proszę, nie przesadzajmy.

Więc dobrze, wracam do samego początku dyskusji, zamiana 17-40 na 15-85 . ak ma się ostrość 15-85 do innych obiektywów w tym przedziale cenowym/w swojej klasie a konkretnie do 17-40 ktorego nie wykorzystuję i który jak większość twierdzi, nie grzeszy ostrością.

Bobby 
Rozmowny

Damaran,
Dobrze myslisz z tym zakupem 15-85. Ja, w Twoje sytuacji, chyba jednak chialbym ocalic te L-ke 17-40, i raczej dokupic 15-85. Ale jesli nie wyrobisz finansowo, to trudno.

Moje osobiste doswiadczenie jest takie, ze 15-85 to najbardziej uzyteczny zakres do zastosowan ktore wymieniles. (Choc, za to stwierdzenie, kozidron pewnie bedzie chcial wydrapac mi oczy. Ale coz, to moje doswiadczenie, a nie jego!)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

Tak z ciekawosci popatrzylem, jak wyglada ta ciemnica 15-85 i wymierzylo mi sie cos takiego:
15 - 17 mm - 3.5
18 - 26 mm - 4.0
27 - 35 mm - 4.5
36 - 59 mm - 5.0
60 - 85 mm - 5.6

czyli akurat do stalego f/4 to duzych strat nie ma. Przynajmniej w zakresie 17-40mm.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

Damaran napisał/a:
Więc dobrze, wracam do samego początku dyskusji, zamiana 17-40 na 15-85 . ak ma się ostrość 15-85 do innych obiektywów w tym przedziale cenowym/w swojej klasie a konkretnie do 17-40 ktorego nie wykorzystuję i który jak większość twierdzi, nie grzeszy ostrością.

skoro zakres jest okey, w takim razie jeżeli wyznacznikiem jest tylko ostrość jeden vs drugi to skup się na wykresikach z testów, np. "optycznych" i po twoim dylemacie. Nie wiem nad czym się tu rozwodzić.

Bobby napisał/a:
Moje osobiste doswiadczenie jest takie, ze 15-85 to najbardziej uzyteczny zakres do zastosowan ktore wymieniles.

e tam, doświadczenie jak doświadczenie, podobne jak u miliona much.

Bobby napisał/a:
Choc, za to stwierdzenie, kozidron pewnie bedzie chcial wydrapac mi oczy

nie demonizuj, przesadzasz....miliony much zostaje z zestawem kitowym i też mi nic do tego - tylko przynajmniej się nie logują na forumie na więcej niż 5 postów :razz: :twisted:

Odpowiedz do tematu