Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 Zestaw domowy, czyli cos za 2tys dla wymagającej amatorki
Koledzy (i rzadziej koleżanki)
Wyjaśniłam już w moim poprzednim wpisie, że pomieszczenie na domowe studio będę mieć małe. 3x4. Jestem właścicielką C40d+kilku obiektywów+Speedlite430EX. Chcę zbudować sobie mega fajny zestaw studia domowego, ale czytając poprzednie tematu nie mogę się zdecydować. Więc tak: Mam do wydania ok 2000 pln. Mam już 430EX. Planuję dokupić kiedyś następczynię 580EXII, ale nie wiem kiedy będzie dostępna, więc to na razie zostawiam na boku.
I tak: co kupić, żeby wykorzystać 430EX i ewentualnie nową lampę.
Czy mam iść w lampę studyjną na początek osadzoną na statywie + parasolka + 430EX + parasolka? Czy może softbox? Co kupić, żeby wywołać błysk (fotocele, jakieś wyzwalacze radiowe????)
Tych którzy chcieliby mi pomóc, prosiłabym o porady napisane prostym językiem - jak do dziewczyny amatorki oraz o podawanie konkretnych nazw firm i modeli.
Czyli np. Quantuum taki a taki, fotocela, nadajnik radiowy ....., itp. Ja po prostu nie bardzo się orientuję w tym temacie a po przeczytaniu kilkunasta wątków orientuję się jeszcze mniej.
Ps. Zestaw ma być w miarę uniwersalny oraz w miarę dobry jakościowo. Nie chcę za rok kupować wszystkiego od nowa. Wolę kupić na wstępie mniej, ale dobrze. Tak zrobiłam z aparatem i obiektywem i jestem mega zadowolona.
Ps. 2 Jeżeli kolega Jaad będzie miał chwilę, to jego proszę tym bardziej, że już mnie konstruktywnie skrytykował i wpłynął na powiększenie przyszłego studia
Jeżeli ktoś dobrnął do końca - to dziękuję, Ania
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 22:02 ]
Widzę, że tłumy się nie garną do doradzania
Ja się bawie yongnuo 260II cena to ok 200zł
do tego kupujesz odbiornik i nadajnik to jest cena ok 350zł za komplet z jedną lampą na allegro.
w sumie wystarczyłyby 3 lampki, do tego tło. parasolki, albo softboxy. jakieś modyfikatory światła,
tak w skrócie. Choć pewnie już o tym wiesz..
mam parasolkę 110cm średnicy i daje radę !
z softboxem niestety nie miałem przyjemności-fundusze nie pozwalają.
Przepraszam, masz rację komor yn460II już nawet zapomniałem jak nazywa się sprzęt który mam
Ja mam 3 flash'e + lampe studyjna 200Ws (jakis chinczyk noname) i powiem ze odkad mam flash'e lampy nie chce mi sie wyciagac . Ale ja nie mam osobnego pomieszczenia na studio
Mnie sie nie chce wyjmować flashy. Mam 2 studyjne quantumy 200 i od czasu do czasu, jak jestem grzeczny i uprzejmy 2 bowensy 500.
Teraz troche info dla założyciela tematu. Flashe są fajne, bo są wszechstronne, lekkie, łatwo znaleźć osprzęt i do postawowego setupu są całkiem wystarczające. Nie masz studio, odpuść sobie sprzęt studyjny i zainwestuj w lampy manualne, tj. Takie które możesz zamontować na aparacie, a same nie mierzą światła odbitego. Za kwotę 2000pln z wyzwalaczami radiowymi dostaniesz tak szerokie spektrum możliwosci, że mało czego nie będziesz w stanie zrobić. Potrzebujesz wiecej światła wypełniającego - ustaw 2 flashe obok siebie i niech biją w parasolkę.
Ania101,
No rzeczywiscie, jakos tlumu doradzajacych nie widac. Moze trzeba by sprawy nieco posortowac. Widze ze skupiasz sie glownie na sprzecie, ale chyba nie piszesz co masz zamiar fotografowac... portrait, fashion, product photography?
Nie bede wdawal sie sie w polecanie poszczegolnych modeli. (Moje maja juz swoje lata, i pewno nie sa juz produkowane). Mysle ze kiedy dyskusja sie rozkreci, to znajda sie koledzy ktorzy wypowiedza sie szczegolowo. Na poczatek powiem, ze ja osobiscie radzilbym raczej jakies studyjne lampy blyskowe. Moim wyborem sa parasolki, ktore uzywam jako reflektory a nie dyfuzory. Inni wola softboxes. Masz 430EX, to przyda sie w sytuacjach przenosnych. Mozesz tez w ostatecznosci uzywac ja np. z parasolka w polaczeniu ze studyjnymi. Albo, nalozyc na nia jakas tube i stosowac jako spotlight, np. na wlosy.
Co do metody wyzwalania, to mozna zrobic to tanio i prosto: kabelkami PC. Jesli aparat nie ma wbudowanego gniazdka PC, to mozna kupic kostke synchro (one sa raczej tanie). Od kostki kabelek do bloczka rozgaleziajacego, a od niego kabelek do kazdej lampy. Odpalanie blyskiem lampy sterujecej mnie osobiscie nie podchodzi. (Dawniej czytalem tez, ze synchronizacja przy wyzwalaniu "fotocela" - znowu potworek jezykowy - moze byc niezbyt dokladna.)
Coz tam jeszcze..., do studio zewnetrzny swiatlomierz bedzie o wiele bardziej niezbedny niz jakies wyszukane wyzwalacze radiowe. Poza tym, dwa czy trzy tematy nizej jest temat zapoczatkowany przez mystrawberry. Moj post jest tam ostatni. Moze znajdziez w nim cos pomocnego, takze dla siebie...
Nie raz i nie dwa zdarza mi sie sytuacja, że stosuje 4 lampy w tym jedną na tło. Powiedz mi jak sobie wyobrażasz zdjecia z modelką, która ma pozować, czuć się naturalnie i luźno, by tego napięcia, nie było widać na zdjęciach, gdy wokół niej jest istna pajęczyna kabli. Radio, szczególnie te prostsze modele są obecnie na tyle tanie, że nie korzystanie z nich wydaje się byc pewnym przejawem, nie bójmy sie tego słowa, dziwactwa.
Sprinq,
Pajeczyna kabli... gdzie? w powietrzu? moje kabelki leza niepozornie na podlodze i nikogo nie stresuja. Poza tym, napisalem tylko, ze mozna, ze ja tak robie, ale chyba nie wspomnialem nigdzie ze i Ty tak musisz robic. Odpowiada ci radio - uzywaj radio. Wiec, gdzie widzisz problem?
As swoja droga, jesli modelka jest napieta, skrepowana, to juz napewno nie z powodu pajeczyny kabli. To moge ci osobiscie zareczyc. Lampy studyjne tez zasilasz radiem bezprzewodowo? Kable zasilajace sa o wiele grubsze. Te dopiero moga Ci przerazic modelke, a nawet wyploszyc ze studia...
Moze pomysl przez chwile zanim napiszesz nastepna bzdure.
Radio, szczególnie te prostsze modele są obecnie na tyle tanie, że nie korzystanie z nich wydaje się byc pewnym przejawem, nie bójmy sie tego słowa, dziwactwa.
Ciekawe - zatem jestem dziwakiem Bo jakoś 4 do 6 lamp bez pomocy radia udaje mi się wyzwolić - i jakoś nie mam plątaniny kabli
No powiem tak - dzięki. Po paru dniach przestałam wierzyć, że ktokolwiek cokolwiek napisze. A tu proszę - cuda się zdarzają.
Więc tak. Porobiłam wstepnie research i się zdecydowałam na razie kupić 1 lampę studyjną firmy Quantuum R+600 + softbox. Do mojego speedlite'a dokupię parasolkę. Zamiast R+600 zastanawiam się jeszcze nad Quantuum 300 Dual Power, bo ma jakąś opcję na podłączenie do przenośnego baterypacka, ale czy ja kiedyś będę coś pstrykać w plenerze to sama nie wiem.
Co do zasilania, to tutaj w ogóle pojęcia nie mam jak temat ugryźć. Jeden kolega mówi, że kabelki są ok (gniazdko mam - Canon 40d); drugi, że wyłącznie wyzwalanie radiowe. Tylko nie wiem, czy kupuje się jakiś radiowy wyzwalacz na aparat (jaki?) czy jakieś inne rozwiazanie? Pytam w bardzo prosty sposób, bo techniczna nie jestem, więc wszystkich wpisów na forum, pisanych często skrótowom, nie rozumiem.
Co do straszenia modelki to nie ma obaw, bo to albo będą osoby znajome albo ja Więc kabelki na mnie wrażenia nie zrobią.
Jeszcze co do przeznaczenia - to będą głównie osoby płci pięknej i dzieci.
Ania
Pomimo tego ze "stare pierniki" , radza sobie z kabelkami, zdecydowanie polecam radio. Nadajnik musi pasowac do Canona 40, odbiornik do lampy. Czyli kup radiowy zestaw do canona Zwykle radio bez TTLu to chyba taniej niz kabelki, a napewno latwiej dostac
Raczej nie polecam Ci 600Ws lampy do tak małego pomieszczenia, zwłaszcza do fotografii ludzi, bo będzie paracowała zawsze w okolicach minimalnej energii błysku. Jeśli będziesz chciała to łączyć ze speedlightem, to tym bardziej, bo różnica między maksymalną energią błysku tych lamp, to ~3EV... Myślę, że 300Ws to w Twoim przypadku optymalniejsze rozwiązanie, choć z tego, co pamiętam akurat Dual Power troche kuleją jeśli chodzi o regulację błysku.
Ania101 napisał/a:
Co do zasilania, to tutaj w ogóle pojęcia nie mam jak temat ugryźć.
Chyba wyzwalania? W Twoim przypadku wystarczy para nadajnik-odbiornik, kolejne lampy z fotoceli. Kable to raczej rozwiązanie awaryjne - dość wkurzajace na dłuższą metę, zwłaszcza, jeśli mówimy o kablu przy aparacie. kable między lampami stają się mocno uciążliwe jeśli eksperymentujesz z różnymi rodzajami oświetlenia i często je przestawiasz.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Wto 29 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Raczej nie polecam Ci 600Ws lampy do tak małego pomieszczenia
Ok - to już wiem więcej. To wezmę pewnie coś mniejszego i tańszego - Quantuum S400 (780pln). Pan z jednego sklepu internetowego zachęcał mnie do zakupu lampy firmy Lastilite F400 + parasolka i softboc tejże firmy - ale to już będzie kosztować powyżej 2000 pln. A w całym zestawie to prawie 4000 pln, na co mnie nie stać. Twierdził, że lampa Lastolite 2x lepsza niż Quantuum - w co osobiście średnio wierzę. Ale zagwozdka jest.
Cytat:
Swiatlo na tlo tez by sie przydalo...
Czyli jeszcze jedna lampa do tego jak rozumiem? Studyjna czy może poczekać na nową Speedlite 680 (jeżeli wyjdzie)?
Ps. A co do miksu parasolka/softbox, to rozumiem nie ma zastrzeżeń? Jakiś konkretny model? Tutaj też gdzieś czytałam, że softboxy Lastolite są super - tylko drogie. Czy ma to znaczenie? Ew. jaka wielkość?
Ania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9